Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vad är regeringens plan för IS-terroristers barn?

Barn leker i leran i Al Hol-lägret i Syrien. Foto: MAYA ALLERUZZO/TT
Om barnen förs till Sverige är risken hög att släktingar nu eller med tiden ges fri lejd till hit. Det vore inte bara oerhört vårdslöst. Det är inte heller moraliskt försvarbart mot alla IS-offer.Foto: MEDYAN DAIRIEH / ZUMAPRESS.COM/ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
Ulf Kristersson är partiledare för Moderaterna. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Hans Wallmark är utrikespolitisk talesperson för Moderaterna.Foto: FREDRIK WENNERLUND

Sverige ska inte medverka till att terrorister går fria. Men det är precis vad som riskerar att hända om vi tar hit levande IS-anhängares barn. Nu tyder allt mer på att våra kommuner uppmanas att förbereda sig för att göra just det. 

Regeringen måste omedelbart informera både oppositionen och svenska folket om sina planer, skriver Ulf Kristersson och Hans Wallmark (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sett till befolkningsmängd är Sverige ett av de europeiska länder som har flest terrorister i Syrien och Irak. Det är ett allvarligt misslyckande. Vi är också ett av de länder som är sämst rustade att åtala, döma och straffa de terrorister som har återvänt. Inte en enda av runt 150 som kommit tillbaka till Sverige har fällts för terrorbrott. 

Därför har Moderaterna i två omgångar kommit överens med regeringen om en rad nya åtgärder mot terrorbrott. Men fortfarande har ingen ny lagstiftning kommit på plats. Ett tungt ansvar vilar på den rödgröna regeringen. Inte minst eftersom terrorhotet kvarstår, och att allt fler IS-terrorister vill återvända till Sverige.

För terrorsekten IS har bekämpats och det så kallade kalifatet krossats. I dess ruiner har kurdiska interneringsläger upprättats, där tiotusentals IS-terrorister väntar på att ställas till svars för sina fruktansvärda handlingar.

Dörren till Sverige ska hållas stängd 

I lägren finns också personer med svenskt medborgarskap eller svensk koppling. Flera av dem har krävt att bli hämtade till Sverige. Några har gjort avbön och bett om att bli förlåtna. Andra hävdar att de ”bara” har tjänat IS som kock eller ambulansförare. 

Moderaternas besked har varit glasklart från dag ett: Vi kommer aldrig att medverka till att den som anslutit sig till IS i Syrien eller Irak och som brutit mot allt som vårt land står för kommer till Sverige. Inte ens som medföljande förälder.

Regeringen är svenska folket svaret skyldigt. Det här är en fråga som inte får avgöras i det fördolda.

I stället måste vi nu göra allt i vår makt för att terrorister med svensk koppling ska ställas inför rätta och dömas för sina brott. Moderaterna vill att alla europeiska IS-terrorister ska prövas rättsligt i en särskild tribunal. Där skulle Europas länder gemensamt kunna se till att det finns resurser att utreda brott och att de skyldiga straffas. Sådana internationella domstolar har använts förut.

Kommer barnen följer föräldrarna efter

Men situationen är mer komplex än så. I lägren finns också barn med koppling till Sverige. Enligt regeringens egna uppgifter handlar det om ett sextiotal som har minst en förälder kvar i livet.

Barn bär självklart aldrig ansvar för sina föräldrars handlingar. Det är föräldrarna och bara föräldrarna som har begått brott. Men det innebär inte att Sverige ska hämta hem barnen.

Till att börja med är möjligheten att med tvång separera barn utomlands från sina föräldrar i praktiken obefintlig. Om barnen förs till Sverige är risken hög att släktingar nu eller med tiden ges fri lejd till Sverige. Det vore inte bara oerhört vårdslöst. Det är inte heller moraliskt försvarbart mot alla IS-offer.

Kommunerna gör sig redo

Trots detta finns information om att ett tiotal svenska kommuner nu förbereder sig för att ta emot barn till IS-terrorister. Sveriges Radio kunde också för en tid sedan rapportera om att Center mot våldsbejakande extremism har börjat arbeta för att öka samhällets beredskap för att ta emot barn som kan komma tillbaka.

Moderaterna har därför väckt ett antal skriftliga frågor till regeringen. Men utrikesminister Margot Wallström har inte givit ett enda konkret svar. 

Löfven måste ge ett besked i frågan

Regeringen har ett ansvar att informera både oppositionen och svenska folket om sina planer vad gäller IS-anhängarnas barn. Därför finns anledning att upprepa frågan, och denna gång till statsminister Stefan Löfven: Planerar regeringen att hämta barn till IS-anhängare? Även om det innebär familjeseparering, eller att IS-terrorister ges möjlighet att resa till Sverige?

Vi kan inte riskera att Sverige blir en fristad för IS-terrorister. Eller att starkt radikaliserade krafter aktivt tas hit. Regeringen är svenska folket svaret skyldigt. Det här är en fråga som inte får avgöras i det fördolda.

 

Av Ulf Kristersson (M) 

Partiledare

Hans Wallmark (M)

Utrikespolitisk talesperson