Foto: Privat.Foto: Privat.
 Foto: Privat.

Polisen har kastat in handduken

Publicerad

En ordningsmakt som är rädd för att kriminella skall blir provocerade av deras närvaro har ingen makt och kan knappast upprätthålla någon ordning, skriver Timbros Lars Anders Johansson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Efter att under många år på nära håll ha kunnat iaktta de omfattande, oftast överdimensionerade, polisinsatser som sker i anslutning till många allsvenska fotbollsmatcher är det inte utan en viss häpnad som jag ser det australiska tv-inslaget från Rinkeby, där "60 minutes"-programledaren Liz Hayes och hennes team attackeras av maskerade ligister på öppen gata mitt på ljusa dagen.

Tv-teamet attackeras omedelbart när de anländer till stadsdelen och en av kameramännen får sin fot överkörd. Den polispatrull som rings till platsen vill trots detta inte följa med tv-teamet in på torget, eftersom det kan uppfattas som provocerande.

 

LÄS MER: Dags att vi rensar bort de kriminella gängen

 

Provocerande för vem? De enda som blir provocerade av polisnärvaro på ett torg mitt på ljusa dagen är ligisterna och att dessa blir upprörda bör inte ordningsmakten ta hänsyn till. En ordningsmakt som är rädd för att kriminella skall blir provocerade av deras närvaro har ingen makt och kan knappast upprätthålla någon ordning.

Är det någonting som är provocerande så är det de dubbla måttstockarna från ordningsmaktens sida.

Samma ordningsmakt som inte drar sig för att i samband med idrottsevenemang rida med polishästar i full karriär rakt in i folkhopar, som använder sina fordon som vapen mot icke brottsmisstänkt fotbollspublik vill alltså inte följa med och skydda ett internationellt nyhetsmedium från angrepp, eftersom det kan uppfattas som "provocerande".

 

LÄS MER: Den svenska polisen har blivit ängslig

 

En tydligare illustration av våldsmonopolets kollaps kan inte fås. När rättsstaten inte skyddar journalister från våldsamma angrepp har självsvåldet triumferat över det fria ordet.  

När polisen underlåter att gå in på ett torg av rädsla för att provocera ligisterna har de i själva verket överlåtit våldsmonopolet till de kriminella. Det är ett svek mot de övriga boende i området och mot alla som fortfarande tror att polisen fortfarande finns där för att upprätthålla lag och ordning.

De röster som höjs för att polisen skall ”ta i med hårdhandskarna” varje gång det är stökigt kring en fotbollsmatch är märkligt tysta när det fria ordet hotas av stenkastande ligister.

Den som oroas över medborgargarden och lynchmobbar bör fråga sig hur det vakuum kunnat uppstå vari dessa verkar. När våldsmonopolet slutar verka kommer andra krafter att träda i dess ställe.

 

Lars Anders Johansson

Redaktör och programansvarig näringslivets tankesmedja Timbro

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag