Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våga ifrågasätt folks hundallergi

Ulrika Good.Foto: Privat
Foto: Shutterstore.

Naturligtvis ska vi ta hänsyn till människor som blir sjuka av att vistas tillsammans med hundar, men är det verkligen en motivering som aldrig kan ifrågasättas?  skriver Ulrika Good.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vår nuvarande hund är född i San Francisco, så första gången jag träffade honom var på amerikansk mark. Något som snabbt slog mig var hur stor skillnad det var att ha med sig en hund i olika sammanhang där, jämfört med hur det är att ha en jycke i släptåg här hemma. 

Det jag upplevde i USA var att hunden i princip var mer välkommen än mig på 98 ställen av 100. Det kändes som om jag gick runt med en A-listekändis i koppel, “alla” ville hälsa och säga att han var världens finaste.

Här hemma är attityden mer som om man går runt med en nedkissad massmördare vid sin sida. Inte populärt, och oftast inte tillåtet.

"Tänk på våra allergiker!" är uppmaningen som motiverar de vanligaste förekommande hundförbuden. De som innebär att man inte får ha med sig hundar till ställen som arbetsplatser, myndigheter och butiker. 

 

LÄS MER: Din hundrädsla är inte mitt ansvar 

 

Naturligtvis är det viktigt att vi tar hänsyn till människor som blir sjuka av att vistas tillsammans med hundar, men är det verkligen en motivering som aldrig kan ifrågasättas? Finns det måntro lägen där hundallergi kanske inte är en avgörande faktor för att skapa förbud? Kan det rentav vara så att hundallergihänsynen i Sverige saknar motstycke i världen? 

En av anledningarna till vår nitiska inställning till hundar och allergi kan bero på ett terminologiskt missförstånd. “Pälsdjursallergi” är ordet som naturligt nog antyder att allergikern i fråga är allergisk mot djur som har päls. Men enligt Agnes Wold, som är professor i klinisk bakteriologi, är många fler allergiska mot katter än mot hundar. Hon hävdar vidare att allergi mot hund är relativt ovanligt, men att många tror att de är allergiska för att de genomgått ett “allergitest” och reagerat mot hund. 

Problemet är att testresultatet inte visar att man är allergisk, bara att man är “sensibiliserad” mot hundar. Ingen har, enligt Agnes, visat att det är bra att undvika hundar om man bara är sensibiliserad, men inte allergisk, mot hund.

Varför räknas hundar alltid enligt worse case scenario? 

Så varför fokuserar Sverige på det negativa med hundar, medan många andra delar av världen ser fördelarna i högre utsträckning? Hundar bidrar till att göra en herrans massa människor lyckligare, mindre ensamma och mer harmoniska. En del talar till och med om att hundägare har lägre blodtryck och oftare överlever en hjärtinfarkt än andra. Detta gör att en del länder, exempelvis England har gått så långt att de uppskattar hundar långt mer än de uppskattar barn. Inte för att detta synsätt på något sätt är rekommendabelt, men det är onekligen ett faktum att många upplever barn som störande inslag i diverse sammanhang. 

Detta kan jämföras med ivern att klassa hundar som en homogen grupp som inte kan uppföra sig. Att de ständigt springer runt och skäller, bajsar och stjäl mat från kreti och pleti. 

 

LÄS MER: Inte hundägaren som ska ha koll på barnen 

 

Liksom med människor finns det trevliga och otrevliga hundar. Det finns de som är ouppfostrade och de som är lydiga. Men av någon anledning ska man utgå från worse case scenario när det kommer till Ludde och Fido, och i ett svep förbjuda hela arten. Lite som att anpassa hela samhället efter Charlie Sheens värsta drogrelaterade frispel.  

Vad skulle hända om fler tänkte som hotellägaren som skrev skylten med texten: “Dogs are welcome in this hotel. We never had a dog that smoked in bed and set a fire to the blankets. We never had a dog that stole our towels and played the tv too loud, or had a noisy fight with his traveling companion. We never had a dog that got drunk and broke up the furniture...so if your dog can vouch for you, you're welcome too!”. Det kanske rentav skulle bli riktigt trevligt. 

 

Ulrika Good

Copywriter och krönikör