Anna Kinberg Batra. Foto: Anna-Karin NilssonAnna Kinberg Batra. Foto: Anna-Karin Nilsson
Anna Kinberg Batra. Foto: Anna-Karin Nilsson
Johan Hultberg. Foto: Fotograf Emelie Mitroulis HelldJohan Hultberg. Foto: Fotograf Emelie Mitroulis Helld

Johan Hultberg.

 Foto: Fotograf Emelie Mitroulis Helld

Vägen framåt präglas av ansvar för miljön

Publicerad

Stefan Löfvens första år i regeringsställning har präglats av bristande ledarskap, vilket avspeglats även i miljö- och klimatpolitiken.

Nu krävs konkreta reformer för såväl jobb och tillväxt som minskade utsläpp, skriver Anna Kinberg Batra och Johan Hultberg.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tidigare har utvecklingsländerna varit undantagna krav om utsläppsminskningar. En sådan ordning är omöjlig om tillräckliga utsläppsminskningar ska nås. Kina står ensamt för cirka en tredjedel av de samlade klimatutsläppen, samtidigt har Kina klargjort att de kommer öka sina utsläpp fram till 2030. Det är inte hållbart. Alla länder måste ta ansvar.

Utöver det internationella arbetet behöver vi agera även här hemma. Ett av Sveriges främsta bidrag till klimatomställningen är forskning och teknikutveckling. Svensk miljöteknik kan bidra till ökad konkurrenskraft och växande ekonomi, men förutsättningarna för att kunna nå ut på världsmarknader behöver förbättras. Genom att ta bort tullar och handelshinder kan vi öka frihandeln för miljö- och klimatsmarta varor, tjänster och teknologi.

I den parlamentariska Miljömålsberedningen är Moderaterna beredda att medverka till att ambitiösa klimatmål sätts. För att det ska vara möjligt behöver analyser göras för att säkerställa att jobb och tillväxt värnas tillsammans med minskade utsläpp. Detta har vi hittills inte sett tillräckligt av i beredningens arbete. För att vägen framåt ska behålla trovärdighet måste ekonomiska konsekvensanalyser genomföras utifrån de olika mål som diskuteras.

 

Utöver detta är några delar särskilt viktiga:

Effektiva och hållbara transporter. Att ställa om transportsektorn måste vara en av de främsta prioriteringarna inom klimatpolitiken. I Sverige behöver det därför göras möjligt för tyngre och längre lastbilar, upp till 74 ton, att köra på våra vägar. Studier visar att det sänker koldioxidutsläppen per transporterat ton med cirka tio procent samt ökar företagens produktivitet. För att påskynda omställningen av fordonsflottan bör även satsningarna på supermiljöbils-premien och utbyggd laddinfrastruktur öka.

 

Trygg och hållbar energiförsörjning. Svensk elproduktion, som huvudsakligen utgörs av vattenkraft och kärnkraft, har mycket låga utsläpp av växthusgaser. Stefan Löfvens otydliga energipolitik, tillsammans med sämre förutsättningar för svensk industri genom höjd kärnkraftsskatt, hotar inte bara svenska jobb utan riskerar också att leda till högre globala utsläpp. Detta när svensk utsläppssnål industri tappar i konkurrenskraft på grund av högre elpriser samtidigt som möjligheterna att exportera klimatsmart el minskar. Moderaterna föreslår i stället att effektskatten på kärnkraft sänks med 250 miljoner kronor.

 

 Ett klimatneutralt Sverige. Det behövs ett mål som tydliggör att Sverige, senast 2050, ska vara klimatneutralt. En utsläppsminskningsbana med etappmål behöver läggas fast. Som en kompletterande åtgärd behöver det möjliggöras för industrin att använda sig av avskiljning och lagring av koldioxid, Carbon Capture and Storage (CCS). Vi ser CCS främst som ett verktyg för att hantera utsläpp som med andra åtgärder är svåra att eliminera. Genom att använda CCS kan en ambitiösare klimatpolitik föras än vad som annars skulle vara möjligt. Sverige måste börjar arbetet med en nationell CCS-strategi.

 

Stefan Löfvens första år i regeringsställning har präglats av bristande ledarskap, vilket avspeglats även i miljö- och klimatpolitiken. Utöver osäkerhet runt energipolitiken har regeringen haft en otydlig hållning gällande Sveriges arbete i EU, inte minst vad gäller klimatmålen. Borta är också idén om grön skatteväxling. Även Miljöpartiets negativa syn på tillväxt är allvarlig. Tillväxt står inte i motsats till ett långsiktigt och ambitiöst miljö- och klimatarbete – det är en förutsättning för att lyckas.

Sveriges väg framåt måste präglas av ansvar för miljön och klimatet liksom för skattebetalarnas pengar. Det kräver konkreta reformer för såväl jobb och tillväxt som minskade utsläpp.

 

Anna Kinberg Batra

(M) partiledare

Johan Hultberg

(M) miljö- och klimatpolitisk talesperson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag