Vaccinmotståndarna litar på alternativa fakta - och för det kommer barn att dö

Anne Garland
Foto: Privat
I Sverige är det lätt att glömma hur extremt smittsam mässling är och att mässling fortfarande orsakar flest dödsfall bland barn i världen, skriver Anne Garland.
Foto: Shutterstock

Samtidigt med oss på akutmottagningen fanns ett barn med mässlingen i full blom, skriver Anne Garland.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det är inte ofta jag går omkring och är tacksam över att jag och mina barn är vaccinerade mot mässlingen, men i dag är jag det. I går blev jag uppringd av smittskyddet i Stockholm. I söndags satt vi med vår dotter som brutit benet på barnakuten på Nya Karolinska Sjukhuset. Samtidigt fanns där ett annat barn med mässlingen i full blom som det visade sig. 

Vi är lyckligt lottade i Sverige. Barn som föds här har väldigt goda förutsättningar att få växa upp till vuxna, mätta, välutbildade och friska individer. Barn som dör i onödan, det vill säga av saker som vi hade kunnat göra något åt, är förstasidesstoff eftersom det händer så sällan. Vi har fred, god ekonomisk tillväxt, fri obligatorisk skola och rätt till sjukvård för alla barn. Så har det varit länge. 

Har vi blivit bortskämda? När hörde du talas om ett barn med mässling i din vänskapskrets senast? 


LÄS MER: Alla barn ska ha fullständig vaccination 


I Sverige är det lätt att glömma hur extremt smittsam mässling är och att mässling fortfarande orsakar flest dödsfall bland barn i världen. Men trots att vaccinationen har varit så framgångsrik i Sverige - här dör inte barn i sjukdomen med regelbundenhet - finns det en växande vaccinationskritisk trend i samhället. I vissa områden är det så få som är vaccinerade mot mässling att vi riskerar att få utbrott av sjukdomen. Vi kommer att se utbrott, som det som befaras i Stockholm nu där flera barn och vuxna har insjuknat. Och får vi större utbrott kommer barn att dö i mässling. I Sverige. Helt i onödan. 

Vaccination ger varje vaccinerad individ ett skydd men det hindrar också smittspridningen i hela samhället och i och med det minskar risken för alla. Mina barn är inte bara vaccinerade för sin egen skull utan även för att minska risken för ovaccinerade barn, oavsett om det är för att deras föräldrar har låtit bli eller för att barnen har någon sjukdom som gör att de inte kan bli vaccinerade. 


LÄS MER: Vår flathet mot vaccin kan utlösa epidemi 


Och du som har valt att inte vaccinera dina barn ökar risken inte bara för dina egna barn utan också för mina barn och alla andra. I mitt jobb har jag träffat föräldrar som i har förlorat ett barn eller fått ett svårt handikappat barn i en sjukdom som ingår i svenska vaccinationsprogrammet, där föräldrarna i genuin välvilja har valt att inte vaccinera. Efterkommande syskonen däremot, är alltid vaccinerade. 

Vaccination mot mässling är inte farligt.  Antivaccinationskampanjer på nätet är baserade på vad Trump-administrationen kallar ”alternative facts”. Mässling är farligt. Så i dag är jag tacksam, brutet ben till trots, både över att vi är vaccinerade men också över ett fungerande smittskydd. 

Och det borde alla ni som vi möter närmaste tiden också vara – tack vare att vi är vaccinerade är ni utom fara. Var så god!


Anne Garland

Mässlingsvaccinerad trebarnsmamma och läkare