V mobbade mig – men väljarna ville annorlunda

Nu förväntar sig väljarna att Vänsterpartiet ska uppträda enat och tydligt om hedersförtrycket, skriver Amineh Kakabaveh.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Amineh Kakabaveh tackar väljarna för förtroendet. "Förutom Gudrun Schyman har ingen kvinnlig vänsterpartiledamot någonsin fått fler personröster i ett val", skriver hon.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vänsterpartiets Amineh Kakabaveh får fortsätta i riksdagen: 

I veckan återvänder jag till en arbetsgemenskap där jag i åratal har varit utfryst och mobbad – men ingen ska få tysta min kamp mot hedersförtryck och klankultur.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VALET 2018. När alla röster räknats står det klart att jag har fortsatt förtroende för att representera Vänsterpartiet i riksdagen. Under de senaste veckorna har jag upplevt ett enormt stöd från så många människor runtom i landet, både innanför och utanför partiet och internationellt av kvinnorörelser. I dag känner jag mig mycket ödmjuk inför att få förvalta detta förtroende. Men även min partiledning, som systematiskt motarbetat mig i min feministiska kamp, måste nu visa ödmjukhet och lovar att förvalta detta fina förtroende på bästa sätt. 

Redan före man gjorde tv-avslöjanden om de moralpoliser som terroriserar kvinnor och begränsar deras liv, så lyfte jag denna fråga. En politiker som är feminist och socialist måste våga prata om de problem som finns, inte vänta på att partikongressen bestämt att moralpoliser existerar. Då menade en grupp partitoppar att jag ägnade mig åt "ryktesspridning". Detta klavertramp har förföljt partiet ända in i valrörelsen där Jonas Sjöstedt i SVT:s partiledarutfrågning tvingades ta avstånd från sin egen partisekreterares uttalanden. Det är bra att man kunnat erkänna att man hade fel.Mobbad och utfryst av Vänsterpartiet

Förra året ville ledningen inte ha kvar mig på riksdagslistan, men medlemmarna tyckte annorlunda. Och trots att jag inte fick vara en del av Vänsterpartiets officiella valrörelse i Stockholm så har väljarna med personkryss visat sitt stöd till mig. Av oss som kommer att representera Vänsterpartiet i Stockholmsregionen fick jag flest personröster på båda partiets listor. Förutom Gudrun Schyman så har ingen kvinnlig vänsterpartiledamot någonsin fått fler personröster i ett val.

Amineh Kakabaveh fick över 3 500 personröster i riksdagsvalet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL

I veckan återvänder jag till en arbetsgemenskap där jag i åratal har varit utfryst och mobbad. Men att fortsätta att inte respektera mig är att inte heller respektera de medlemmar som ville ha mig på riksdagslistan eller de över 3 500 vänsterväljare som nu har personröstat på mig. 

Nu måste V enas mot hedersförtrycket

Det är ingen hemlighet att frågan om hedersförtyck diskuterats livligt inom Vänsterpartiet. Ibland har tonläget varit onödigt hårt. Men nu förväntar sig väljarna att partiet ska uppträda enat och tydligt. Hedersförtrycket drabbar 240 000 ungdomar och de som tiger om eller relativiserar denna verklighet är feminismens dödgrävare. När förortsfeminister som höjer rösten mot hedersförtryck får höra att de är "husblattar", så är detta ett uttryck för såväl rasism som patriarkat. Dessa krafter ska självklart inte backas upp med våra gemensamma skattemedel. Det är en konservativ kraft för minskad jämlikhet och därmed omöjliga som Vänsterpartiets allierade.

Jag glömmer inte er som stöttat mig

En plats i riksdagen är inte ett mål i sig, utan ett medel för att få något gjort. Nu fortsätter jag min kamp tillsammans med alla de aktivister för jämlikhet och rättvisa som stöttat mig även i motgång. I den här valrörelsen har jag fått ta emot så mycket kärlek från människor i alla åldrar och med alla möjliga nationaliteter här hemma och internationellt. Jag glömmer er inte. 

Jag tänker på kvinnan i Stockholmsförorten som bad om mina kontaktuppgifter eftersom hon var rädd för sin man. 

Jag tänker också på den unga tjejen i Norrland som lidit av ätstörningar och som skrev ett fint brev till mig om att hon läst min självbiografi och inspirerats att själv vara stark och stå upp för sin rätt. 

Eller den unga killen som kom fram och ville krama mig, och berätta att han var en hbtq-person som kände igen sig i det förtryck jag talat om. 

Ingen har kunnat tysta mig. Ingen ska få tysta er. Det är er jag vill representera. Att kämpa emot hedersförtryck, klankultur och andra starka patriarkala strukturer och religiös fundamentalism är en stor del av den feministiska och antirasistiska kampen. Tillsammans fortsätter vi kampen för våra och allas rättigheter inte minst de mest utsatta flickor och kvinnorna.


Av Amineh Kakabaveh

Riksdagsledamot (V)

Ordförande Varken hora eller kuvad