Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vägra semestra i Turkiet – dina pengar går till IS

Välj bort Turkiet som resmål. Du vill väl inte på stötta terrorsekten IS? skriver Kurdo Baksi.
Kurdo Baksi är svensk-kurdisk journalist, författare och samhällsdebattör.

Du som har planer på att resa till Turkiet, välj en annan destination. Annars hamnar dina semesterpengar till slut hos Islamiska staten, skriver Kurdo Baksi.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När som helst kan turkiska soldater döda och skada civila – däribland kvinnor och barn – i norra Syrien såsom de gjorde nyligen. Trots vapenvilan finansierar Erdogan-regimen just nu 110 000 soldater, inte sällan jihadistiska syriska proxysoldater, som hör hemma i den gamla syriska fria armén. Dessa plundrar just nu olika hem och tillfångatar oskyldiga människor utan att omvärlden agerar. Bilderna på sociala medier är hjärtskärande.

Vem är det som är med och finansierar dårskapen?

Svaret är tyvärr: Bland annat du som åker på semester till Turkiet.

Vi ser tv-bilder och läser i tidningar om det mänskliga lidandet. Donald Trump och Vladimir Putin har gett klartecken till Turkiets despotiske president Recep Tayyip Erdogan att genomföra etnisk rensning i det federala kurdiska självstyret i Syrien. 

Tacka kurderna för din säkerhet

Kurderna hindrade terrorsekten IS (Daesh) från att sprida sitt kalifat och terroristerna från att ge utlopp för sina förvirrade våldsidéer. Därmed kunde vi här hemma fortsätta åka tunnelbana, se en fotbollsmatch i trygghet, flyga säkert.

Nu har Turkiets härjningar, bland annat med legosoldater, gjort det möjligt för IS-terrorister att fly från fånglägren.

Kurder som offrat så många människoliv för tryggheten i världen har nu lämnats ensamma åt sitt öde – igen. Som det ser ut nu måste uppemot två miljoner kurder lämna sina hem eftersom Erdogan vill ändra demografin i kurdiska områden genom att tvångsförflytta lika många syriska flyktingar från Turkiet. En etnisk rensning kan bli verklighet närsomhelst.

Erdogan och Putin, vad är deras plan?
Foto: MIKHAIL METZEL/TASS

Den kurdledda SDF-alliansen bekämpade den turkiska armén tappert – men utan stridsflyg var det svårt att kriga mot Natos näst största armé. De har nu retirerat som en konsekvens av en vapenvila som gett Erdogan vad han vill i syriska Kurdistan. 

Efter USA:s svek har nu Damaskus kommit till kurdernas hjälp. Hur länge slaktaren Bashar al-Assad ska hjälpa kurderna står skrivet i stjärnorna. 

Tillåter världen en etnisk rensning?

Oron bland nästan fyra miljoner kurder, armenier, assyrier, syrianer, turkmener och araber som bor i det kurdiska självstyret är stor.

Vad ska ske med kurdernas självstyre? Ska världen tillåta en etnisk rensning i Syrien? Kommer Putin, som ingått ett märkligt samarbete med Erdogan, kunna driva ut Turkiet från norra Syrien? 

Inget tyder på att omvärlden ser igenom Erdogans stor-ottomanska drömmar som går ut på att ockupera stora delar av världen och islamisera områden och utropa sig till kalif så småningom.

Ännu en gång gömmer sig EU och stormakterna USA och Ryssland bakom svårtolkade uttalanden, men i själva verket låter de den självutnämnde ”sultanen” Erdogan fortsätta att ockupera kurdiska Syrien. EU är skräckslaget inför tanken att Erdogan, som ett politiskt vapen, skickar 3,6 miljoner syrier som sökt en fristad i Turkiet till EU. Skamligt nog kunde inte FN:s säkerhetsråd enas om ett fördömande av Erdogans massmord i norra Syrien. 

Erdogans plan: Islamisering

Och inget tyder på att omvärlden ser igenom Erdogans stor-ottomanska drömmar som går ut på att ockupera stora delar av världen och islamisera områden och utropa sig till kalif så småningom.

Än mindre vill man se att Erdogan är ett reellt hot mot den globala säkerheten och tryggheten. Erdogan har i många år finansierat jihadistiska och salafistiska grupper i Syrien och andra länder. Erdogans islamistiska politik i Turkiet har lett till att flera miljoner turkar hyser sympatier för terrorsekten IS. 

Men vi kan inte stå handfallna. Alla invånare har ett ansvar för en trygg värld. Vi kan inte gå och vänta på internationella organ och stormakter medan människor i kurdiska Syrien mördas på löpande band på grund av sin etniska eller religiösa tillhörighet – eller bara för att de är kvinnor. 

Du kan göra något konkret

Vi medmänniskor kan också agera. Alla med hjärtat på rätta stället har ett ansvar. Det är moraliskt oerhört viktigt att markera sitt missnöje mot Erdogans Turkiet och stå på de förtrycktas sida, men man kan faktiskt också göra något konkret och samtidigt fredligt.   

Ett sätt att bekämpa despoten Erdogan och regimens statskassa är att du inte finansierar den. Varför ska du ge pengar till en stat som använder dina pengar till att mörda oskyldiga människor i Turkiet, Irak och Syrien och på lång sikt stärker världens farligaste terrorsekt, Islamiska staten? 

Ja, dina semesterpengar hamnar till slut hos IS. 

Turkiet har köpt olja av IS. Än i dag ger man hälsovård till IS-terrorister. Erdogan öppnade ”jihadi highway” och gav fri lejd för tusentals terrorister från hela världen, inte minst från Sverige att ansluta sig till rörelsen. Turkiet betalar just nu ”soldatlöner” till tusentals terrorister som nyligen flydde från IS sista fäste i Baghouz och som nu har anslutit sig till Turkiets invasionsstyrka.

Har du möjligen bokat en semester till de turkiska semesterorterna redan för hösten eller vintern? Avboka! 

Har du planer på att semestra i Turkiet men inte bokat någon resa ännu? Stanna hemma! 

Annars går dina pengar i praktiken till IS.


Av Kurdo Baksi 

Svensk-kurdisk journalist, författare och samhällsdebattör


CNN rapporterar: Extremister från IS strider för Turkiet

0