Gunnar Hökmark, Moderaterna. Foto: PER LARSSON / TT / TT NYHETSBYRÅNGunnar Hökmark, Moderaterna. Foto: PER LARSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Gunnar Hökmark, Moderaterna.  Foto: PER LARSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Poliser vid Centralstationen i Stockholm. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNPoliser vid Centralstationen i Stockholm. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Poliser vid Centralstationen i Stockholm.  Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utvisa de som inte respekterar våra lagar

Publicerad

Vi ska vara en fristad för dem som söker sig från terror och förtryck. Inte för dem som genom sin ideologi sympatiserar med just det, skriver Gunnar Hökmark (M).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Terrorn skakar Europa. Gång på gång sker nya dåd mot oskyldiga civila. Nyligen rapporterade Säpo att det i dag finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige och över 150 återvända jihadistkrigare. Samtidigt ser vi hur hedersförtryck mot unga tjejer och killar tillåts cementeras i våra svenska förorter. Nu krävs riktiga krafttag mot religiös extremism eller hedersförtryck.

Det är viktigt att Sverige är ett land som kan bidra till ett öppet Europa. Vår fördel framför andra ska vara att man kan fly hit från krig och förtryck för att bygga sig ett nytt liv. För att vi ska kunna vara det inte bara i högtidstal utan också i verklighet kräver det en svensk politik som bygger på öppenhet för dem som flyr i kombination med tydlighet om vilka lagar och regler som gäller i vårt land. Framförallt handlar det om att svensk lag ska respekteras och följas, inte bara av enskilda människor utan också av regeringen och av de myndigheter som har ett ansvar för att upprätthålla lagarna.

 

LÄS MER: Vår oro för terrorn får inte tystas ner 

 

Till att börja med ska utvisningsbeslut verkställas. Vi får inte låta ett parallellt samhälle där kriminalitet styr växa fram. Det är ett verkligt problem – de närmaste åren beräknas ytterligare 50 000 människor gå under jorden. Här behöver vi förenkla utvisning men även se över kravet på att den som tas i förvar måste utvisas snabbt. 

För det andra ska den som ansöker om eller har uppehållstillstånd i Sverige och begår grova brott – må det vara förberedelse eller delaktighet i terrordåd, organiserad kriminalitet, våldsbrott, sexualbrott eller hedersbrott – utvisas. Vi har en skyldighet att pröva asylsökandes identitet och rätt till asyl men vi har ingen skyldighet att ge uppehållstillstånd till dem som bryter mot våra lagar eller inte har någon vilja att följa dem. Sverige ska vara ett tryggt land för alla som bor här och för alla som söker finna frihet i ett nytt hem.

Ingen mänsklig rättighet att få uppehållstillstånd i Sverige

Det innebär att den som söker uppehållstillstånd eller har uppehållstillstånd men som aktivt stöder Islamiska staten eller annan våldsbejakande islamism bör utvisas. Den som har relationer med extremistiska eller terrororganisationer har ingen rätt till fristad i Sverige. Vi ska vara en fristad för dem som söker sig från terror och förtryck. Inte för dem som genom sin ideologi eller samhällsuppfattning står för, sympatiserar med eller pläderar för förtryck och terror.

 

LÄS MER: Sverige har exporterat terrorism till andra länder 

 

I grunden handlar det om respekten för våra lagar. Men det handlar inte bara om andras respekt för våra lagar utan om regeringens och våra offentliga institutioners vilja och förmåga att leva upp till de krav våra lagar ställer. Den som inte får uppehållstillstånd ska utvisas. Den som har begått brott eller bidragit till brottslighet ska straffas och behandlas därefter. Den som upprätthåller hedersförtryck eller är en del av islamistisk extremism ska utvisas. Grov kriminalitet ska bekämpas och elimineras, inte minst när den utövas i utanförskapens områden. De som flyr till Sverige som flyktingar flyr från våldsbejakande extremism och ska inte behöva utelämnas till motsvarande krafter här.

Det är tusenfalt bättre att vara ett samhälle som människor söker sig till än ett av de många som människor hellre passerar förbi eller flyr ifrån. Men det förutsätter att vi ersätter dagens symbolpolitik och höga tonläge med en politik som bekämpar terrorhoten och den grova kriminaliteten med rättsstatens medel. Det är ingen mänsklig rättighet att få uppehållstillstånd i Sverige för den som inte vill följa svensk lag.

 

Gunnar Hökmark 

Delegationsledare för Moderaterna i Bryssel

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag