Vad är en gamlings liv värt i det här landet?

Äldreboendet Solgården i Uppvidinge kommun.
Bernth Johansson menar att flytten av hans pappa blev för mycket och påskyndade döden.

Borde man inte sätta stopp för att flytta äldre människor hursomhelst? 

Tänk till ni politiker som beslutar att skära ner i välfärden på bekostnad av de äldre. Äldre människor kan faktiskt dö av att flyttas. Det blev min pappa ett tydligt bevis på, skriver Bernth Johansson. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. För en tid sedan tog min älskade pappa sitt sista andetag på sjukhuset i Växjö. Jag höll hans hand, ett ljus var tänt och ur min telefon spelades stilla musik. En suck och sedan var det slut. 

När man är 91 år är det inte något konstigt att dö, det är helt naturligt. Men det som gnager i mitt huvud är orsaken, allt med flytten från äldreboendet Solgården som förkortade pappas liv. Majoriteten i Uppvidinge kommun beslutade trots stora protester från oss anhöriga, de boende, personal och medborgare att lägga ner Solgården i Norrhult.

Vi var många som påtalade för majoriteten att man inte kan flytta äldre hursomhelst.  Vi påtalade även att det finns en stor risk med att flytta äldre människor, som kan få förödande konsekvenser. Detta blev tyvärr min pappa ett tydligt bevis på, då flytten förkortade hans liv.

Pappa klarade inte stressen och oron

Min pappa var en av dom äldre som tvingades att flytta. Pappa kunde inte längre känna igen sig på sitt nya boende, kunde inte längre hitta till sitt rum, hans stol vid tv:n i det gemensamma rummet fanns inte där. Det kom ny personal och nya ansikten. Denna flytt orsakade min pappa hög stress och djup oro, som han inte klarade av. Strax efter flytten blev han sjuk och hamnade på sjukhuset. 

Bild från Expressens reportage från Solgården i vintras. En annan av de boende, 95-åriga Svea, berättade om oron: ”Hoppas jag får bo kvar”.
Foto: JENS CHRISTIAN

Tänk till ni politiker som beslutat att lägga ner Solgården och skära i välfärden. Skulle ni själva vilja flytta mot er vilja. Till en miljö där ni inte känner igen er?

Skulle ni vilja flytta för andra tycker det, till en miljö där ni inte känner några? Med nya ansikten och ny personal. En flytt som skapar oro med stor risk för hälsan och som också skapar oro hos de anhöriga. 

Förstår politikerna verkligen konsekvenserna?

Vet ni verkligen vad konsekvenserna kan bli när ni fattar ett beslut om att lägga ner ett äldreboende?

Borde inte ni politiker ha en utbildning när ni ska fatta dessa viktiga beslut? Om ni ska besluta att skära ner på välfärden, borde ni väl införskaffa er den kunskap ni behöver för att förstå hur det fungerar i verkligheten? Har ni pratat med de äldre som bor där? Eller pratat med dem som arbetar inom vården? 

Jag som jobbar inom omsorgen får knappast något jobb utan utbildning eller erfarenhet. Men ni politiker kan helt utan kunskap eller erfarenhet inom geriatrik bestämma att stänga ett särskilt boende. Utan att ha kunskap i vad följderna kan bli för den äldre.

Detta tycker jag är riktigt ledsamt nu när vi börjar se konsekvenserna som drabbar de stackars äldre människorna som tvingats flytta.

Sluta tvångsflytta våra äldre

Bara för att min pappa har gått bort betyder det inte att jag slutar kämpa för de äldres rätt i mitt kära Norrhult/Klavreström. Tvärtom kommer jag att fortsätta att kämpa. Det är så mycket som skötts så dåligt.

Ska det vara så här? Borde man inte sätta stopp för att flytta äldre människor hursomhelst? Tänk till ni politiker som beslutar att skära ner i välfärden på bekostnad av de äldre. Äldre människor kan faktiskt dö av att flyttas. 

Vi kämpar för medmänsklighet och att de äldre ska få bo i sin hembygd. Jag avslutar med att citera den kände geriatrikprofessorn Yngve Gustavsson: 

”Det kan vara en total katastrof för en gammal människa att tvingas flytta. Att flytta kan öka risken för att sköra gamla dör.”

Den här texten är tidigare publicerad i Smålandsposten


Av Bernth Johansson 

Administratör för Facebookgruppen ”God och nära äldreomsorg i Uppvidinge”