Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vad hände med familjeveckan, S?

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har tidigare talat sig varm för familjeveckan. Nu verkar inte mycket hända.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Kommunals ordförande Tobias Baudin.
Foto: Anette Nantell/DN/TT

Ingen kan säga att reformen familjeveckan inte är viktig. Det är den, och kanske särskilt för alla de anställda i välfärden som kämpar med att få ihop sitt familje- och arbetsliv.

Nu är det dags att Socialdemokraterna levererar på vallöftet, skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Snart är det val igen – och därför blev jag mycket förvånad när regeringen i april presenterade en vårbudget utan några besked kring Socialdemokraternas stora vallöfte: familjeveckan. Faktum är att det nu enbart är en budgetproposition, en budgetförhandling som står mellan förverkligande eller svek. Varför låter man den reform som, fullt utbyggd, skulle ge en veckas extra ledighet per år för föräldrar att kunna vara med sina barn stå och vänta i kulisserna? Dessutom en reform som 93 procent av berörda medlemmar i Kommunal vill se förverkligad.

86 procent är mycket positiva

I en ny enkätundersökning som besvarats av över 2 000 medlemmar uppger 86 procent att familjeveckan är ett mycket bra förslag och ytterligare 7 procent att det är ett ganska bra förslag. Hela 68 procent uppger att frågan om familjeveckan är mycket viktig. Stödet för reformen är kompakt också bland de medlemmar som inte har barn.

Jag tycker överlag att det har pratats förvånansvärt lite om familjeveckan. Detta trots att det är en reform som berör väldigt många svenskar – närmare bestämt 1,6 miljoner förvärvsarbetande vårdnadshavare med barn i åldern 4 till 16 år. Och trots att det utan tvekan är en viktig reform för alla i Sverige som behöver vara på plats för att kunna göra sitt jobb. 

Kanske kan det svala intresset bero på att majoriteten av de som syns och hörs i det offentliga samtalet tillhör den minoritet som kan använda flextid för att följa med barnet till tandläkaren, lägga om schemat för att passa in en studiedag eller arbeta hemifrån för att undvika vab?

Provocerande låg förståelse

Möjligen kom det mest talande utspelet från Företagarna, som menar att familjeveckan är en lösning på ett problem som inte finns. Det är ett uttalande som visar på en provocerande avsaknad av insikt och förståelse för verkligheten för alla de föräldrar som behöver vara på jobbet för att göra jobbet. 

Kommunal upplyser gärna alla dem som tror att familjeveckan inte löser angelägna, reella problem om detta: 92 procent av småbarnsföräldrarna i Kommunal svarar att de aldrig kan arbeta hemifrån och 75 procent att de inte kan närvara vid sitt barns utvecklingssamtal utan att ta semester eller förlora arbetstid. I linje med detta svarar 96 procent av de medlemmar som berörs av förslaget att familjeveckan skulle underlätta vardagen för dem. Det är slående siffror.

Måste använda sin semester

I samma undersökning uppger över nio av tio av de medlemmar i Kommunal som skulle beröras av familjeveckan att de använder semesterdagar för att vara med sitt barn under lov eller studiedagar. Det resulterar i att när det väl är dags för välbehövlig och sammanhållen sommarsemester har de mindre semester kvar än övriga.

Familjeveckan är en reform som skulle ge Sveriges föräldrar mer tid med sina barn högre upp i barnets åldrar. Vid fyra års ålder är föräldrapenningen för många helt förbrukad, särskilt för familjer som inte har råd att ”spara dagar”. Behovet av föräldrarnas stöd och närvaro för goda uppväxtvillkor slutar däremot inte då – långt därifrån.

Så ingen kan säga att familjeveckan inte är viktig. Det är den, och kanske särskilt för alla de anställda i välfärden som kämpar med att få ihop sitt familje- och arbetsliv.

Sveket är snart ett faktum

Nu är det dags att Socialdemokraterna levererar på vallöftet. Förhandlingarna inför höstens budget är mandatperiodens sista. Regeringen och samarbetspartierna får inte falla för de högljuddas skeva världsbild och det finns inget utrymme att acceptera minskningar av antalet dagar. Då riskerar det stora löftet om mer tid för barnen att bli en politisk motsvarighet till sagan om Mäster Skräddare, ”det bidde en tumme”. Klockan tickar – det är dags att fatta ett positivt beslut och genomföra en framtidsinriktad reform.


Av Tobias Baudin

Förbundsordförande Kommunal