Vad är SD:s ideologi, Mattias Karlsson?

SD har inga problem med att byta åsikt i var och varannan fråga. Vad går allt ut på, chefsideolog Mattias Karlsson? frågar sig Fredrik Hultman.
Foto: SVEN LINDWALL
Fredrik Hultman är projektledare för frihetlig konservatism på Timbro.

Sverigedemokraterna har på kort tid intagit i princip varje borgerlig ståndpunkt som finns på kartan. Under ytan döljer sig en helt annan idéströmning än en traditionellt borgerlig. 

Vad går allt egentligen ut på, Mattias Karlsson? undrar Timbros Fredrik Hultman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det var ett självsäkert Sverigedemokraterna som förra helgen höll landsdagar i Örebro. Partiet, som på kort tid etablerat sig som ett Sveriges största partier, har medvind i opinionen. Målet är att i framtiden styra i alla Sveriges kommuner, enligt den utpekade chefsideologen Mattias Karlsson. 

Ett viktigt steg på vägen är att försöka etablera ett konservativt block tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. För Mattias Karlsson väntar nu en ny uppgift när partiet bland annat ska starta en egen tankesmedja och öka närvaron vid universitet och högskolor. 

Är SD verkligen borgerligt?

Detta är en intressant utveckling, inte minst med tanke på att Sverigedemokraterna på kort tid intagit i princip varje borgerlig ståndpunkt som finns på kartan. Skatten ska sänkas, försvaret ska stärkas, vinster i välfärden ska tillåtas och så vidare. Men under ytan döljer sig en helt annan idéströmning än en traditionellt borgerlig.

När SD så gärna hoppar från ståndpunkt till ståndpunkt i fråga efter fråga, blir det ännu mer intressant att fråga sig vad SD egentligen tror på.

I sitt principprogram hänvisar SD till folkskolläraren Teodor Holmberg som konservativ förebild. Teodor Holmberg var dock aldrig en del av den traditionella högern. Han var förbundsordförande för Sveriges Nationella Ungdomsförbund (SNU). Det förbundet kastades ut från högern år 1934, efter att ha gått i radikalkonservativ riktning. Förbundet var vid det laget socialister i ekonomisk politik, och extrema nationalister i allt annat. Den konservatism som har funnits i Moderaterna sedan partiets grundande år 1904 är inte densamma som den som SD förespråkar.

Ni ser ”vänsterliberaler” överallt

Kopplingarna mellan SD och SNU slutar inte där. När SD bildades på 1980-talet fanns kontakter mellan det gamla förbundet och det nystartade partiet. Dessutom finns exempel på kopplingar mellan SD och förbundet, både på SD-företrädare med kopplingar till förbundet och på kontakter mellan SD och det gamla förbundet på 1980-talet. SD liknar även SNU retoriskt. När SD kritiserar ”vänsterliberaler” och buntar ihop alla från höger till vänster på den traditionella vänster-höger-skalan, låter det snarlikt SNU:s gamla retorik om ”liberalmarxister”. 

Renommésnyltar på M

SD har ofta renommésnyltat på Moderaterna. Ett exempel var när man bildade ett ungdomsförbund med samma namn som Moderata Ungdomsförbundet haft tidigare – Ungsvenskarna. Dessutom har SD:s ungdomsförbund genom åren använt den gamla MUF-symbolen Engelbrektsbågen. Hur kan SD använda sig av högerns symboler och samtidigt förespråka den radikalkonservatism som kastades ut från högern på 1930-talet?

Många väljare röstar säkert på ett parti på grund av sakfrågor, inte på grund av deras principprogram. SD har dock inga problem med att byta åsikt i var och varannan fråga. På partiets landsdagar ändrade partiet ståndpunkt rörande abort och adoptioner för samkönade par. För bara några år sedan var partiet mot vinster i välfärden, men har på kort tid vänt helt och hållet till att vara för. 

Något måste ni tro på

Om SD nu är på väg att bli Sveriges största parti måste frågan ställas: vad har SD för ideologisk grund? Samtidigt som SD gör anspråk på att vara ett borgerligt, konservativt parti, hänvisar partiet till en radikalkonservatism som borgerligheten kastade ut för längesen. När SD så gärna hoppar från ståndpunkt till ståndpunkt i fråga efter fråga, blir det ännu mer intressant att fråga sig vad SD egentligen tror på. För något måste de tro på, och det enda konstanta verkar vara arvet från SNU. 

Vad går SD:s radikalkonservativa ideologi ut på egentligen, Mattias Karlsson?


Av Fredrik Hultman

Projektledare för frihetlig konservatism, TimbroSD större än S – Mattias Karlsson: ”Mycket glädjande”