Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våldet i den svenska skolan måste få ett slut

Polisens tekniker undersöker platsen för knivmordet på skolan i Enskede, Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Isak Skogstad är lärare och skoldebattör.

Hur kan det inträffa hundratals incidenter om hot och våld årligen, utan att någon sätter stopp för det?

Rektorer måste få ett starkare mandat att direkt stänga av elever som beter sig oacceptabelt – och dessutom permanent om så krävs, skriver läraren Isak Skogstad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SKOLA. Under förra hösten hade bildläraren Judy en dag tagit med sig knivar till sitt klassrum. Hennes tanke var att eleverna skulle få använda dem för att skära pumpor inför Halloween som stundande. När väl lektionen inleddes började eleverna en efter en gå in i klassrummet. Helt plötsligt stannade en av eleverna till och tog en kniv från Judy. Eleven riktade den mot hennes hals och sa: ”Jag ska döda dig, jag ska skära halsen av dig!”

Händelsen har av förklarliga skäl satt djupa spår i Judy, som har mått mycket dåligt efter det inträffade. Eleven anmäldes, vilket är bra då man befarar att det finns ett stort mörkertal med många brott i skolan som inte anmäls. 

Skrämmande resultat i SVT:s kartläggning 

För en utomstående kan det tyckas oförståeligt att något så makabert kan hända i ett vanligt klassrum på en helt vanlig skola. Tyvärr finns det dock mycket som tyder på att det som drabbade Judy är långt ifrån unikt. En ny kartläggning som SVT låtit göra visar att anmälningar om våld i skolor har fördubblats på fem år. 


LÄS MER av Isak Skogstad:

Alla andra ser – men högern blundar för problemen på skolmarknaden

Framtidsskolan som får alla varningslampor att blinka rött

Rätt snack värderas högre än kunskap i svenska babbelskolan


Anmälningarna har ökat för varje år och vi kan vid det här laget konstatera att 2018 kom att bli ytterligare ett rekordår med hela 845 anmälda händelser som involverade hot eller våld i den svenska skolan! I många av anmälningarna framkommer det att händelserna har involverat knivar eller andra vapenliknande föremål. Det mest skrämmande är att många unga barn drabbas. 

Fem exempel på skolvåldet

Här är fem exempel på våldsincidenter som har inträffade på skolor runtom i Sverige under de senaste åren: 

Tyresö: Så sent som i onsdags attackerade en 15-årig elev två andra jämnåriga elever med en kniv inomhus på skolan. En förundersökning om mordförsök har inletts.

Huddinge: Ett barn skrek hora till personalen och fick tag i en kökskniv som eleven senare använde för att hota personal. Sedan hoppade eleven på ett annat barn, men tappade då kniven. Väl avväpnad skrek eleven att skolpersonalen skulle dödas

Leksand: Tre elever involverades i ett slagsmål där kniv användes. En av dem blev knivhuggen i ryggen och en ambulanshelikopter fick skickas till skolan.

Stockholm: Två elever började bråka inne på skolan och en tredje försökte gå i mellan. Innan polisen hade kommit till platsen hade en av eleverna blivit knivhuggen så pass allvarligt att han avled samma eftermiddag.

Bromma: En elev tog med sig ett skjutvapen till skolan och hotade en annan elev genom att rikta vapnet mot vederbörande i skolmatsalen.

Malmö: En lärare sa till en elev som cyklade runt på skolgården att ta det lite lugnt. Eleven blev upprörd av det och högg läraren i benet med en glasbit

Går makthavarnas barn i lugna skolor?

Jag har en fråga. Hur i hela friden kan det år efter år fortfarande inträffa hundratals incidenter om hot och våld årligen, utan att någon sätter stopp för det? Är det möjligtvis så att problemen känns så absurda och ofattbara att de rentav inte upplevs som verkliga av de som sitter på makten att förändra samhället? Är det som så att makthavarna har sina barn på välfungerande skolor i medelklassområden och således inte själva upplever vilka problem som faktiskt finns i skolvärlden? 

Jag vet inte. 

Men vad jag vet är att trygghet borde vara en absolut självklarhet i skolan. Annars kan vi glömma att skolan är en plats där kunskap står i första rum eller en institution där lärare känner sig stolta över sin arbetsplats. 

Stäng av farliga elever – permanent

Nu måste något ske. Varför inte börja med att underlätta för rektorer att stänga av elever? I dag är det faktiskt svårare än vad man kan tro. För något år sedan beslutade exempelvis en domstol att det var felaktigt att stänga av en elev som hade mordhotat en annan elev! Jag föreslår att rektorer ska få ett starkare mandat att stänga av elever som beter sig oacceptabelt direkt – och dessutom permanent om så krävs. 

Gränsen har helt enkelt nåtts. För länge sedan.


Av Isak Skogstad

Lärare