Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Valen som avslöjar SD som ett högerparti

Stöttar Alliansen. SD och Jimmie Åkesson har i betydligt högre utsträckning röstat för regeringens förslag än oppositionens förslag.
Foto: Sven Lindwall

SD har på avgörande områden agerat stödparti åt alliansen trots  retoriken att de står utanför vänster-högerskalan, skriver Jesper  Bengtsson och Nils Westling.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sedan Sverigedemokraterna, SD, kom in i riksdagen för snart fyra år sedan har partiet försökt etablera bilden av att det står vid sidan av den klassiska höger-vänsterskalan inom politiken. När Jimmie Åkesson pratar om "folkhemmet" och "välfärden" vill han gärna låta som en klassisk socialdemokrat. Skälet är förstås att SD under de senaste åren ökat sin väljarbas och nu ser en möjlighet att göra ytterligare inbrytningar i bland annat LO-kollektivet. För att lyckas med detta måste partiet sudda bort delar av sin högerstämpel.


Men vilken politik företräder egentligen SD? Bortsett från deras extrema hållning i invandringsfrågan är det få som kan peka ut en politisk fråga där partiet profilerat sig. På sin webbplats uppger SD att det stå för en pragmatisk hållning, där varje situation ska bedömas utifrån vad som ger störst samhällsnytta.


Den inställningen låter kanske sympatisk, men man gör det svårt för väljarna att veta vad de ska vänta sig av den praktiska politiken. Vad som ger "störst samhällsnytta" är nämligen en värderingsfråga och det är svårt att föreställa sig att något parti skulle hävda att de arbetade för något annat mål.


För några veckor sedan visade Riksdagens utredningstjänst att Sverigedemokraterna under hösten 2013 i nio fall av tio röstade med den borgerliga regeringen i omröstningar som delar blocken. Uppgiften fick ledande SD-företrädare att hävda att den övergripande siffran egentligen inte säger så mycket om ett partis ideologiska inställning. Riksdagen avhandlar varje vecka en rad frågor av närmast administrativ karaktär och även de tre röd-gröna partierna röstar i dessa frågor ofta som de borgerliga partierna.

Vi bestämde oss därför för att gräva djupare i siffrorna och studera hur partiet faktiskt har röstat i riksdagens olika utskott liksom i de sakpolitiska frågor som behandlats av riksdagen under riksdagsåret 2012/13 samt under hösten 2013. Detta förändrar inte bilden av att Sverigedemokraterna är ett högerparti, som under den undersökta perioden varit stödparti åt den borgerliga regeringen.


Bland annat i arbetsmarknadspolitiken har Sverigedemokraterna börjat prata mer som ett vänsterparti. Men retoriken märks inte i riksdagens omröstningar. Här röstar SD i stor utsträckning tillsammans med de borgerliga partierna och Miljöpartiet, mot olika förslag från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Trots att många tycker sig ha noterat ett ökat fackligt intresse från Sverigedemokraterna så har partiet röstat emot ett antal klassiskt fackliga förslag. Bland annat röstade SD nej till ett förslag om nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet och rätt till heltid för många av de som i dag arbetar deltid. Partiet har också i en egen reservation krävt fler undantag från turordningsreglerna i LAS, vilket skulle göra det enklare för arbetsgivare att sparka vem man vill.


I näringspolitiken präglas Sverigedemokraternas politik i hög grad av partiets misstänksamhet mot vindkraft och dess engagemang för kärnkraft. Sverigedemokraterna har också röstat med högern när det gäller försäljningar av statliga bolag.


I skattefrågor är Sverigedemokraterna mer ambivalenta. I korthet verkar partiet vilja spendera som ett vänsterparti men beskatta som ett högerparti. Tillsammans med de rödgröna partierna stoppade Sverigedemokraterna höjningen av brytpunkten för statlig skatt, samtidigt som de gav grönt ljus för ett femte jobbskatteavdrag. Vid sidan av detta har Sverigedemokraterna bland annat röstat för att föräldrar ska kunna göra skatteavdrag för läxhjälp åt sina barn samt röstat emot att arbetstagare ska kunna göra skatteavdrag för sin fackavgift.


Det har förstås hänt att SD stöttat förslag från de röd-gröna partierna i strid med regeringspartierna. Vår undersökning visar att detta i de allra flesta fall handlat om mindre politiska frågor, till exempel att det ska finnas fler hjärtstartare i offentliga miljöer. Ett par fall, som den omtalade brytpunkten för statlig skatt, har lett till svidande nederlag för regeringen, men det har varit så sällan att det knappast kan beskrivas som något stöd för en mittenpolitik eller för att Sverigedemokraterna skulle stå till vänster i skattefrågan.


I varje enskilt politikområde har SD röstat för regeringens förslag i betydligt högre utsträckning än för oppositionens motförslag. I arbetsmarknadsfrågor röstade partiet i 26 fall för regeringens förslag och gick endast i fyra fall samman med oppositionen. I skattefrågor röstade SD med regeringen 22 gånger och med oppositionen 2 gånger.


Detta ger en tydlig samlad bild av SD som ett högerparti. Det är möjligt att partiet ändå klarar av att locka över grupper av klassiska vänsterväljare i höstens val. Opinionssiffrorna pekar i den riktningen. Men för att göra det måste de sannolikt dölja betydande delar av sin politik.



Jesper Bengtsson
Foto: Foto: Åse Bengtsson Helin
Nils Westling
Foto: Foto:

JESPER BENGTSSON, chef på tankesmedjan Tiden.

NILS WESTLING, utredare på tankesmedjan Tiden.