Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vad är det som pågår med KD:s politiska inriktning?

Sara Skyttedal (KD) kan inte välja mellan Ungerns Orbán och Frankrikes Macron. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Hur ställer sig partiledare Ebba Busch Thor till denna hållning? undrar Fredrick Federley.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Fredrick Federley är Europaparlamentariker för Centerpartiet. Foto: MARTINA HUBER

Jag satte verkligen kaffet i vrångstrupen när jag läste intervjun med Sara Skyttedal. 

Ställer sig partiet bakom den direkta likställningen av Orbán och Macron? Har även Ebba Busch Thor svårt att välja mellan dessa två? skriver Fredrick Federley (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KRISTDEMOKRATERNA. ”Båda är lika destruktiva. Jag vill störta båda två”, säger Sara Skyttedal i en intervju när hon ombeds välja mellan Victor Orbán och Emmanuel Macron. Hennes citat har, med all rätt, väckt uppmärksamhet och väcker en rad frågor kring KD:s politiska inriktning.

Jag satte verkligen kaffet i vrångstrupen när jag läste intervjun med Sara Skyttedal. Det här valet borde vara en självklarhet för alla som säger sig stå för demokrati och öppenhet. Det handlar om ett val mellan en av Europas mest korrupta politiker, som med enveten precision dagligen inskränker rörelsefriheten för människor, medier och utländska organisationer, och en demokratisk företrädare för mer öppenhet, mer insyn och mer samarbete mellan nationer.

 

LÄS MER: Skyttedal: EU-vännen Björklund gör ödesdigert misstag med koldioxidskatten

 

Så tycker alltså KD:s toppnamn

Uttalandet är ett faktum, det här är vad Kristdemokraternas toppnamn på EU-valsedeln säger. Det är inte taget ur sitt sammanhang. Det är i en intervju om hennes kandidatur, om vilka hennes mål med att ta plats i Europaparlamentet är.

Det kan inte vara svårt att välja mellan å ena sidan en premiärminister som kontrollerar media, kontinuerligt gör utfall mot HBTQ-personer, ständigt spelar på antisemitism, gör utfall mot EU och Västeuropa och å andra sidan Macron. De båda är så tydliga motpoler, så väsensskilda i sin politik och i sitt praktiserande av rollen som ledare.

Men KD:s toppnamn kan inte göra valet.

Som liberal demokrat är valet lika enkelt som självklart, även om jag inte håller med Macron i allt han säger eller sympatiserar med allt han gör. Men han står för öppenhet, demokrati och individuell frihet. Han leder en demokrati med fria medier och en öppen syn på sitt folk. Han arbetar inte för att stoppa kritiker och oliktänkande eller stänga ute människor på grund av härkomst eller sexuella preferenser. 

Bra att KD vill få bort Orbán

Det är bra att Kristdemokraterna nu har kommit fram till att de vill få bort Orbán ur EPP, den grupp de båda partierna tillhör i Europaparlamentet. Men det tar inte bort det faktum att Skyttedal vill störta både Orbán och Macron. Ingenstans i det ställningstagande partiet nu har gjort finns en ansats till att ändra eller ta tillbaka hennes uttalande.

Jag kan inte låta bli att undra om det här är Kristdemokraternas och Ebba Busch Thors linje? Ställer sig partiet verkligen bakom den direkta likställningen av Orbán och Macron? Har även Ebba Busch Thor svårt att välja mellan dessa två?

 

Av Fredrick Federley

Europaparlamentariker (C)