Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vad är det ni mumlar om, Hultqvist och Johansson?

Foto: FOTO: HENRIK JANSSON / FOTO: HENRIK JANSSON
Tomas Tobé (M). Foto: MICHAELA HASANOVIC
Hans Wallmark (M). Foto: FREDRIK WENNERLUND

Att påstå att Moderaternas förslag leder till ökad gängkriminalitet är allvarligt. 

Där Hultqvist och Johansson mumlar och inte har någon finansiering står vi för klara besked, skriver Moderaterna Tomas Tobé och Hans Wallmark.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | BROTTSLIGHET. Mitt i sommarvärmen slår Socialdemokraterna Peter Hultqvist och Morgan Johansson till med ett inlägg som på alla sätt kan beskrivas som överhettat.

M påstås föra en politik som göder gängkriminaliteten. Denna halsbrytande tes motiveras med våra förslag som har sin grund i ett växande och mer hoppfullt Sverige genom företagsamhet, tillväxt och fler jobb. Ännu en gång prövar S-företrädare dessutom sig på statsminister Stefan Löfvens argument från en tv-debatt att anställningsformer på något sätt kan minska risken för brott.

Hultqvist och Johansson mumlar

Sanningen är ju den att Moderaterna i riksdagen lagt fram konkreta förslag på hur hela rättssamhället ska stärkas. Och det är angeläget inte minst med hänsyn till att polistätheten är den lägsta på tio år. I vårt budgetförslag för kommande år finns vidare tydligt angivet mer pengar till trygghet; både i form av polis som det yttre försvaret. Där Hultqvist och Johansson mumlar, är oklara och inte har någon finansiering står Moderaterna för tydlighet och klara besked.

Inte minst den organiserade kriminaliteten och gängen är något som skrämmer och oroar svenskarna. Då räcker det inte med hård valretorik parat med vackra formuleringar. Det krävs konkreta förslag. 

 

LÄS MER: Gängen ska knäckas och straffas hårdare

 

Nationellt exitprogram

Moderaterna har exempelvis presenterat ett tolvpunktsprogram som bland annat innehåller förslag om att dubbla straffen för brott som begåtts inom ramen för gänguppgörelser, att införa en ny möjlighet att förbjuda gängkriminella att uppehålla sig på en plats eller inom ett visst område efter ett avtjänat fängelsestraff (vistelseförbud), att sänka gränsen för när häktning ska vara obligatoriskt så att fler gängmedlemmar hålls borta från gatorna i direkt anslutning till att de begått brott och att ett nationellt exitprogram bör införas för att hjälpa gängmedlemmar bort från kriminaliteten.

Gränser måste säkras

Sveriges gränser måste också säkras genom bättre möjligheter att bekämpa de gränsöverskridande problemen. Det handlar bland annat om att ge Tullen mer resurser. EU-medborgare som döms till fängelse efter att ha begått brott i Sverige ska heller inte sitta av sin tid på svenska anstalter.

Det är illa att Hultqvists och Johanssons inlägg är så innehållsligt tomt. Men än mer allvarligt är att en förgrovad retorik används där man på fullt allvar påstår att ett annat partis förslag leder till ökad gängkriminalitet. Det skulle vara bra mycket mer konstruktivt om landets försvars- respektive justitieminister tog intryck av den negativa utveckling vi sett under senare år och fokuserade på lösningar i sak.

 

Av Tomas Tobé (M)

Rättspolitisk talesperson

Hans Wallmark (M)

Försvarspolitisk talesperson

 

LÄS MER: Gängen ska knäckas och straffas hårdare