Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vågar man bli gammal när det ser ut så här?

Catarina Hellmark.
Foto: Shutterstock.

Låt oss fundera en stund på hur vi själva får det den dagen det är vår tur att få hjälp av hemtjänsten, skriver undersköterskan Catarina Hellmark.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Först lägger man ner äldreboenden, för det är ju bättre att de äldre bor kvar hemma. Sedan visar det sig vara dyrt med hemtjänst. Då drar man ner på antal beviljade timmar för att få budgeten att gå ihop. Kostnadsutvecklingen måste nämligen bromsas eftersom de äldre "volymerna" kostar för mycket. Ja, ordet volym används flitigt i dessa sammanhang. Det kanske gör att det blir mindre jobbigt än att prata om att bromsa kostnadskrävande äldre. För det är egentligen precis det man gör.

De gamla kan säkert klara av att duscha själva, eller så kanske de inte behöver hjälp hela tiden när de duschar, motiveras det. Ja, men hur vet hemtjänsten när det är dags att hjälpa ur eller in i duschen?

Damma kanske de också kan klara själva. Eller hur blir de med att klättra på pall för att nå de översta hyllorna i bokhyllan? Handla klarar de själva, för de har ju en rullator. Bara två våningar utan hiss. Är det krångligt får de väl byta lägenhet till markplan. Vilken otur om det inte finns några tomma eller lediga lägenheter, men att stå i kö kan ju inte vara ett problem när man är 90 år.


LÄS MER: Räkna med att ta hem era gamla föräldrar


Tänk dig själv om du bara fick duscha en gång i veckan.

Tänk dig själv att du bara fick tvätta dina kläder var tredje vecka.

Tänk dig själv att du bara fick städat var tredje vecka.

Tänk dig själv om någon kommer hem för att räkna ut hur lite tid du behöver hjälp.

Sen kommer de igen och ser att du kan klara dig med mindre ändå. Förresten så kan du inte äta själv, men har "tur" då får faktiskt hjälp hela sju minuter med att äta.

Tänk dig själv att du har 114 timmar beviljad tid i månaden med mänsklig kontakt.

Och sedan minskar den ytterligare till 34,7. Alla dessa decimaler.

När man är över 90 år så är det kanske inte så många vänner kvar. Har du tur kanske du har en familj.


Våra äldre blir äldre hemma i sina lägenheter. De är väl ingen nyhet att behovet av hemtjänsttimmar ökar då. Klart som sjutton att det kostar med hemtjänsten.

"Vår kommun ligger ändå högt om man tittar på någon annan kommun. Då är det ju okej att vår kommun gör lika. Drar ned på tid", tänker kommunerna.

Det kan ju kanske inte bero på att det bor fler äldre i kommunen? Eller att den har färre antal äldreboenden? "Kan andra kommuner dra ned så kan vi också göra det". Och så fortsätter det år ut och år in.

Så låt oss återigen fundera en stund på hur vi själva får det den dagen det är vår tur att få hjälp av hemtjänsten: Tänk dig att du försovit dig. Du ska hinna ur sängen och in på toa, klä på dig och äta frukost på 9 minuter. De allra flesta av oss vet vad det innebär för kvalité på morgonrutinen. Så har många äldre det som nyttjar hemtjänsten varje dag. Då förstår man faktiskt hur jobbigt det blir. Om politikerna inte vet att nio minuter innebär dålig hemtjänst måste de sätta sig ned och fundera på hur långt pengarna räcker!


Catarina Hellmark

Undersköterska