Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

V behandlas skamligt – rösta nej, Sjöstedt!

Nu ligger makten hos Vänsterpartiet. Det är ett stort ansvar för vårt parti och det är ett ansvar vi måste ta, skriver debattörerna och hoppas att Jonas Sjöstedt stoppar den planerade regeringen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterpartiet har makten att fälla en ny Löfvenregering. Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES
Vänsterpartiet kan inte göra annat än säga ifrån mot nyliberal Annie Lööf-politik i samarbete med Löfven, skriver V-debattörerna. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ
Nujin Alacabek är gruppledare för V i Huddinge kommun.
Jonas Lundgren är gruppledare för V i Lidingö kommun.
Bengt Berg är gruppledare för V i Torsby kommun.
Francisco Contreras är gruppledare för V i Österåker kommun.
1 / 8

Överenskommelsen mellan S, C, MP och L syftar till att stigmatisera Vänsterpartiet och utmåla vår politik som ”extrem." Samtidigt vill man ha vårt stöd för regeringsbildning. 

Det är inte bara dumt, det är skamligt. Ta ansvar och fäll Löfven, skriver flera lokala V-toppar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | REGERINGSBILDNINGEN. För Vänsterpartiet handlar politik om att utifrån den verklighet som råder i samhället åstadkomma med ett demokratiskt arbete största möjliga genomslag för rättvisa, jämlikhet och jämställdhet. 

När nu Annie Lööf jublande glad presenterar den nyliberala politiken som hon i överenskommelse med Stefan Löfven, Liberalerna och Miljöpartiet tänker driva under kommande mandatperiod, kan inte Vänsterpartiet göra annat än säga ifrån. En sådan regerings politiska praktik skulle slå hårt mot de stora grupper i samhället, som redan ligger illa till. Vänsterpartiet är en garant för en politik för jämställdhet och jämlikhet. Det har vi visat genom att ta ansvar i många kommuner runtom i landet och under den förra mandatperioden även i budgetsamarbete med regeringen. 

Vi representerar 8 procent av det svenska folkets röster precis som Centerpartiet och har ett större stöd än både Liberalerna och Miljöpartiet.

V utesluts från allt samarbete

I den nya politiska konstellationens regeringsunderlag finns en skrivning som utesluter Vänsterpartiet från allt politiskt inflytande under mandatperioden. Man vill alltså ha Vänsterpartiets stöd för regeringsbildning, samtidigt som man misskrediterar vår politik – det är inte bara dumt, det är skamligt! På sådana grunder kan inte Vänsterpartiet medverka till det regleringsförslag som nu ligger på bordet.

 

LÄS MER: Lööfs extremism drabbar tre miljoner boende – är allt till salu när Löfven säkrar makten?

LÄS MER: Statsvetaren Leif Lewin: Dumdristiga partiledare har låtit parlamentarismen gå i baklås

 

Har jämlikhet blivit "extremt"?

Vi representerar 8 procent av det svenska folkets röster precis som Centerpartiet och har ett större stöd än både Liberalerna och Miljöpartiet. Den överenskommelse som träffats mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna syftar till att stigmatisera Vänsterpartiet och utmåla vår politik som ”extrem.” Det extrema tycks vara en politik för jämställdhet och jämlikhet, en antirasistisk politik, en politik för grön omställning enligt Centerpartiet och Liberalerna. Om detta är Socialdemokraternas och Miljöpartiets definition av farlig extremism som ska utestängas från politiskt inflytande har det hänt mycket sedan förra mandatperioden. 

 

LÄS MER: Johan Hakelius: V tvingas meddela att kejsaren är naken – det borde väl Lööf begripa?

 

Reformer som inget vänsterparti kan gå med på

Överenskommelsen innehåller marknadshyror för hyresrätter i nyproduktion. Det är ett hårt slag mot alla som behöver en bostad till överkomlig hyra. Samtidigt föreslås anställningstryggheten luckras upp. Strejkrätten är en viktig frihetsfråga, frågan om att ha rätten och möjligheten att agera för rimliga löner, bättre villkor på arbetsplatsen. En sådan politik fördjupar samhällsklyftorna och förhindrar att Sverige är ett land med lika möjligheter för alla människor. Vi kan inte gå med på att offra att de människor som redan har det tufft ska offras till förmån för att de som redan är rika ska få bli rikare. Det borde inget vänsterparti göra. 

Nu ligger makten hos Vänsterpartiet. Det är ett stort ansvar för vårt parti och det är ett ansvar vi måste ta, därför kan vi inte stödja det förslag som nu ligger. 

 

Av Jonas Lundgren

Gruppledare (V) Lidingö

Nujin Alacabek 

Gruppledare (V) Huddinge 

Francisco Contreras 

Gruppledare (V) Österåker 

Bengt Berg

Gruppledare (V) Torsby