Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vad väntar ni på, MP? Uteslut Mehmet Kaplan

Miljöpartisten Mehmet Kaplan på presskonferensen 2016 där han meddelade sin avgång från posten som bostadsminister.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Artikelförfattaren Kurdo Baksi gick nyligen ur Miljöpartiet, delvis på grund agerandet han liknar vid Stockholmssyndromet.

Miljöpartiet lider av Stockholmssyndromet och tvekar inte om att behålla Mehmet Kaplan som partimedlem. 

Inte nog med det. Kaplan – som i åratal umgåtts med islamister och Erdogans närmaste medarbetare – dyker upp på medlemsmöten och tas emot med öppna armar av den nyuppkomna MP-eliten.

Uteslut honom redan i dag, skriver tidigare partimedlemmen Kurdo Baksi. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | MILJÖPARTIET. Stockholmssyndromet är ett världskänt begrepp. Det kom till efter att Janne Olsson tog med sig gisslan ned i Kreditbankens källarvalv vid Norrmalmstorg i Stockholm under fem augustidagar 1973.  

Olsson krävde att Clark Olofsson skulle släppas ur fängelset och tas till banken. Rånoffren hamnade i ett psykiskt tillstånd som mynnade ut i att de försvarade sina kidnappare även efter att de släppts fria.

De som varit gisslan var ganska tysta under rättsprocesserna, vilket kunde tolkas som ett stöd för Olsson och Olofsson.

Stockholmssyndromet inom MP

Drygt 45 år senare konstaterar jag att Miljöpartiets makthavare har drabbats av Stockholmssyndromet, inklusive den nytillträdda kulturministern Amanda Lind. Nu handlar det om den sparkade bostads- och stadsutvecklingsministern Mehmet Kaplan. Han tvingades från sin post i april 2016 efter att det avslöjats att han ätit middag med Ilhan Senturk (dåvarande ordförande i högerextrema och våldsbejakande Grå vargarnas avdelning i Sverige), Yavuz Selim Celik (ledare för islamistiska turkiska rörelsen Milli Görüs),  turkisk ambassadpersonal och Barbaros Leylani  (vice ordförande i Turkiska Riksförbundet). Just Barbaros Leylani hade några dagar före avslöjandet hamnat i blåsväder för att han i ett tal på Sergels torg önskat död åt armenierna och kallat dem för hundar.

Mehmet Kaplan med språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson (avgick 2016) i Almedalen 2015.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Som en naturlig följd av Stockholmssyndromet tvekar inte offren i MP att behålla Mehmet Kaplan som partimedlem. Ja, du läser rätt. Inte nog med ett medlemskap, Kaplan dyker upp på MP Stockholms medlemsmöten och tas emot med öppna armar av den nyuppkomna MP-eliten. 

 

LÄS MER: Brödraskapets strategi i Sverige: Så infiltrerar islamister våra riksdagspartier 

 

En snabb titt i sociala medier visar hur MP-ledningen umgås med Kaplan, som också försvaras med jämna mellanrum. Någon kan tycka att jag är hård när jag hävdar att MP har drabbats av Stockholmsyndromet, men:

För det första anser MP-ledningen (bortsett från Amanda Linds pudel efter stor medieuppmärksamhet) än i dag att Kaplan inte begått ett enda misstag. Man betraktar mediedrevet som en gärningsman som tvingat bort det "oskyldiga offret Kaplan". 

För det andra tolkar många miljöpartister på ledningsnivå Kaplans bombastiska politiska testamente på avgångspressträffen och i Expressen Debatt som fan läser Bibeln. 

”Nu lämnar jag ett uppdrag, men jag lämnar inte på något sätt de värderingar jag står för.”

Kaplans värderingar 

I Miljöpartiets ledning har ingen någonsin frågat vad Kaplans värderingar går ut på. En snabb titt i riksdagsprotokollen och de turkiska och svenska mediearkiven visar vilka politiska och humana värderingar Kaplan har. Kaplan har i minst två decennier umgåtts med Grå vargarna, islamister och den despotiske Erdogans närmaste medarbetare. Kaplan vägrar erkänna folkmordet på armenier som krävde 1,3 miljoner armeniers, syrianer/assyriers och pontiska grekers liv 1915. Som enda MP-riksdagsledamot lämnade Kaplan omröstningen den 11 mars 2010 i samband med riksdagens erkännande av folkmordet.

 

LÄS KAPLANS DEBATTARTIKEL: Jag lämnar inte mina värderingar

 

Kaplan vägrar erkänna minst 25 miljoner kurders grundläggande mänskliga rättigheter i Turkiet – som rätten till språk och kultur – och hävdar precis som Grå vargarna och Erdogan i turkiska och azerbajdzjanska tv-kanaler att "Turkiet endast har ett terrorproblem".

Likheten med Erdogan

Kaplan anser, i likhet med Erdogan och hans AKP, att Israels behandling av palestinier är rasistisk. Kaplans tal i somaliska Star TV (Öppna Kanalen) om staten Israel är identiskt på millimeternivå med hur Erdogan ofta likställer Israel med Nazityskland. 

Välorganiserade och integrationsfientliga islamister har målmedvetet sökt sig till flera svenska partier sedan decennier, mest till MP, för att hjälpa islamistiska rörelser som Muslimska brödraskapet och Erdogans parti.

Trots att Sverige inte har några officiella kontakter med det turkiska norra Cypern deltog han som statsråd i det turkcypriotiska årliga firandet i Stockholm av den blodiga turkiska ockupationen. Därmed  legitimerade han den turkiska ockupationen av Cypern. 

Man behöver inte vara Einstein för att inse att Kaplans värderingar går ut på stödja förtryckare i stället för att ge stöd till de rättslösa, röstlösa, förtryckta och folkmordsoffren.

MP omges av islamism

Jag tvivlar starkt på att dessa värderingar hör hemma i Miljöpartiet – men Kaplan får fortsätta vara medlem i MP på grund av just Stockholmssyndromet. I ljuset av att MP gärna säger sig bekämpa rasism och Sverigedemokrater ter det sig än mer bisarrt. 

Men det är aldrig för sent att rätta till ett misstag. Många som har drabbats av Stockholmssyndromet har fått hjälp –och sina liv tillbaka. Det kan gälla även Miljöpartiet.

Kom igen Miljöpartiet! Ta er ur Stockholmssyndromet och se såväl den radikala som den politiska islamismen och Erdoganisterna som omger er. Det går att bekämpa islamofobi och islamism samtidigt. Det är inte bara islamofobin och västvärldens fel att euro-muslimska ungdomar blir jihadister.

 

LÄS MER: Om islamism är problemet – varför får då Fridolin sitta kvar?

 

Er trovärdighet förstörs

Det finns också välorganiserade och integrationsfientliga islamister som målmedvetet har sökt sig till flera svenska partier sedan decennier, mest till MP, för att hjälpa islamistiska rörelser som Muslimska brödraskapet och Erdogans parti AKP, med flera. Kampen mot islamofobi och islamism går hand i hand.

Avslutningsvis: 

Uteslut Mehmet Kaplan ur MP redan i dag. Det är ett utmärkt sätt för en nystart för Miljöpartiet. Det kommer även att öka MP:s trovärdighet i kampen mot SD och den nya regeringens trovärdighet i kampen mot våldsbejakande jihadism och dess rekrytering.  

 

Av Kurdo Baksi

Författare, opinionsbildare och fd MP-medlem