Ardalan Shekarabi Foto: Christian ÖrnbergArdalan Shekarabi Foto: Christian Örnberg
Ardalan Shekarabi  Foto: Christian Örnberg
Jimmie Åkesson Foto: Alex LjungdahlJimmie Åkesson Foto: Alex Ljungdahl
Jimmie Åkesson Foto: Alex Ljungdahl

Vad har SD emot hårt arbetande löntagare?

Publicerad

Sverigedemokraterna och de borgerliga har nu deklarerat att de motsätter sig en av de viktigaste rättvisereformerna under det senaste decenniet. Men vi kommer inte att backa, skriver Ardalan Shekarabi (S).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

27 kronor i timmen för att köra våra äldre från vårdcentralen till hemmet. Elva kronor i timmen för att städa åt den offentliga sektorn. 35 kronor i timmen för att bygga kommunala skolor.

Låter det otänkbart? Tyvärr är det den verklighet som uppstått i kölvattnet av lägstapris-upphandling och bristande respekt för schysta villkor på den svenska arbetsmarknaden.

Regeringen har de senaste två åren arbetat med den största propositionen under mandatperioden vid sidan av statsbudgeten. Regeringen föreslår bland annat att det ska ställas krav på schysta villkor i offentliga upphandlingar. Det här är viktigt av flera anledningar. Varje år köper stat, kommun och landsting varor och tjänster för omkring 600 miljarder.

Värdet av alla produkter och tjänster som produceras på uppdrag av offentlig sektor och som finansieras via skatten uppgår till en tredjedel av Sveriges totala ekonomi.

Det ger politiker och tjänstemän en oerhörd makt att påverka samhällsutvecklingen. Den 30 november röstar riksdagen om förslaget på ny upphandlingslag. Den innebär i sak att det blir obligatoriskt att ställa krav på en lön att leva på och schysta villkor vad gäller arbetstid och semester.

 

LÄS MER: Vill S diskriminera svenska företag?

 

Svenska arbetare och löntagare skulle uppleva en förbättring i arbetsvillkor och levnadsvillkor.

 Seriösa företagare skulle ges en konkurrensfördel gentemot de oseriösa. Ingen lönedumpning ska få ske med skattebetalarnas pengar. Innan obligatoriska villkor bestäms ska facket och arbetsgivarorganisationerna haft tillfälle att lämna uppgifter om villkoren. De nya reglerna ska enligt förslaget träda i kraft den 1 januari 2017.

Det skulle med andra ord finnas goda skäl att anta den nya upphandlingslagen.

Men under veckan har Sverigedemokraterna deklarerat att de lierar sig med mäktiga ekonomiska intressen före att stå fast vid vad de tidigare har uttalat. Sverigedemokraterna blåser till strid och ansluter sig till borgerligheten i ännu en politisk fråga.

 Det riktigt sorgliga i den här historien är att oppositionen tycks grunda sitt beslut på en feltolkning av regeringens lagförslag. Det påstås att den nya upphandlingslagen kommer förhindra att samma villkor kan ställas på inhemska och utstationerade arbetstagare gällande lön, semester och arbetstid. Detta kunde inte vara mer fel. Det är precis tvärtom.

En effekt av om upphandlingsförslaget röstas ned är att utländska utstationerade företag i exempelvis byggbranschen, i de kommuner som inte ställer sociala krav, kommer att få en konkurrensfördel jämfört med svenska företag som har schysta villkor för sina anställda.

 

LÄS MER: LO-facken hotar den svenska modellen 

 

När Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna meddelar att de kommer rösta ned regeringens förslag om schysta villkor i upphandlingar säger de samtidigt att de kommer att slå mot svenska företagare och svenska byggnadsarbetare.

Jag kan bara fråga mig, vad har Jimmie Åkesson emot taxichaufförer, lastbilschaufförer, hårt arbetande löntagare och seriösa svenska företag?

De framtida effekterna av oppositionens agerande är lätta att förutse. Konsekvenserna är att lönedumpningen kommer att fortsätta. Som löntagare i Sverige ska du kunna känna dig trygg med att du kan leva på din lön. Det är så vi bygger vårt land starkare och utvecklar den svenska modellen.

När färdtjänst upphandlades i Stockholm hade lönerna dumpats till 27 kronor i timmen som lägst, visade Sveriges Radios granskning av taximarknaden förra året. När Skatteverket kontrollerade städbranschen låg de lägsta lönerna på 11 kronor i timmen.

Tyvärr ska detta få fortsätta genom att Sverigedemokraterna och de borgerliga nu har deklarerat att de motsätter sig en av de viktigaste rättvisereformerna under det senaste decenniet.

Men vi kommer inte att backa. Regeringen avser att blåsa till strid för den svenska modellen. Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige och alla måste kunna leva på sin lön. Och till Jimmie Åkesson kan jag bara säga, låt oss mötas på en byggarbetsplats, låt oss debattera den här frågan.

Jag vill höra dig förklara varför en städare eller byggnadssnickare inte ska kunna få rimliga arbetsvillkor och löner. Den förklaringen är du skyldig oss alla.

 

Ardalan Shekarabi

Civilminister (S)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag