Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vad är det som är så farligt med SD?

SD är inte utförliga om hur de ska komma undan tvingande lagar från EU om asylrätten, och medierna orkar heller inte grotta ner sig i detta. Därmed bidrar de till att SD lever högt på en suddighet som gränsar till lögn, skriver Helena Rivière.
Foto: OLLE SPORRONG
Skribenten Helena Rivière satt i riksdagen för Moderaterna 2006-2010.

Vad är det som är så farligt med Sverigedemokraterna? Partiet sprider inte nazi-baciller. Och att stoppa invandringen är inte ens möjligt – det ser EU till. 

Men det har inte medierna orkat rapportera om, skriver Helena Rivière, tidigare riksdagsledamot (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VALET 2018. Det här är inget försvar av SD, det är bara ett stilla reflekterande över varför kulturvänstern, ledarsidor, liberala opinionsbildare, politiker, näringslivsföreträdare, bloggare, kändisar, skådisar, debattörer av alla slag verkligen avskyr SD. Jag förstår inte det. Vad är det som är så farligt med Sverigedemokraterna? Deras nazistiska förflutna vore väl något att tugga på om detta nazistiska förflutna fortfarande präglade deras politik i riksdagen, men jag uppfattar inte att det är så.

SD delar allianspartiernas uppfattningar

De vill vara ett nationellt värdekonservativt parti, men inte nationellt i inkrökt bemärkelse, bannlysande, utan nationellt för alla som lever i och bidrar till det svenska samhället, talar svenska, respekterar lagar och regler och inlemmar sig. SD delar allianspartiernas uppfattningar på viktiga områden, i den ekonomiska politiken, arbetsmarknadspolitiken, kriminalpolitiken och i försvarspolitiken. Som svar på frågor om nationell identitet svarar Jimmie Åkesson som vilken politiker som helst – att det viktigaste är att alla medborgare i Sverige har samma rättigheter och skyldigheter.


LÄS MER: Nalin Pekgul: Jag förstår dig mycket väl, du som röstar på SD


SD omgärdas av en symbolisk fasa som fångar fjädrar och gör rovfåglar av dem. Men SD har inte nazi-baciller. PM Nilsson undrade i DI om någon tror att Ulf Kristersson, Gunnar Strömmer eller den övriga M-ledningen skulle medverka till att stänga gränser, lämna EU eller undergräva fri press?

Det missuppfattas ofta som att det går att göra lite som man vill med asylrätten, vilket inte är fallet. Asylrätten öppnar för världen. Det är den krassa verkligheten.

EU-frågan är den verkligt intressanta

Men EU-motståndet i SD är reellt. Det är den intressanta farligheten. Inte för att SD verkligen vill gå ur EU, utan för att EU står i vägen för en migrationspolitik som sätter stopp för invandringen av asylsökande. SD är inte utförliga om hur de ska komma undan tvingande lagar från EU om asylrätten, och medierna orkar heller inte grotta ner sig i internationella konventioner. EU-lagstiftning är svårt, det medges, så medierna släpper frågan om SD kan sätta stopp för asylsökande som tar sig till Sverige. Därmed bidrar de till att SD lever högt på en suddighet som gränsar till lögn. 

Men men. Människor hör det de vill höra. De hörde ett löfte om stopp för invandrare för flera år sedan. Det var vad SD sade då, men inte längre säger. Nu vet SD bättre. Nu är det med SD:s invandrarstopp som med det kända socialdemokratiska löftet: ”Det är ett löfte att det är en målsättning som vi lovar att ha som mål att arbeta för.”


LÄS MER: En riktig Sverigevän röstar inte på Jimmie Åkesson


Asylrätten går inte att förhandla bort

Respekten för alla människors lika värde och skyddet för grundläggande mänskliga rättigheter garanteras av EU:s grundlagar och Europakonventionen. EU:s lagar gäller över de nationella lagarna. Religionsfrihet, yttrandefrihet, tryckfrihet, asylrätt med mera skyddas rättsligt av dessa internationella åtaganden. Det som inte skyddas av lag däremot är fördelningen inom EU av de 160 000 flyktingar som redan befinner sig i EU, i uppsamlingsläger. Där säger Ungern, Polen, Tjeckien, Slovakien, Österrike, Italien ifrån. Det missuppfattas ofta som att det går att göra lite som man vill med asylrätten, vilket inte är fallet. Asylrätten öppnar för världen. Det är den krassa verkligheten.


Av Helena Rivière

Fri skribent, tidigare riksdagsledamot (M)


LÄS MER: SD borde oroa varje tänkande människa