Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

V bör se över sin jämställdhetspolitik

Ebba Busch Thor (KD). Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Jonas Sjöstedt (V). Foto: Christian Örnberg
Foto: Magnus Jönsson

Det är hög tid för Vänsterpartiet att göra upp med sin förminskande syn om hedersvåld och i stället vara med och bekämpa det, skriver Ebba Busch Thor (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

FAKTA

Ebba Busch Thor

Partiledare (KD)

Vänsterpartiet berömmer sig gärna för att de är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter. Vad man helst inte pratar om är att man de senaste 20 åren varit en bromskloss för jämställdhetsarbete i Sverige bland kvinnor med utländsk bakgrund. Genom att återkommande grumla debatten om hedersbrott har man bromsat arbetet med att skydda utsatta kvinnor.

Sommaren 1999 mördas Pela Atroshi för att hon ansågs ha vanärat familjen. Vintern 2002 mördas Fadime Şahindal av sin familj för att hon själv ville bestämma över sitt liv. Morden på Pela och Fadime borde ha lett till politiska åtgärder för att bryta framväxten av parallellsamhällen. Så blev inte fallet. I stället får vi än i dag, gång på gång, nya vittnesmål från kvinnor som lever under kontroll och förtryck. Kvinnan som jagas ikapp och får utstå slag för att hon låtit håret hänga fritt utan slöja. Den unga kvinnan som dansat med sina vänner och inte längre är välkommen hem. Flickan som ställs inför att giftas bort mot sin vilja eller bli dödad.

 

När de första rösterna höjdes för insatser mot hedersbrotten motsatte sig Vänsterpartiet sådana reformer. Vänsterpartiet menade på att det inte existerade några unika jämställdhetsproblem i vissa bostadsområden och att det därför inte behövdes några jämställdhetsinsatser i integrationspolitiken. Den som hävdade motsatsen stämplades som rasist.

Det var inte en enskild incident när Vänsterpartiets dåvarande partiledare Gudrun Schyman hävdade att det inte fanns någon egentlig skillnad mellan svenska män och talibanerna. När Mona Sahlin försiktigt öppnade för att värderingar kanske också måste vara med i integrationsarbetet skrev Ung Vänsters dåvarande ordförande Ali Esbati tillsammans med America Vera-Zavala en artikel där de häcklade henne för att hon ”inte förstår hur integration fungerar” och för att hon blivit ”delaktig i extremhögerns ideologiska projekt”.

Riksdagsledamot Ulla Hoffman i sin tur skröt i riksdagskammaren med hur man fått regeringen att sluta säga hedersvåld och i stället ”säga så kallat hedersvåld” – som om detta våld inte fanns på riktigt. Några år senare när alliansen i Stockholm vill stärka kunskapen inom skola, socialtjänst och polis kring hedersbrott påstod samme Esbati att detta är ett exempel på att borgerligheten ”förbrunas”.

 

En organisation som försökte agera var Rädda Barnen som föreslog konkreta politiska åtgärder för att även inkludera jämställdhet i integrationspolitiken. Vänsterpartiet svar på dessa förslag var talande. De ansåg att inga specifika jämställdhetskurser behövdes inom SFI:n utan föreslog i stället raljant att de som skulle erbjudas jämställdhetskurser var de vita medelklassmännen i villaförorterna. På så sätt blundade och grumlade Vänsterpartiet komplexiteten i jämställdhetsfrågor som rör hedersförtryck.

Det är nu hög tid för Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt att göra upp med sin förminskande syn om hedersvåld och i stället vara med och bekämpa dessa med kraft.

Att man som ung kvinna med invandrarbakgrund ska kunna ha sällskap med vem man vill, praktisera eller lämna sin religion om man vill eller klä sig som man vill. Detta ska inte bero på vilken kultur man kommer ifrån. Dessa rättigheter måste vara absoluta och gälla alla!

Eller anser Jonas Sjöstedt att hans parti gjort rätt när de spelat ner hedersbrottsproblemtiken? Och varför säger de i dag nej till att införa hedersbrott som en egen brottsrubricering? Den som flyr till Sverige ska inte möta samma förtryck här som de lämnade där.

 

Ebba Busch Thor

Partiledare (KD)