Polisen har kastat in handduken

Foto: Privat.

En ordningsmakt som är rädd för att kriminella skall blir provocerade av deras närvaro har ingen makt och kan knappast upprätthålla någon ordning, skriver Timbros Lars Anders Johansson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Efter att under många år på nära håll ha kunnat iaktta de omfattande, oftast överdimensionerade, polisinsatser som sker i anslutning till många allsvenska fotbollsmatcher är det inte utan en viss häpnad som jag ser det australiska tv-inslaget från Rinkeby, där "60 minutes"-programledaren Liz Hayes och hennes team attackeras av maskerade ligister på öppen gata mitt på ljusa dagen.

Tv-teamet attackeras omedelbart när de anländer till stadsdelen och en av kameramännen får sin fot överkörd. Den polispatrull som rings till platsen vill trots detta inte följa med tv-teamet in på torget, eftersom det kan uppfattas som provocerande.


LÄS MER: Dags att vi rensar bort de kriminella gängen


Provocerande för vem? De enda som blir provocerade av polisnärvaro på ett torg mitt på ljusa dagen är ligisterna och att dessa blir upprörda bör inte ordningsmakten ta hänsyn till. En ordningsmakt som är rädd för att kriminella skall blir provocerade av deras närvaro har ingen makt och kan knappast upprätthålla någon ordning.

Är det någonting som är provocerande så är det de dubbla måttstockarna från ordningsmaktens sida. 

Samma ordningsmakt som inte drar sig för att i samband med idrottsevenemang rida med polishästar i full karriär rakt in i folkhopar, som använder sina fordon som vapen mot icke brottsmisstänkt fotbollspublik vill alltså inte följa med och skydda ett internationellt nyhetsmedium från angrepp, eftersom det kan uppfattas som "provocerande".


LÄS MER: Den svenska polisen har blivit ängslig


En tydligare illustration av våldsmonopolets kollaps kan inte fås. När rättsstaten inte skyddar journalister från våldsamma angrepp har självsvåldet triumferat över det fria ordet.  

När polisen underlåter att gå in på ett torg av rädsla för att provocera ligisterna har de i själva verket överlåtit våldsmonopolet till de kriminella. Det är ett svek mot de övriga boende i området och mot alla som fortfarande tror att polisen fortfarande finns där för att upprätthålla lag och ordning.

De röster som höjs för att polisen skall ”ta i med hårdhandskarna” varje gång det är stökigt kring en fotbollsmatch är märkligt tysta när det fria ordet hotas av stenkastande ligister.

Den som oroas över medborgargarden och lynchmobbar bör fråga sig hur det vakuum kunnat uppstå vari dessa verkar. När våldsmonopolet slutar verka kommer andra krafter att träda i dess ställe.


Lars Anders Johansson

Redaktör och programansvarig näringslivets tankesmedja Timbro