Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vad har SD gjort för svensk skog?

Emma Wiesner (C), Europaparlamentariker.
Foto: HAMID ERSHAD SARABI / CENTERPARTIET
Peter Helander (C), riksdagsledamot med ansvar för skogsfrågor.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / CENTERPARTIET
Jessica Stegrud (SD), Europaparlamentariker.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet driver aktivt på för en bättre skogspolitik, inte minst genom våra nyligen ställda krav till regeringen.

Frågan är vad Sverigedemokraterna har gjort för svensk skog, skriver Emma Wiesner (C) och Peter Helander (C) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det är bra att Sverigedemokraterna har vaknat för de utmaningar som skogen står inför, även om det är svårt för dem att nämna saker som de själva gjort. 

För att svara på Sverigedemokraternas oro kan vi lugnt konstatera att vi alltid står upp för Sveriges och skogsägarnas självbestämmande – både på EU-nivå och nationellt.

Nu är det upp till regeringen att hålla sin del av överenskommelsen

Det är allvarligt att EU-kommissionen för ett krig mot det nationella självbestämmandet över skogen. Precis som EU inte ska inskränka skogsägares självbestämmande är det minst lika viktigt att svenska politiker inte lägger fram förslag som godtyckligt och kraftigt försämrar skogens ekonomiska värde eller inskränker skogsägares rättighet till brukande.

Flertalet åtgärder

På både nationell nivå och EU-nivå driver Centerpartiet aktivt på för en bättre skogspolitik. Några exempel: skogsutredningen för att stärka äganderätten, stoppad nyckelbiotopsinventering, mildrade skrivningar i den nyligen presenterade skogsstrategin via direkta kontakter med flertalet kommissionärer. 

Vår fråga är – vad har Sverigedemokraterna gjort?

Centerpartiet har i sina krav till regeringen visat att äganderätten och skogen är tydligt prioriterad för Centerpartiet. Nu är det upp till regeringen att hålla sin del av överenskommelsen.


Av Emma Wiesner (C)

Europaparlamentariker

Peter Helander (C)

Riksdagsledamot med ansvar för skogsfrågor