Vågar Andersson göra upp med antisemitismen inom S?

Är Magdalena Andersson beredd att ta initiativ till en vitbok över den interna antisemitism som finns i socialdemokratin? skriver Gulan Avci.
Foto: JESSICA GOW /TT
Gulan Avci, riksdagsledamot för Liberalerna.
Foto: JESSICA GOW/TT

Vill Magdalena Andersson bli mer framgångsrik än Göran Persson och Stefan Löfven i kampen mot antisemitismen måste hon städa rent framför den socialdemokratiska dörren.

Frågan är bara om hon har modet att utmana sitt parti, skriver Gulan Avci (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Idag inleds högnivåkonferensen Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism. Statsminister Stefan Löfven står värd för konferensen som pågår i två dagar. Syftet är att samla ledare och experter från 50 länder för att ta konkreta och gemensamma steg framåt i kampen mot antisemitismen.

Löfven har haft ett starkt personligt engagemang och har tagit många initiativ i kampen mot antisemitism, som är ett växande och akut problem både i Sverige och Europa.

Nästa år inrättas ett förintelsemuseum i Stockholm. Utbildningsinsatser har gjorts för att stärka barn och ungdomars kunskaper om Förintelsen. Organisationer som arbetar mot rasism och intolerans får viktigt stöd. Allt detta hedrar Löfven.

Internt ser det värre ut

I det interna arbetet inom Socialdemokraterna har han tyvärr varit mindre framgångsrik. Malmö stad är ett tydligt exempel på hur ledande socialdemokrater genom åren gjort sig skyldiga till att piska igång antisemitiska stämningar. I SSU Skåne har grupper från Mellanöstern tagit sig in i tunga positioner och nästintill normaliserat antisemitism. Ofta med udden riktad mot staten Israel.

Israel-Palestinakonflikten har använts som slagträ i den inrikespolitiska debatten och det har bidragit till hetsjakt mot judar i Sverige. Konflikten har blivit en symbol för världens orättvisa och Israel behandlas som världens jude. Allt detta är Socialdemokraterna medvetna om. Trots det erkände regeringen Palestina som självständig stat 2015 utan att fredsförhandlingar fanns på plats. Det är viktigt att förstå detta perspektiv om man vill bekämpa antisemitism. 

Judar tvingas flytta

Problemet är att detta antingen slätats över eller frikopplats från det viktiga arbete som skett i Rosenbad. Den interna antisemitismen inom S har sopats under mattan samtidigt som judiska familjer inte sett andra alternativ än att packa väskorna och flytta från staden som varit deras hem i flera generationer. 

Kommer Magdalena Andersson att fortsätta traditionen med överslätande, av rädsla att förlora väljargrupper från Mellanöstern?

Idag är det svårt att leva judiskt liv i Sverige. Föräldrar är rädda för att deras barn ska råka illa ut i skolan. Lärare vågar inte säga att de är judar. Rabbiner undviker att bära kippa i offentligheten. Få vågar ha Davidsstjärnan hängande runt halsen. Synagogor är under strikt säkerhetsbevakning. Det har gått så långt att många judiska familjer emigrerat till Israel för att kunna leva trygga liv. Det är ett stort misslyckande för rättsstaten Sverige att en av våra nationella minoritetsgrupper inte kan garanteras säkerhet och trygghet år 2021. 

Dags för en vitbok

Inom socialdemokratin har såväl Göran Persson som Stefan Löfven haft ett personligt engagemang i kampen mot antisemitism. Men det är allvarligt att de aldrig lyckats bekämpa antisemitismen i det egna partiet. Om några veckor ska Stefan Löfvens efterträdare utses. Frågan är om Magdalena Andersson är beredd att ta initiativ till en vitbok över den interna antisemitism som finns i partiet och därefter vidta nödvändiga åtgärder och införa nolltolerans i de egna leden. Eller kommer hon fortsätta traditionen med överslätande, av rädsla att förlora väljargrupper från Mellanöstern?

Islamistiska förtecken

Antisemitism är inte enbart ett problem kopplat till invandringen. Den har funnits djupt inbäddad i den svenska samhällskroppen långt innan invandringen tog fart till Sverige. Den är lika utbredd bland högerextrema som våldsbejakande vänsterextrema grupper. För S internt handlar det dock om att bekämpa antisemitismen som ofta har islamistiska förtecken och inte sällan har en koppling till Israel-Palestinakonflikten. 

Vill Magdalena Andersson bli mer framgångsrik än Göran Persson och Stefan Löfven i kampen mot antisemitismen måste hon städa rent framför den socialdemokratiska dörren. Frågan är bara om hon har modet att utmana sitt parti och stå upp för judiskt liv i Sverige – eller ska fler judar tvingas lämna landet innan vändpunkten kommer?


Av Gulan Avci

Riksdagsledamot (L)