Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vad hände med EU:s klimatnödläge?

Vi behöver en Marshallplan för Europa, skrev EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Expressen Debatt.
Foto: FRANCOIS LENOIR/TT
Alice Bah Kuhnke (MP) och Pär Holmgren (MP), EU-parlamentariker.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Jakop Dalunde (MP), EU-parlamentariker.

Miljöpartiets EU-parlamentariker svarar kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: 

”Samtidigt som coronapandemin breder ut sig över världen pågår klimatkrisen med full kraft – med nya värmerekord. När klimatnödläget pliktskyldigt nämns i förbifarten, finns stor anledning till oro.”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Ursula von der Leyen har rätt i att det behövs en Marshallplan för att hantera coronakrisen i Europa. Alla de vars jobb och hälsa hotas får inte lämnas därhän. Men vi är oroade över att von der Leyen ska glömma sina klimatlöften. När klimatnödläget gått från att vara EU-kommissionens huvudprioritering till att nämnas pliktskyldigt i förbifarten, finns stor anledning till oro. 

Vi har tyvärr sett det hända tidigare. När världens ekonomi skulle räddas efter finanskrisen 2008 tog det fem år innan klimatsatsningarna kom tillbaka till de nivåer de låg på före  krisen. Flera år som kunde ägnats åt konstruktivt klimatarbete slösades bort.

Klimatet har inga marginaler

Nu har klimatet inte längre några marginaler. Samtidigt som coronapandemin breder ut sig över världen pågår klimatkrisen med full kraft. I Bryssel uppmättes i förra veckan en rekordtemperatur på 22,4 grader. Den typen av rekord slås på många håll i världen. Klimatet väntar inte. 

Du kan gå till historien som en ledare som hade chansen, men som sköt klimatkrisen och ett hållbart samhälle på framtiden.

Att hantera coronakrisen utesluter inte att vi samtidigt tar oss an klimatkrisen, tvärtom. Vi hoppas EU-kommissionen fortsatt ser potentialen i den gröna omställningen. De stimulanspaket som krävs för att rädda Europas ekonomi kan bli en historisk möjlighet, om de görs till en del av den gröna giv som EU-kommissionen tidigare lanserat. 

Gyllene tillfälle när oljepriset faller

Alla vet att den som investerar i morgondagens teknik är morgondagens vinnare. Med ett grönt stimulanspaket, investeringar i gröna jobb, hållbar infrastruktur och ny teknik kan EU:s ekonomi komma på fötter igen, med stärkt global konkurrenskraft. När oljepriset faller som en sten har vi även ett gyllene tillfälle att slopa de subventioner på 550 miljarder kronor, som EU:s länder varje år lägger på att stödja fossilenergi. 

Mitt i den tragiska coronakrisen finns ett historiskt tillfälle att inte bara bygga upp Europa igen utan även att bygga ett nytt hållbart samhälle. Ett samhälle där vi satsar på social rättvisa, skapar nya gröna jobb och skyndar på omställningen till förnybara energikällor. Som EU-kommissionens ordförande måste du ta den möjligheten. Annars kommer du gå till historien som en ledare som hade chansen, men som sköt klimatkrisen och ett hållbart samhälle på framtiden.  


Av Alice Bah Kuhnke

EU-parlamentariker (MP)

Jakop Dalunde

EU-parlamentariker (MP)

Pär Holmgren

EU-parlamentariker (MP)