Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utvisa Irans ambassadör – vi har gullat för länge

Douglas Thor, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet.
Nike Örbrink, förbundsordförande, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet.
Erik Berg, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet.
Foto: Tom Samuelsson
Irans ambassadör Ahmad Masoumifar.

Sverige bör känna stor skam över den utrikespolitik man fört gentemot Iran. 

Den nya regeringen har nu möjlighet att rätta till gamla synder. 

Utvisa ambassadören och inför handelsstopp, kräver regeringspartiernas ungdomsförbund. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Regeringen måste göra mer för de iranska kvinnorna. Sverige har under alltför lång tid gullat med diktaturen i Iran. Regeringspartiernas ungdomsförbund kräver att den nya regeringen gör rätt där den tidigare gjort fel och lägger om Iran-politiken.

Sverige kan inte åter stå passiva inför det som just nu sker. Sedan den 22-årige Mahsa Amini mördades av regimens moralpoliser har iranier gett sig ut på gator och torg för att demonstrera mot diktaturen, dess förtryck och könsapartheid. Vad som nu pågår är en revolution ledd av Irans kvinnor. Regimen har svarat som de brukar, genom massgripanden, nedstängd kommunikation och hänsynslöst våld som resulterat i flertalet döda.

Sverige bör känna stor skam över den utrikespolitik man fört gentemot Iran och alla de iranier som lidit offer för den. 

Gullande med regimen

Socialdemokraternas åtta år av misslyckad ”feministisk utrikespolitik” har inneburit legitimering av diktaturen genom handelsavtal, besök i deras salar och röda mattor för deras lakejer. Listan på Socialdemokratins gullande med regimen kan göras lång.

Tidigare utrikesminister Ann Linde (S) under ett besök i Iran.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Det behövs nu en balanserad omläggning av utrikespolitiken. Frihandel och öppna dörrar har många fördelar men att dessa medel skulle göra länder likt Iran mer demokratiska finns det lite som tyder på. 

Personer med koppling till den iranska diktaturens familjemedlemmar ska inte kunna leva lyxliv här i väst.

Den nya M-ledda regering har nu en möjlighet att göra rätt där den tidigare regeringen gjort fel. Vi ställer därför följande krav på Ulf Kristersson och Tobias Billström:

Utvisa den iranska ambassadören

Sverige har en skamlig historia av att hysa ambassadörer från diverse skurkstater som Nordkorea, Ryssland och Iran. Genom att ha kvar Irans ambassadör skickar vi budskapet att Irans mördarregim fortfarande går att förändra genom relationer, diplomati och reformation och att iranska folkets pågående revolutionen är fel väg att gå. I stället borde Sverige visa de modiga människorna i Iran att vi stöder deras revolution, att tiden för gullande med regimen är över.

Handelsstopp mot Iran

Sverige och svenska företag har genom teknikexport möjliggjort för den iranska regimens förtryck av sin egen befolkning. Som tur är har denna typ av export nu förbjudits, om än för sent. Sanktioner mot utrustning och teknik som kan användas för att förtrycka människor räcker dock inte. Svensk handel med Iran bör omedelbart upphöra.

Under perioden januari-augusti 2022 uppgick den svenska exporten till Iran till 110 miljoner kronor. För svensk export är betydelsen försumbar, men för den iranska regimen betyder denna handel en legitimering av diktaturen.

 Sanktioner mot personer med koppling till regimen

Den 17 oktober i år införde EU sanktioner mot de personer som ansvarar för det våld som just nu riktas mot demonstranter i Iran. Det räcker dock inte. Sanktioner bör införas mot samtliga inom den iranska regimens toppskikt samt deras familjemedlemmar. Personer med koppling till den iranska diktaturens familjemedlemmar ska inte kunna leva lyxliv här i väst. Inför reseförbud och frys deras tillgångar i utlandet.

Öronmärk bistånd till förmån för kvinnor och flickors rättigheter i Iran: 

Regeringen bör med omedelbar verkan stötta iranska kvinnors och flickors kamp gentemot regimen, genom att öronmärka delar av svenskt bistånd till organisationer i Iran som arbetar för kvinnor och flickors frihet och rättigheter. Det bör vara självfallet för ett land som Sverige som är ett föregångsland när det gäller jämställdhet.

Sverige måste sluta legitimera regimen och i stället ställa sig med Irans kvinnor. Genom att genomföra dessa fyra åtgärder gör vi rätt där den tidigare regeringen gjorde fel.


Av Douglas Thor

förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet 

Nike Örbrink

förbundsordförande, Kristdemokratiska ungdomsförbundet

Erik Berg 

förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Saman förlorade synen på ena ögat: ”Hade tur”

Den iranska regimens dödliga våld mot demonstranter är bara en i raden av anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter som riktas mot landet diktatoriska styre. FN har satt ihop en kommission för att utreda men Iran verkar inte alls vilja samarbeta.