Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vad händer med IS-återvändarna?

IS-kvinnor i Al-hol-lägret.
Foto: MAYA ALLERUZZO/TT
Edward Nordén, partistyrelseledamot Medborgerlig samling.
Johan Varland, vice ordförande Medborgerlig samling.
Gunnar Lundh, partistyrelseledamot Medborgerlig samling.

Förväntas vi tro att ingen har begått något brott eller är vår lagstiftning så bristfällig att de inte kan dömas?

Medborgerlig samling kräver att vi invånare i Sverige får reda på vad som hänt, hur det går och hur en realistisk strategi för jihadisterna ser ut, skriver Edward Nordén, Gunnar Lundh och Johan Varland.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Islamiska staten, förkortat IS, är en väpnad islamistisk terrororganisation som mellan 2014 och 2019 utropade ett kalifat inom delar av främst Irak och Syrien. Med finansiering från hela världen – inte minst rika donatorer i Gulfstaterna – och lockande av människor från hela världen som ville delta i att skapa en islamistisk diktatur med våld. Folkmord, massavrättningar, massvåldtäkter, tortyr och mardrömslik människosyn byggde kalifatet. Allt sändes på nätet. Alla visste.

Obegripligt sjukt

Ändå reste jihadister och extremister från Sverige dit. Extremister från hela Europa åkte ned, flyttade in i någon annans hem, mördade religiösa minoriteter, kastade homosexuella från höghustak och tog slavar som sedan såldes på slavmarknader. Ett så sjukt samhällsbygge att de flesta av oss inte riktigt kan förstå det. Ingen åkte till IS och blev insläppt utan att bli grundligt testad och godkänd. Att någon skulle ha åkt ned på måfå och kört lite ambulans är en uppenbar lögn.

Sedan dess har kalifatet fallit och många så kallade IS-återvändare är tillbaka. De bor en sådan i varje större svensk stad. Även i flera små kommuner. De handlar i samma matbutiker som alla andra och reser med samma kollektivtrafik. Vi får bara inte reda på vilka de är, om vi bor granne med dem eller om de är en fara för oss. Oavsett om vi är vanliga Svenssons eller flyktingar från just precis dessa IS-extremister. 

Ingen åkte till IS och blev insläppt utan att bli grundligt testad och godkänd. Att någon skulle ha åkt ned på måfå och kört lite ambulans är en uppenbar lögn.

Vi bekostar däremot hela deras uppehälle med våra skattepengar. Det är absurt. Det är också oklart för oss vanliga medborgare hur situationen faktiskt ser ut.

Riksdagen svek

De som återvänder från IS kan inte heller juridiskt benämnas som terrorister. 2014, när de utropade sitt kalifat, ville riksdagens partier vare sig kriminalisera deltagande i terrorgrupper eller utreda det. Varken Allianspartierna eller de rödgröna partierna. Socialdemokraterna och Miljöpartiet som tog över regeringsmakten har sedan dess inte heller förmått lösa problemet med radikalisering, kriminalitet som överskrider gränser till våldsbejakande extremism och att få de som deltog eller bistod IS utredda och dömda för sina brott.

Som nära exempel dömdes en tysk IS-kvinna nyligen till 10 års fängelse för krigsbrott. Hon och hennes make köpte en yazidisk flicka som slav men blev missnöjda med henne. Flickan, en 5-åring, kedjades fast utomhus och dog av törst i solen. Vi hyser inga tvivel om att flera svenska återvändare har liknande historier av tortyr, våld och övergrepp med sig hem. Många av deras offer finns också i Sverige.

Frågorna som måste besvaras

Medborgerlig samling kräver att vi invånare i Sverige får reda på vad som hänt, hur det går och hur en realistisk strategi för jihadisterna ser ut. 

Följande frågor önskar vi svar på:

Hur många svenska IS-återvändare har gjort sig skyldiga till brott eller medhjälp till brott?

Varför döms nästan ingen av dessa för något?

Förväntas vi tro att ingen har begått något brott eller är vår lagstiftning så bristfällig att de inte kan dömas?

Hur går det för de som återvänt under de senaste åren?

Pågår det en rehabilitering? Om nej, varför inte? Om ja, hur går det arbetet?

Återfinns de på arbetsmarknaden eller har de försörjningsstöd?

Återfinns de i verksamheter som kan antas påverka och radikalisera andra?

Om de går fria i brist på adekvat lagstiftning – hur ska vi medborgare bedöma hotet från dessa extremister?

Hur ser en plan för att hantera ökad extremism, korsbefruktning med organiserad kriminalitet och den ökade säkerhetsrisk som detta utgör?

Det är helt oacceptabelt att detta har fått passera utan ansvarsutkrävande. Medborgerlig samling förordar en så öppen genomlysning som möjligt till medborgarna.


Av Edward Nordén

Partistyrelseledamot, Medborgerlig samling

Gunnar Lundh

Partistyrelseledamot, Medborgerlig samling

Johan Varland

Vice ordförande Medborgerlig samling

Här landar de svenska IS-kvinnorna på Arlanda