Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våga tala klarspråk om förföljelsen av kristna

Terrorn i Sri Lanka påsken 2019 är ett exempel där kristna var måltavlan.
Foto: CHAMILA KARUNARATHNE/TT
Lars Adaktusson är utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Under lång tid har det talats tyst om förföljelsen av världens kristna och den främsta anledningen till övergreppen. 

Att kristna är offer och muslimer påfallande ofta förövare passar illa i en världsbild präglad av begränsade politiska synsätt och förutfattade meningar, skriver Lars Adaktusson (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. ”Det här är ett budskap till alla kristna världen över”.

Citatet är från en 56 sekunder lång video som just nu sprids i sociala medier. En maskerad man framför kameran gör klart att vedergällning ska utföras, en hämnd för USA:s attentat mot Islamiska statens ledare, Abu Bakr al-Baghdadi. Bilderna som följer visar hur 11 kristna personer kallblodigt avrättas, en av dem skjuts i huvudet, övriga tio får sina halsar avskurna. 

För detta bestialiska dåd, som genomfördes i Nigeria under julhelgen, har IS västafrikanska gren tagit på sig ansvaret. Enligt FN har terrorgruppen, med nära kopplingar till ökända Boko Haram, på sistone trappat upp sina våldsaktioner i flera länder.

Slår till under kristna högtider

Samtidigt är det inte en tillfällighet att den videofilmade avrättningen av nigerianska kristna skedde under julhelgen. Militanta islamister har på liknande sätt genomfört terrordåd tidigare i samband med kristna högtider. På påskdagen mördades över 250 oskyldiga människor när en annan gren av IS genomförde attentat direkt riktade mot kristna gudstjänstbesökare i Sri Lanka.

När vi nu skriver 2020 och går in i ett nytt decennium är det ett faktum att händelser som dessa inte handlar om isolerade företeelser. Av världens 2,3 miljarder kristna lever en halv miljard under omständigheter som gör att de inte fritt kan utöva sin religion. Det innebär att kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen – International Society for Human Rights uppskattar att 80 procent av all religionsförföljelse är riktad mot kristna. 

Hatet mot kristna ett globalt problem

Förföljelsen har hittills varit vanligast i Mellanöstern, Nordafrika och länderna söder om Sahara. På senare år har dock våldet mot kristna ökat även i andra delar av världen och i dag sker övergreppen i ett område som sträcker sig från Mexiko i väster till Indonesien i öster. Det är en anmärkningsvärd spridning och en utveckling som i sig är djupt oroande. Från att ha varit relativt avgränsad har förföljelsen av kristna blivit ett omfattande globalt problem. 

Bakom övergreppen är den statsimplementerade kommunismen i länder som Nordkorea, Kina och Vietnam en viktig orsak. Nära nog jämförbar vad gäller ondska och brutalitet är hindunationalismen i ett land som Indien och den radikala buddhismen i länder som Burma och Sri Lanka. 

Den vanligaste drivkraften

Samtidigt är det uppenbart att den vanligaste drivkraften bakom förföljelsen är islamism och mer eller mindre fundamentalistiska tolkningar av islam. Av den sammanställning som organisationen Open Doors gör varje år framgår att en övervägande majoritet av de länder där systematisk förföljelse av kristna pågår är muslimska. På förra årets så kallade World Watch List var 13 av de 15 värsta länderna muslimska majoritetssamhällen. 

Utan att se det faktum att kristna enligt gängse tolkningar av islam definieras som ”otrogna” och därmed oönskade är det inte möjligt att effektivt bekämpa religionsförtrycket.

Under lång tid har det talats tyst om förföljelsen av världens kristna och den främsta anledningen till övergreppen. Att kristna är offer och muslimer påfallande ofta förövare passar illa i en världsbild präglad av begränsade politiska synsätt och förutfattade meningar.

Kulturvänstern har fel

Kristendomen är världens största religion – och den växer. Men tvärtemot kulturvänsterns föreställningar om kristna som västimperialismens villiga redskap är det varken i USA eller Europa som kristenheten är starkast. Två tredjedelar av världens kristna lever i dag utanför västvärlden, de flesta bland fattiga och förtryckta grupper i Latinamerika och Afrika. 

Vill man inte ta till sig detta går det att som en del politiska företrädare och medier måla upp bilden av ett religionskrig mellan väst och islam. Det är dock felaktigt och i grunden kontraproduktivt – lika kontraproduktivt som att förtiga kopplingen mellan delar av islam och förtrycket av kristna.  

Alla muslimer är inte ansvariga

Kollektiv skuldbeläggning är alltid förkastlig, alla muslimer är inte ansvariga för förföljelsen av kristna. Men utan att se det faktum att kristna enligt gängse tolkningar av islam definieras som ”otrogna” och därmed oönskade är det inte möjligt att effektivt bekämpa religionsförtrycket. Utan att bemöta den shariabaserade föreställningen att det är en brottslig handling att lämna islam blir det ingen religionsfrihet. 

Den som inte fritt får definiera sin tro, konvertera eller ta avstånd från all religion förnekas grundläggande mänskliga rättigheter och en samhällsgemenskap byggd på demokrati och människovärde. Att explicit lyfta fram förföljelsen av kristna är nödvändigt, men också fullt möjligt utan att förneka eller förminska förföljelsen av andra. 

Missriktad tolerans och rädsla för att kritisera islam får inte hindra det allt viktigare arbetet mot religionsförföljelsen i världen.


Av Lars Adaktusson (KD)

Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson