Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vad kommer Fidesz att få för sitt stöd?

Att det bara är onda extremister som inte vill se Ursula von der Leyen som kommissionsordförande är trams, skriver Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren (MP). Foto: PATRICK SEEGER / EPA
Foto: ADRIAN LEOPOLDSON / LÄNSFÖRSÄKRINGAR
Alice Bah Kuhnke är Europaparlamentariker för Miljöpartiet. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Utan högernationalisters stöd hade Ursula von der Leyen inte blivit vald. Det är inte utan orosmoln vi följer utvecklingen för att se vad som lovats bort för den knappa majoriteten, skriver Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. När åsiktskorridoren krymps till att alla som inte ställer sig bakom kristdemokratiska kandidater är irrelevanta, då är vi illa ute. Men det är tydligen vad som gäller i den moderata verklighetsbilden

När vi efter omröstningen också ser att polska Lag och rättvisa och ungerska Fidesz stött kandidaten är det inte utan orosmoln vi noggrant behöver följa tillsättningen av kommissionärer.

När en majoritet bygger på nio rösters marginal borde det finnas plats för en viss ödmjukhet hos vinnarna. Att det bara är onda extremister som inte vill se von der Leyen som kommissionsordförande är trams. Det finns en bred uppslutning av partier som tycker att både sakpolitiken och processen hade kunnat vara oerhört mycket bättre. Socialdemokrater från Tyskland, Nederländerna, Österrike och Frankrike röstade tillsammans med oss nej. En mer progressiv kandidat hade varit möjlig.

Inte vunnit utan stöd av högernationalister

När vi efter omröstningen också ser att polska Lag och rättvisa och ungerska Fidesz stött kandidaten är det inte utan orosmoln vi noggrant behöver följa tillsättningen av kommissionärer, för att se vad som lovats bort för den knappa majoriteten. Utan just dessa högernationalisters stöd hade von der Leyen inte blivit vald. 

Vi gick till val på en Green New Deal för Europa. Vi gick till val på klimatansvar, på en jämställd EU budget och på att försvara rättsstatens principer. Det vi har gjort är att ta ansvar gentemot våra väljare och för klimatet. Det räcker inte med vackra ord, tal om guld och gröna skogar – vi vill se konkreta och kraftfulla åtgärder för att vända en ohållbar utveckling i Europa. Det var vi tydliga med i våra samtal med Ursula von det Layen. Vi kommer att fortsätta kampen för klimatet och demokratin tillsammans med andra progressiva krafter i och utanför parlamentet.

Demokratiska värden

Nu är det upp till bevis för den nya kommissionsordföranden. Vi sitter redo vid förhandlingsborden för att förbättra och utveckla EU:s klimatpolitik till att bli det den behöver vara och se till att de demokratiska värden unionen bygger på lever kvar. 

 

Av Alice Bah Kuhnke 

Europaparlamentariker Miljöpartiet

Pär Holmgren 

Europaparlamentariker Miljöpartiet