Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vågen av bombdåd blir regeringens politiska arv

Det räcker inte att som Socialdemokraterna och Miljöpartiet återkomma till att utvecklingen är ”oacceptabel”. Hur många gånger har vi inte redan hört det? skriver Johan Forssell.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Inrikesminister Damberg borde visa ledarskap i stället för att utbrista ”oacceptabelt”, menar Johan Forssell.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.Foto: Fredrik Wennerlund

Det räcker inte att gång på gång säga att utvecklingen är ”oacceptabel”.

Vågen av bombdåd i Sverige saknar motstycke i övriga Europa. Socialdemokraterna valde att lyssna mer till Miljöpartiet än till Moderaterna – ett misstag som kommer att få ödesdigra konsekvenser, skriver Johan Forssell (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I går kom nya siffror från Brottsförebyggande rådet. Bara i år har 200 sprängningar inträffat. Det är en ökning med över 60 procent jämfört med samma period ifjol. Med två månader kvar av 2019 har redan fler sprängningar inträffat i år än under hela 2018. Utvecklingen är så pass extrem att den saknar motstycke i övriga Europa.

Jag tror att många medborgare håller med mig om det fullständigt surrealistiska i att forskare måste söka sig till länder som vi normalt förknippar med krig och väpnade konflikter, för att se motsvarande scener som nu utspelar sig i Sverige. Det som beskrivs som sprängningar är i själva verket ofta rena bombdåd som sker på ett okontrollerat sätt i syfte att skapa maximal förstörelse och skräck. Det är inget annat än ett stort svek mot medborgarna att situationen har tillåtits urarta på det här sättet.

Det räcker inte att som S och MP återkomma till att utvecklingen är ”oacceptabel”. Hur många gånger har vi inte redan hört det?

Tala klarspråk om problemen

Samtidigt är det ingen naturlag att det ska inträffa skjutningar och bombdåd dagligen. Det går att förändra Sverige till det bättre. Men det räcker inte att som Socialdemokraterna och Miljöpartiet återkomma till att utvecklingen är ”oacceptabel”. Hur många gånger har vi inte redan hört det? Men det är inte fler fördömanden från regeringens presscenter som kommer att återupprätta tryggheten i Sverige. Tvärtom kräver den mycket allvarliga situationen att vi både talar klarspråk om problemen och är beredda att visa den handlingskraft som krävs. Jag är genuint oroad över att om vi inte vidtar verkligt kraftfulla förslag nu, kommer vi om några år att säga: År 2019 var problemen inte alls lika stora som de är i dag. 

Det får inte inträffa.

Visitationszoner

Förebyggande insatser är väldigt viktigt, men det är inte förändringar i bostadspolitiken som kommer att få gängen att sluta detonera kraftiga bomber i flerbostadshus. Vad som krävs i det här allvarliga läget är en politisk mobilisering med sikte på att genomföra mönsterbrytande förslag som verkligen gör skillnad här och nu.

Det handlar till exempel om kraftiga satsningar på fler poliser för att kunna upprätthålla säkerheten och beivra brottsligheten. Vi föreslår också en rad åtgärder för att stoppa gängbrottsligheten. Bland annat en särskild gängbestämmelse som skulle dubblera straffen för den som begår ett gängrelaterat brott. Visitationszoner skulle göra det enklare för polisen att leta efter sprängmedel och vapen inom vissa geografiska områden.

Mångdubbla kamerövervakningen

Samtidigt bör dagens mängd- och ungdomsrabatter slopas, så att kriminella kan ställas till svars för fler av de brott de begår och utvisning på grund av brott ska tillämpas i fler fall än i dag. Övervakningskameror behöver snabbt sättas upp på brottsutsatta platser där polisen befarar att nya skjutningar kommer att inträffa. I vår budget har vi därför avsatt resurser för en fyrdubbling av polisens kameraövervakning.

Situationen är allvarlig men inte hopplös. Det går att få ordning på Sverige igen. Men det förutsätter att vi är beredda att ta krafttag mot kriminaliteten och vidta åtgärder som är mönsterbrytande. De nyss avslutade gängsamtalen sprack på grund av att Socialdemokraterna valde att lyssna mer till Miljöpartiet än till Moderaterna. Det var ett misstag som kommer att få ödesdigra konsekvenser för Sverige.

Visa ledarskap någon gång!

Nu måste det vara slut med att Stefan Löfven och ansvariga ministrar nöjer sig med att kommentera utvecklingen. Det är dags för dem att börja visa ledarskap och ta ansvar för de skjutningar och bombdåd som sliter sönder tryggheten i Sverige. Släpp den politiska prestigen och inse att regeringens olika halvmesyrer inte kommer att få ordning på Sverige. Släpp tanken på att det är Miljöpartiet som skulle sitta på svaren mot gängkriminaliteten och lyssna i stället på de förslag som vi moderater har lagt på riksdagens bord.

I annat fall är det de många sprängningarna och bombdåden som kommer att bli Morgan Johanssons och Mikael Dambergs politiska arv. Vill de verkligen det?

 

Av Johan Forssell (M)

Rättspolitisk talesperson

 Mikael Damberg: ”Det måste till nya krafttag”