Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vad gör alla män på thaisalongerna?

Det är mycket oroväckande att sexturistande män fortsätter med sitt beteende på thaimassagesalonger i Sverige och sprider en normaliserande syn på betalda övergrepp, skriver debattörerna.
Foto: Shutterstock
Malin Roux Johansson, generalsekreterare för organisationen Realstars.
Foto: Anna Sigvardsson Högborg
Parul Sharma, ambassadör för Realstars.

Vem hade för tio år sedan kunnat tänka sig att man i Sverige, ett föregångsland i kampen mot trafficking, som vanlig företeelse ser män smyga in på thaimassagesalonger för att köpa övergrepp? skriver Malin Roux Johansson och Parul Sharma från organisationen Realstars.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I var och varannan svensk stad finns förtäckta bordeller och gatutidningen Faktums granskning visar att antalet salonger har femdubblats under de senaste tio åren. Samtidigt har många svenskar återigen bokat jul- och vinterresor till Thailand efter en lång tid av pandemi.

Bland resenärerna finns män som avser begå betalda övergrepp. Problemet kan liknas vid en bumerangeffekt genom att män som köper sex i Thailand i större grad än tidigare också gör det i Sverige genom växelverkan mellan nyöppnade massagesalonger och ”sexturismen.”

Allvarlig brottslighet

Det är allvarlig brottslighet som pågår relativt ostört – människohandel, koppleri, och sexköp och polisen har senaste åren gjort insatser, dock ofta utan att i grunden få till stånd en verklig förändring. Det finns få fällande domar och i många fall har åtalen lagts ner och den brottsliga verksamheten sedimenterats ytterligare. 

Sverige har inte tagit den kommersiella exploateringen på allvar när kvinnorna fortsätter befinna sig i utsatta situationer. Prostitution utgör en form av mäns våld mot kvinnor och barn och är en av de yttersta konsekvenserna av mäns maktövertag och strukturell kvinnosyn där kvinnor nyttjas som en vara - vars värde sitter i prislappen, inte i människan.

En del av turismen gynnar betalda övergrepp

Generellt visar siffror att 80 procent av sexköpen bland svenska män sker utomlands, även om det under pandemin finns tecken på att en större andel av det kommersiella sexuella utnyttjandet sker inom Sveriges gränser. Onekligen finns en förbindelse mellan svenska thaimassagesalonger med växande sexhandel och till svenskarnas omfattande turism i Thailand. 

De får också frågor om de utför ”happy ending” eller ”extra tjänster” i form av avrunkning, oralsex eller penetration.

Bara under 2018 gjorde svenskarna 207 000 semesterresor till Thailand. Nu i vinter har det bokats många resor till Thailand och bland dessa finns män som reser utomlands för att köpa sex, sannolikt i uppdämd efterfrågan med tanke på att sexköparna inte kunnat resa fritt under pandemirestriktionerna. Det är mycket oroväckande att dessa män sedan fortsätter med sitt beteende på thaimassagesalonger i Sverige och sprider en normaliserande syn på betalda övergrepp.

Problemen på thaimassagesalonger fortsätter att växa  

Vi på anti-traffickingorganisationen Realstars har fått inblick i en dold värld av arbetsrelaterad och sexuell exploatering där många av kvinnorna idag lever i osynliga fängelser. Genom projektet Växtkraft Thai ger vi stöd till thaimassagesalonger för att kvinnorna ska bli mer delaktiga och kunna navigera bättre i det svenska samhället. Även de seriösa salongerna brottas med bristande förtroendekapital och får svårt att få kunder och intäkter. Inte bara det, de får också frågor om de utför ”happy ending” eller ”extra tjänster” i form av avrunkning, oralsex eller penetration fast de har tydligt uppsatta skyltar från Realstars att de enbart utför massage, inget annat. Att säga att detta är ett arbetsmiljöproblem är en underdrift.

Realstars kräver nu en rad åtgärder baserade på ett systematiskt arbetssätt: från insatser mot efterfrågan, anpassat stöd till brottsoffer till att sexköpslagen utvidgas för att även gälla sexköp utomlands på liknande sätt som i Norge för att visa på allvaret oavsett var betalda övergrepp sker. En massage ska vara en massage, inget annat. Därför måste begreppet ”happy ending” laddas om till dess ursprungliga betydelse, det vill säga ett lyckligt slut.


Av Malin Roux Johansson

Generalsekreterare Realstars

Parul Sharma

Ambassadör för Realstars