Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vad görs för att stoppa diskrimineringen?

Hans Caldaras tycker inte Sverige gör tillräckligt för romerna.
Foto: Emil Nordin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Fattigdomen och eländet sprider sig runt om i Europa som en farsot för många romer. Allt fler, från till exempel Rumänien, tvingas att vanka på gatorna med sina muggar i hopp om att någon ska visa lite medkänsla.

Hungern tär på både kropp och själ, men likgiltigheten och föraktet är ännu mer plågsamt.

För inte så länge sedan ursäktade man sin ovilja att ge pengar till hemlösa och tiggare genom att beskylla alla för drogmissbruk och alkoholism. I dag beskylls romerna generellt för att de är "organiserade brottslingar". Nog finns det offer för skrupelfria krafter som skor sig på människors misär och tragedi. Men de flesta flyr från förtryck, svält och svåra umbäranden.

Flera länder lever inte upp till sina löften vid EU-inträdet, som att ge sina romer exakt samma skydd och rättigheter som majoritetsbefolkningen. Ett exempel är att många romska barn klassas som mindre begåvade och nekas ordentlig skolgång eller sätts i särskolor just på grund av att de är romer. Det är inte konstigt att många söker sig utomlands i hopp om att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda.


Romernas utanförskap är inte en etnisk fråga, utan en ond spiral som måste radikalt brytas. Varje land måste ta sitt ansvar för sina invånare! EU - och demokratiminister Birgitta Ohlsson - vad gör du och dina kollegor för att stoppa denna fasansfulla utveckling?


Hans Caldaras

Artist, författare och debattör