Om några månader skulle Miranda Andersson från USA ta sin examen i Sverige. Nu måste hon i stället lämna landet. Foto: LUDDE HELLBERGOm några månader skulle Miranda Andersson från USA ta sin examen i Sverige. Nu måste hon i stället lämna landet. Foto: LUDDE HELLBERG
Om några månader skulle Miranda Andersson från USA ta sin examen i Sverige. Nu måste hon i stället lämna landet. Foto: LUDDE HELLBERG
Johanna Jönsson är migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet.Johanna Jönsson är migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet.
Johanna Jönsson är migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet.
Fredrik Christensson är Centerns talesperson för högre utbildning.Fredrik Christensson är Centerns talesperson för högre utbildning.
Fredrik Christensson är Centerns talesperson för högre utbildning.

Utvisningen av Miranda är en skam för Sverige

Publicerad

Orimlig fyrkantighet: Ett enda litet misstag gör att hon måste lämna landet – med bara månader kvar till examen. 

Fallet med studenten Miranda Andersson kommer att skada Sveriges rykte, skriver Johanna Jönsson och Fredrik Christensson (C). 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | MIGRATIONSVERKET. Tänk dig själv. Du åker till ett nytt land för att studera. Du försöker läsa på och förstå hur landets regler och system fungerar. Det är svårt men du tänker att det löser sig, så länge du anstränger dig. Det låter väl rimligt? 

Men så fungerar det inte i Sverige. Här måste du göra allt rätt från dag ett, annars åker du ut. Vill vi verkligen ha det så?

 

LÄS MER: Utvisa inte folk som gör allt för att bidra

 

Det vill inte Centerpartiet. Vi har länge arbetat för att regler kring uppehållstillstånd ska förändras, både för den som arbetar och för studenter. Regeringen har varit alldeles för passiv, trots påtryckningar har Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte agerat och det gör att dessa utvisningar fortsätter. Det borde inte ta så här lång tid att förändra reglerna. Situationen är akut.

Migrationsverket ändrar sig inte

Expressen rapporterade om studenten Miranda Andersson från USA som ska utvisas på grund av att hon inte hade tillräckligt med pengar på sitt konto under en del av sin studietid. 

Det var ett misstag från hennes sida som rättades till, men det godtas inte av Migrationsverket. På grund av detta misstag måste hon illa kvickt lämna landet, trots att hon bara har någon månad kvar till examen.

Miranda borde inte bemötas med kalla handen, utan med ett välkomstbrev.

Det är inte bara Miranda som råkat illa ut i detta fyrkantiga system. Byråkrati och onödig administration har gjort att många utländska studenter förlorat sina studieplatser när de inte fått uppehållstillstånd i tid. Tiden för att få ett visum är alldeles för lång. Lärosäten och många berörda vittnar om att det sker ett dubbelarbete mellan Migrationsverket och lärosätet. Bland annat granskar båda myndigheterna studenternas engelskakunskaper och studiemotiv. Mycket av detta kan lärosäten rapportera in till Migrationsverket, för att snabba upp ansökningsprocessen.

 

LÄS MER: Migrationsverket har blåst skattebetalarna på miljarder

 

Ett annat problem är att masterstudenter inte kan söka uppehållstillstånd för hela studieperioden utan måste söka nya tillstånd för varje år. Det skapar oro hos studenten, samtidigt som det ger Migrationsverket onödigt arbete. Centerpartiet anser att det ska vara möjligt att söka för hela studietiden, men att det kan dras tillbaka om studenten inte sköter sina studier.

Regeringen har varit alldeles för passiv, trots påtryckningar har S och MP inte agerat och det gör att dessa utvisningar fortsätter. 

Vem vågar välja att studera eller forska i Sverige?

Sveriges hantering av studenters uppehållstillstånd är rent av en katastrof. Inte bara ur ett ekonomiskt perspektiv, för lärosätet och för samhället i stort, utan också för de personer som studerar här och får sina framtidsplaner raserade. 

Detta riskerar Sveriges goda rykte, vilket kan leda till att färre internationella studenter och forskare väljer att söka sig hit. För att Sverige ska stå sig i den internationella konkurrensen och vara en forsknings- och utbildningsnation i världsklass måste vi säkra utbytet av forskare, doktorander och studenter. 

Om vi inte kan garantera att dessa får stanna och studera i Sverige förlorar vi i anseende och därmed konkurrenskraft.

Regeringen måste ta dessa frågor på allvar och snabba på utredningen kring uppehållstillstånd för studenter. Centerpartiet vill se en helhetsbedömning, så att en ansökan inte faller på grund av mindre misstag. Det är bråttom. Miranda borde inte bemötas med kalla handen, utan med ett välkomstbrev.

 

Av Johanna Jönsson

Talesperson för migration (C)

 

Fredrik Christensson

Talesperson för högre utbildning (C)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag