Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utvisningarna är inget annat än ren dumhet

Försök sätta dig in i de ensamkommandes situation. Skulle du sätta dig på ett plan mot döden – eller gå under jorden? undrar Jan-Erik Wallin. (Arkivbild)Foto: HENRIK JANSSON
Jan-Erik Wallin är god man åt en ensamkommande kille från Afghanistan. Under 18 år var han moderat kommunalråd i Vara kommun.Foto: PRIVAT

Att utvisa människor som talar vårt språk, vill arbeta och göra rätt för sig är inget annat än ren dumhet. 

Om man kom före eller efter ett visst datum är utan betydelse, skriver tidigare M-kommunalrådet Jan-Erik Wallin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | MIGRATION. Tänk dig följande: Maffian har tagit över i dina kvarter, där som var så lugnt och fridfullt bara för ett år sedan. Du och din pappa är på väg hem då ni hör ett fruktansvärt skrik samtidigt som ni möter två springande män. Låter det inte som din lillasyster? Ni rusar dit och hittar din syster naken, sönderslagen och blodig. Hon har blivit våldtagen.

Alla förstår vad som händer sen. Ambulans till sjukhus, polisanmälan, sjukhusvård, en hel familj i trasor, förhör, terapi. Som om inte det räckte, så börjar strax nästa helvete. Ni får hotbrev från maffian. Hoten övergår snart till sönderskurna däck på bilen, och krossade fönster i huset. Allt för att skrämma er till tystnad. Polisen lovar beskydd, du och din pappa pekar vid rättegången ut dem ni mötte.

Du flyr landet – och tänker att id-kort borde räcka

Dagen efter hittas din far torterad och lemlästad till döds. Du inser direkt att de även är ute efter dig. Du flyr. Mitt i kaoset flyr du, inte till något annat land i Europa. Där har maffian förgreningar. Fullständigt sönderplågad och trasig i dina tankar sitter du på planet till New York. Väl framme upptäcker du att du tappat ditt pass. Men du har ditt legitimationskort med dig, och det måste ju duga.

Som vi alla vet gillar inte Trump invandrare. Speciellt inte dem som inte har ordentliga identitetspapper med sig. Att komma från stökiga Sverige, där terrorismen sägs vara utbredd, gör inte saken bättre. Mitt i ditt egna kaos utsätts du för kränkande intervjuer. Ingen tror på det du säger, förutom att du kommer från Sverige. Du sätts i förvar i väntan på utredning.

Din väntan blir lång, veckor och månader blir till år. Via mobilen har du kontakt med familjen där hemma. De har det svårt, maffian växer sig allt starkare. Polis och rättsväsende håller på att falla sönder. Maffian har via sociala media satt ett pris på ditt huvud, och de har dödat släktingar till dig för att hämnas ditt och din fars ”svek”.

 

LÄS MER: Tar man barn i båten ror man dem i land 

 

Ditt id-kort avfärdas som falskt

USA beslutar att skicka dig tillbaka till Sverige. Du överklagar, du har ju bevisat att maffian är ute efter dig och att du kommer att dödas så fort du kommit hem.

Myndigheten säger att ditt ID-kort är bara trams – det går lätt att förfalska. Och att du själv fixat inslagen på sociala media. Man säger också att du enkelt kan undgå att komma i kontakt med maffian: "Du kan bara bo i en annan stad, de kommer inte hitta dig". 

"De vet inte vad de pratar om" tänker du.

Beslutet står fast, mycket tack vare den opinion som råder om att svenskar är lata, dumma, kriminella och är bara ute efter att sko sig på det amerikanska folket. Du ska utvisas om en vecka.

Vad skulle själv ha gjort om döden hotade?

Om det var dig den handlade om, vad skulle du gjort? Skulle du frivilligt sätta dig på planet och förmodligen gå en grym död till mötes? Eller skulle du försöka fly, gå under jorden?

Det är detta val som tusentals unga män från främst Afghanistan med liknande, eller ännu värre, berättelser står inför just nu. Många väljer mellan ett liv i totalt utanförskap på samhällets botten eller återvändande till en fruktansvärt osäker framtid i Afghanistan där bomber sprängs varje dag, och IS och talibanerna blir allt starkare.

De flesta går under jorden eller tar sig illegalt ut i Europa i stället för hemresa och löfte om 30 000 kronor på fickan som blir verklighet bara om man har tur. Vilket skulle du valt?

 

LÄS MER: Ann Heberlein: Hjälp flyktingar – inte ekonomiska migranter 

 

Se de ensamkommande som en resurs i stället – vi behöver arbetskraften

Tänk om vi i Sverige ville se ungdomarna som en resurs, och se att vi har tusentals arbetssugna individer utan giltiga ID-handlingar men som vi under snart tre år investerat i med boende, skolgång med mera. Många talar redan svenska och är på väg ut i arbetslivet. Tänk om vi tillvaratar dessa krafter och omgående ger dem ett svenskt ID som duger för jobb och skatteinbetalning. Med viss utbildning skulle åtminstone en del av arbetskraftsbristen redan i sommar inom såväl vården som näringslivet kunna lösas. Att utvisa människor som talar vårt språk, vill arbeta och göra rätt för sig, är inget annat än ren dumhet. Om man kom före eller efter ett visst datum är utan betydelse.

De som bott här sen 2015 och skött sig ska få en ärlig chans. Av ren medmänsklighet och för Sveriges framtids skull.

 

Av Jan-Erik Wallin

Kommunalråd (M) i Vara 1992-2010

God man åt ensamkommande kille