Martin Melin. Foto: Cornelia NordströmMartin Melin. Foto: Cornelia Nordström
Martin Melin. Foto: Cornelia Nordström
Foto: Privat.Foto: Privat.
 Foto: Privat.

Vad är det som får en polis att slå?

Publicerad

Jag vet att det finns polisvåld. Att poliser kliver över gränsen, begår övergrepp. Men poliser går inte runt och oprovocerat slår folk på käften, skriver polisen Martin Melin.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hundratals poliser runtom i landet varje år anmäls för att oprovocerat begått övergrepp på oskyldiga personer.

”Jag bara stod där och så kom polisen och slog ner mig, sen satte de på mig handfängsel och slängde in mig i polisbilen. Jag hade inte gjort något”, brukar det låta.

Det förekommer, jag vet. Jag vet att det finns polisvåld. Det händer att poliser kliver över gränsen, begår övergrepp. Jag har också sett klippen på Youtube. Jag har också skakat på huvudet och undrat hur de tänkte. Jag har arbetat som polis i 25 år. Jag har också tagit i för hårt, sagt dumma saker, jobbat i gråzonen.

Men poliser går inte runt och oprovocerat slår folk på käften. Poliser går inte oprovocerat fram och skriker ”blattejävel” i örat på en person. Det händer bara inte. Inte oprovocerat.

Polisen har inte bara rätt att använda våld. Vi har också en skyldighet att ta till alla stående medel – så länge de är försvarliga – för att kunna genomföra en tjänsteåtgärd. Och då ingår även att ibland använda våld, att brotta ner en person, att spruta pepparspray i ögonen, eller kanske till och med tvingas skjuta.

Vi kan inte backa, det finns ingen annan att ringa när allmänheten far illa.

 

LÄS MER: Därför står jag inte längre ut som polis

 

Är det här något som vi poliser gillar? Absolut inte. Vi får samma lön oavsett om vi håller upp bildörren och ber den gripne sätta sig, eller om vi måste brottas, svettas, kanske få ta emot slag och sparkar för att få in personen i bilen.

Så varför vill man då inte välja alternativ ett? Vad är det som får en polis att slå?

Svaret är – den vi konfronterar. För jag vet att även duktiga och skickliga poliser ibland får kortslutning. Vi är inte mer än människor. Inte sällan hör man att ”rötägg finns i alla yrken”. Men faktum är att det inte behöver vara ett rötägg som du ser på klippet, som ryter till, som kanske till och med rappar till över låret med batongen. Det kan vara världens bästa polis, som timmarna innan har lyft ut ett dött barn ur en kraschad bil, kanske fått hålla om en mamma som är i affekt, försökt förklara, trösta, hjälpa. Som kanske timmarna innan har fått byta ut en blodig polisskjorta, se sig i spegeln, kanske till och med har gråtit.

Nu står han där, mitt emot spattiga och luftboxande demonstranter som spottar på honom och kallar honom fascist och mördare. Som hånar och gör allt för att få en reaktion. Och vi poliser har också känslor. Vi reagerar precis som vem som helst på provokationer. Polisvåld skall aldrig accepteras och polisen skall granskas. Men allt är inte alltid som det ser ut.

 

När jag föreläser på skolor brukar jag ta upp två personer på scen som får i uppgift att flytta mig från ena sidan av scen till den andra. Naturligtvis mot min vilja. Det brukar sluta med att vi ligger i en hög på golvet och brottas och skriker. Inte sällan blir det en ögonöppnare för många i publiken.

Om man inte har varit i situationen är det kanske inte så lätt att förstå. Det är väldigt svårt att flytta en människa från en punkt till en annan mot dennes vilja, det kommer att se våldsamt ut.

Det finns de som på allvar menar att vi har ett problem med polisvåld här i Sverige. Inte sällan brukar det vara folk som på ett eller annat sätt har hamnat i en konflikt med polisen som menar på det. Demonstranter som inte får hindra någon som har en annan åsikt, yrkeskriminella som får sin verksamhet störd eller fotbollshuliganer som vill slåss i fred.

Vi poliser är inte perfekta, vi gör också fel, men vi gör vårt allra bästa. Vi finns till för alla och jag vågar påstå att vi är världens bästa poliskår.

Jämför gärna – vilket annat lands poliskår skulle du vilja ha i stället?

 

Martin Melin

Polis

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag