Vad Ulf Kristersson inte vill att du ska se

I Uppsala län har vi på nära håll bevittnat vad som händer när Ulf Kristerssons moderater tillåts styra över sjukvården, skriver Helena Proos.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Helena Proos (S), regionråd i opposition, Region Uppsala.
Foto: ANGELICA KLANG

I en IVO-rapport beskrivs hur Ulf Kristerssons sjukvårdspolitiker inte ens klarar av att garantera grundläggande anständighet för patienter på akuten: ”Det är brist på omvårdnad och mänsklig värdighet. Patienter kan ligga flera timmar i sin egen avföring och urin.”

Så ser den moderata sjukvårdspolitiken ut i praktiken, skriver Helena Proos (S), regionråd i opposition, Uppsala.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Moderaterna styr Region Uppsala sedan 2018. De har styrt vår region 12 av de senaste 16 åren. De senaste åren med högerstyre har skadat vår region allvarligt. De som har fått betala priset är patienterna och sjukvårdspersonalen.

Larmrapporterna från såväl vårdanställda som myndigheter har haglat tätt, under flera års tid. Gång på gång har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterat att fruktansvärda förhållanden råder i Moderaternas Region Uppsala. 

Skräckinjagande läsning

Senast förra veckan presenterade IVO en rapport som beskriver situationen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det kan inte beskrivas som något annat än skräckinjagande läsning. Sedan förra gången IVO slog larm, för knappt ett halvår sedan, har situationen förvärrats ytterligare. Arbetsförhållandena för personalen är inte bara ohållbara, utan omänskliga. Anställda tvingas pressa sig till sin absoluta bristningsgräns – trycket är så pass hårt att inte ens nödvändiga hygienrutiner går att upprätthålla. Det har också lett till negativa effekter på de anställdas privatliv. 

Irrationell privatiseringsiver, en växande byråkrati och omänskliga förhållanden för patienter och vårdpersonal. Så ser det moderata bokslutet ut.

I IVO-rapporten beskrivs hur Ulf Kristerssons sjukvårdspolitiker inte ens klarar av att garantera grundläggande anständighet för regionens patienter. IVO sammanfattar situationen oerhört tydligt: ”Det existerar inte någon patientsäkerhet på akutmottagningen. (…) Det är brist på omvårdnad och mänsklig värdighet. Patienter kan ligga flera timmar i sin egen avföring och urin.”

Lade 1,8 miljarder på konsulter

Detta är resultatet av Ulf Kristerssons sjukvårdspolitik i praktiken. Moderaterna har inte prioriterat att ge vårdens medarbetare höjda löner, drägligare arbetsmiljö och fler kollegor. De har i stället lagt pengarna på en växande byråkrati och administration. Moderaterna har den senaste mandatperioden lagt 1,8 miljarder kronor på konsultkostnader. Dessutom, trots en massiv vårdpersonalbrist, är 70 procent av de nya anställningarna i regionen administratörer. Administratörer som anställs för att hantera den växande mängden byråkrati.

Men Kristerssons partikamrater nöjer sig inte där. I en tid där det är plågsamt uppenbart att stora investeringar behövs i vården lägger moderatstyret i stället energi på att försöka privatisera så mycket som möjligt av Akademiska universitetssjukhuset. 

En sak ska vi vara väldigt tydliga med: privatiseringar kostar alltid pengar. Varje gång vår gemensamma vård säljs ut till vinstdrivande företag försvinner skattepengar som borde gå till fler sjuksköterskor och undersköterskor i stället ner i fickorna på företagsägare. 

Personal går sönder – extrapengarna läggs på höjd

Under pandemin har den socialdemokratiska regeringen skjutit till stora summor till regionerna. En stor del av det har Moderaterna inte ens brytt sig om att använda. De har valt att lägga pengarna på hög. Samtidigt som vården går på knäna, gör regionen ett rekordstort överskott – på en miljard. Det är en miljard som hade gjort avsevärt bättre nytta i vården.

I Uppsala län har vi på nära håll bevittnat vad som händer när Moderaterna tillåts styra över sjukvården. Irrationell privatiseringsiver, en växande byråkrati och omänskliga förhållanden för patienter och vårdpersonal. Så ser det moderata bokslutet ut. I höst kan du sätta stopp för Ulf Kristerssons och Moderaternas vårdpolitik. Välj Socialdemokraterna den 11 september.


Av Helena Proos (S)

Regionråd i opposition, Region Uppsala