Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför behöver vi de nyanlända

Jag upprörs över den feghet som de flesta politiska partier och dess företrädare uppvisar, skriver Magnus Franzén.
Låt fler stanna: Många företag skulle inte klara sig alls utan arbetskraften som kom i och med den stora flyktingvågen, skriver Magnus Franzén.

Varför ägnas en oproportionellt stor andel av den allmänna debatten om hur vi ska skicka tillbaka människor, när vi i själva verket behöver få in så många fler, skriver Magnus Franzén.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | INVANDRING. En längre tid har det skett en smygande förflyttning mot en mer främlingsfientlig hållning i samhället. Det som tidigare var otänkbart att uttrycka börjar normaliseras. Klyftorna, rädslorna och misstänksamheten ökar. Hela utvecklingen gör mig frustrerad, upprörd och rädd på riktigt. Har vi inte kommit längre än så här? 

En av de saker som gör mig upprörd är den feghet som de flesta politiska partier och dess företrädare uppvisar. Det verkar som lusten efter makt och styre övertrumfar värderingar och partiernas ideologiska ursprung. Med främlingsrädsla i samhället verkar nästan alla vilja vara tillräckligt hårda i sin syn på invandring för att locka till sig väljare, men inte så hårda i sin retorik att de kommer för nära SD. SD har det motsatta problemet.

Jag skulle vilja se politiker som tror på något och som vågar stå upp för sin övertygelse och sina värderingar – inte som nu, vad som kan tänkas locka flest väljare. 

Jag är verksam i bemanningsbranschen. Eftersom vi samarbetar nära många olika typer av företag får vi en unikt bred insyn i hur det står till i näringslivet. Vi är helt enkelt en väldigt bra konjunkturbarometer och en bra temperaturmätare för hur det står till bland Sveriges arbetsgivare.

Många företag letar i panik efter arbetskraft

Just nu går det väldigt bra för svenska företag. Arbetsmarknaden är glödhet, på gränsen till överhettad. Det absolut största problemet företagen har i dag är bristen på arbetskraft. Det är också det absolut största hotet mot fortsatt tillväxt. Många företag har näst intill panik över att de inte hittar arbetskraft med den kompetens de behöver. Kompetensbristen är akut i snart sagt varje bransch och yrkesgrupp. 

Konsekvensen av att inte få den arbetskraft man behöver är att man inte kan leverera det som förväntas till sina kunder. Vad tror ni händer då i dagens globala konkurrens? Risken är överhängande att jobben försvinner till andra länder där det finns arbetskraft att tillgå. 

Jag har varit med och bevisat att det går att förflytta tiden det tar att komma i egen försörjning från sju år till sju månader.

Dessutom, för att vi ska ha en bra välfärd krävs att många jobbar och bidrar med skattemedel. Vi behöver bli många fler som jobbar för att klara välfärden, både nu och i framtiden. Tittar man lite framåt i tiden så ser vi en tuff utmaning i och med att den infödda befolkningen i arbetsför ålder kommer minska, samtidigt som den äldre befolkningen kommer öka kraftigt. Allt färre ska försörja allt fler. 

Det är en ekvation som inte går ihop. Vi kommer inte kunna betala för välfärden och vi kommer inte heller ha tillräckligt med arbetskraft som jobbar i den.

Sverige är helt beroende av invandring

Summan av mitt resonemang är att vi är helt beroende av invandring för att klara vår utmaning. Det som många inte förstått och som det pratas alldeles för lite om, är att många företag och verksamheter – redan nu - inte skulle klara sig alls utan det tillskott vi fått på arbetsmarknaden i och med den stora flyktingvågen. 

Varför pratar vi inte mer om det och vad konsekvensen skulle bli om vi inte fått detta tillskott på arbetsmarknaden? Varför ägnas en oproportionellt stor andel av den allmänna debatten om hur vi ska skicka tillbaka människor när vi i själva verket behöver få in så många fler. 

Sedan är jag inte så naiv att jag inte förstår att det är en gigantisk utmaning att integrera stora grupper nyanlända. Jag kan bli tokig på hur långsamt allt fungerar i dag och att det i stora stycken är alldeles för kravlöst. Målet måste vara att de nyanlända så fort som möjligt ska komma i egen försörjning. Det är också det bästa sättet för en snabbare integration. 

Vi har inte råd med en hård migrationspolitik

Jag har varit med och bevisat att det går att förflytta tiden det tar att komma i egen försörjning från sju år till sju månader. Det går om olika aktörer i samhället samverkar, utmanar gränser och byråkrati. Men viktigast är att man ger de nyanlända en målbild och relevant utbildning. Då är det också lättare att ställa de krav som också är viktiga.

Så snälla, kan vi fokusera mer av det offentliga samtalet till att handla om hur vi ska få en bättre och snabbare integration och mindre om hur vi ska förhindra människor att komma hit, eller ännu värre skicka tillbaka dem som redan etablerat sig här! 

Det har vi faktiskt inte råd med långsiktigt.

 

Texten publicerades först på skribentens Facebooksida.

 

Av Magnus Franzén

Regionchef i bemanningsbranschen