Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNStatsminister Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tomas Tobé (M), ordförande i justitieutskottet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENTomas Tobé (M), ordförande i justitieutskottet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Tomas Tobé (M), ordförande i justitieutskottet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd Stockholms läns landsting och ordförande i landstingets krisledning. Foto: SLL.Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd Stockholms läns landsting och ordförande i landstingets krisledning. Foto: SLL.
Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd Stockholms läns landsting och ordförande i landstingets krisledning. Foto: SLL.
Hans Wallmark (M), försvarspolitisk talesperson. Foto: SVEN LINDWALLHans Wallmark (M), försvarspolitisk talesperson. Foto: SVEN LINDWALL
Hans Wallmark (M), försvarspolitisk talesperson. Foto: SVEN LINDWALL

Vad gjorde Löfven och Ygeman när larmet ljöd?

Publicerad

Något gick allvarligt fel när Hesa Fredrik ljöd på söndagskvällen.

Frågor som fordrar svar är till exempel när Stefan Löfven och Anders Ygeman fick information och vilka eventuella beslut som har fattats, skriver Moderaterna.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under söndagskvällen blev många boende och besökare i Stockholm uppskärrade, oroade och undrande. Detta på grund av att signalen för Viktigt Meddelande till Allmänheten, även känt som Hesa Fredrik, ljöd.

Men larmsignalen skulle inte gå ut och något har gått allvarligt fel. Centrala myndigheter visste först inte varför larmet sänts. Medborgarna fick inte någon upplysning om vad som hände. Polisens växel blev nedringd och varken SOS Alarms, polisens eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsidor upprätthöll kapaciteten. Mest allvarligt är att ingen ”faran över”-signal hördes, trots att SOS Alarm försökte åstadkomma detta, och att det dröjde innan tillförlitliga besked om att det var ett falskt alarm nådde människor via andra kanaler. Det är svårt att i nuläget hitta något rimligt försvar till varför ”faran över” inte kunde användas.

Så här ska det inte gå till. Oroliga människor stod utan pålitlig information och drabbades av att centrala samhällsfunktioner spårade ur samtidigt. Samtidigt fick inte centrala delar i krisledningssystemet formell och tillförlitlig information förrän efter midnatt. Det är dessutom andra gången på drygt två år som det här systemet uppenbarligen har fallerat.

 

Händelsen med Hesa Fredrik måste gås igenom grundligt

Vi har alla ett stort intresse av att krisberedskapen fungerar och människor måste kunna lita på och ha tilltro till att den är verkningsfull. Lika viktigt är det att de formellt beslutade kontaktvägarna och kommunikationskanalerna följs. Dels för att ingen ska sväva i tvivel om larmet är korrekt eller inte och dels för att utesluta att det inte är desinformation. Informationen måste vara både snabb och tillförlitlig för såväl allmänhet som andra delar av krisledningssystemet. Nu har en rad frågor väckts och händelsen med Hesa Fredrik måste gås igenom grundligt.

Det är därför välkommet att regeringen meddelat att incidenten ska utredas. I det arbetet är det viktigt att eventuella felaktigheter som begåtts inte förminskas. Regeringen måste vara beredda till ansvarsutkrävande och fatta beslut så att detta inte kan hända igen.

Vi förväntar oss också att regeringen återkommer om hur de kommer att agera vidare. Alla riksdagens partier bör hållas väl informerade om uppgifter gällande falsklarmet från berörda myndigheter. 

Även regeringens eget agerande under söndagskvällen måste klargöras. Ansvarigt statsråd Anders Ygeman behöver svara för hur kriskommunikationen har fungerat inom Regeringskansliet. Frågor som fordrar svar är till exempel när statsminister Stefan Löfven och Anders Ygeman fick information och vilka eventuella beslut som har fattats.

 

Moderaterna driver på för att hela samhällets krisberedskap ska stärkas. Det handlar bland annat om att stärka samverkan mellan Försvarsmakten, polisen, andra myndigheter och civilsamhället samt näringslivet. Det handlar om ökad IT-säkerhet och minskad sårbarhet vid cyberattacker eller desinformationskampanjer. Sverige ska klara att ge medborgarna pålitlig information. När förvirring, oro och osäkerhet uppstår är det farligt. Vi vill också ge Statskontoret i uppdrag att brett utvärdera den svenska krisberedskapen och relevanta myndigheters beslutskedjor.

Sverige ska ha en bred och uthållig förmåga att kunna hantera dagens och framtidens utmaningar. Vi ska ställa höga krav på den svenska krisberedskapen. Det är viktigt att vi lär oss av tidigare kriser och händelser och använder lärdomarna för att bättre kunna möta nya kriser och incidenter samt lägga grund för trygghet att lita på.

 

Tomas Tobé (M)

Ordförande, justitieutskottet

Irene Svenonius (M)

Finanslandstingsråd Stockholms läns landsting och ordförande i landstingets krisledning

Hans Wallmark (M)

Försvarspolitisk talesperson

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag