Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utvisa inte folk som gör allt för att bidra

Robert Kayongo har bott i Sverige en tredjedel av sitt liv, arbetar och betalar skatt. Nu ska han utvisas.
Foto: PRIVAT
Tyvärr är Robert bara ett exempel av många på detta enorma slöseri med goda resurser, skriver Björn Skifs med flera.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Malena Ernman är en av undertecknarna.
Foto: IBL

Robert Kayongo, 24, har bott här i åtta år. Han talar flytande svenska, arbetar och bidrar till samhället. Trots det ska han utvisas.

Sverige har inte råd med detta – vi behöver förebilder som visar att integration är möjlig, skriver Björn Skifs tillsammans med 28 artister och musiker.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | MIGRATIONSVERKET. Vad har hänt med vårt fina land? Vi har totalt tappat det som en gång gjorde Sverige till ett föredöme för resten av Europa och världen. Sverige stod en gång upp för att ge skydd och fristad till människor som flyr för sina liv från sina hemländer. Stefan Löfvén sade i sitt tal på medborgarplatsen den 6 september 2015 följande; "Nu är det dags att Europa står upp för människans okränkbara värde och rätt, som vi i våra deklarationer och avtal svurit att värna. Det ska Sverige stå upp för. Det står vi upp för här i dag."

Idag vill vi fråga dig Stefan Löfvén, vad hände med det Sverige du beskriver? Det Sverige som ska stå upp för människors okränkbara värde och rätt?

Människor som bidrar kastas ut

Vi utvisar just nu människor på löpande band. Även människor som redan jobbat flera år i Sverige. Människor som sedan länge anpassat sig på alla sätt och vis. Människor som betalar skatt och finansierar sitt uppehälle själva. Vi har inte råd med detta. Vi behöver arbetskraft och vi behöver förebilder som visar att integration är möjlig.

Robert har redan gett så mycket till vårt samhälle. Fråga hans arbetsgivare, fråga hans fotbollslag, fråga alla barn och ungdomar som han är ledare för, fråga hela Fellingsbro!

Ett aktuellt exempel är Robert Kayongo, 24 år, från Fellingsbro. Tusentals har engagerat sig för att Robert ska få stanna. Robert kom till Sverige som 16-åring, men hans ålder skrevs upp av Migrationsverket. Senare har Migrationsverket accepterat Roberts korrekta ålder, men Robert har inte fått den behandling han hade rätt till från början och nu ser Migrationsverket Robert som vuxen. 

Robert har bott i Sverige i åtta år (en tredjedel av sitt liv), talar flytande svenska, jobbar sedan drygt två år, har ordnat med egen lägenhet och bidrar i högsta grad till samhället. Migrationsverket har i dagarna avvisat hans överklagan och han ska inom kort utvisas från Sverige. 

Migrationsverket hade möjlighet att se hans anpassning som särskilda skäl och bevilja Robert arbetstillstånd, men de valde att avslå hans ansökan.

Robert har redan gett så mycket till vårt samhälle. Fråga hans arbetsgivare, fråga hans fotbollslag, fråga alla barn och ungdomar som han är ledare för, fråga hela Fellingsbro!

Ett enormt resursslöseri

Tyvärr är Robert bara ett exempel av många på detta enorma slöseri med goda resurser, som den linjen Sverige nu för innebär. Det finns många andra i liknande situation som Robert i vårt land som får ta smällen för Sveriges nya hållning.

Stoppa utvisningen av Robert Kayongo. Stoppa utvisningar av arbetskraftsinvandrare. Stoppa detta mänskliga lidande när människor måste lämna allt som byggts upp under många år. Stoppa detta resursslöseri som betalas med våra skattepengar.

Det räcker nu!


Av Björn Skifs 

Malena Ernman

Nils Landgren 

Tomas Andersson Wij

Viktoria Tolstoy

Janne Schaffer 

Rigmor Gustafsson 

Mikael Wiehe

Göran Fristorp 

Alexander Bard 

Lars Danielsson 

Ida Sand

Magnus Lindgren 

Frida Öhrn 

Per-Erik Hallin 

Ingemar Olsson

Amanda Ginsburg

Michael Jeff Johnson 

Irma Schulz Keller 

Magnus Öström

Eva Kruse 

Caroline Gentele 

Stephan Berg 

Gabriella Lambert-Olsson

Jonas Wall 

Beatrice Järås Landgren 

Petter Bergander 

Andy Pfeiler

Stephan Jansson