Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utvisa alla utländska gängkriminella på livstid

Gängkriminaliteten är, jämte pandemin, vår tids stora farsot, skriver Filip Haugland.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kristdemokraten Filip Haugland är kandidat i riksdagsvalet 2022.

500–700 av landets gängkriminella saknar svenskt medborgarskap. Lever du som utländsk medborgare inte upp till dina skyldigheter, då är det respass som gäller. Punkt. 

Den som förespråkar blodshämnd torde trivas bättre i andra länder än Sverige, skriver riksdagskandidaten Filip Haugland (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Gängkriminaliteten är, jämte pandemin, vår tids stora farsot. Den förpestar vårt land likt inget annat fenomen. Skamlös knark- och vapenhandel och råa mord är dessvärre vardag i Sverige. Fenomenet är i allra högsta grad migrationsrelaterat. För att överkomma det måste de brottslingar som saknar svenskt medborgarskap omedelbart och ovillkorligen utvisas – på livstid. Lever man inte upp till sina skyldigheter, utan endast missbrukar sina rättigheter, så har man ingenting i Sverige att göra.    

Naivt och slapphänt

Sverige är och ska fortsatt vara ett välkomnande land för den som behöver och den som förtjänar det. Men det ska inte vara ett naivt och slapphänt land, såsom vänstern vill. Långtgående rättigheter ska finnas för den som lever upp till sina skyldigheter. Långtgående rättigheter ska finnas för den som accepterar och respekterar den svenska demokratin, följer våra lagar och regler, och står upp för frihet, jämlikhet och medmänsklighet. 

För all gängrelaterad kriminalitet ska verkställigheten av utvisningarna vara omedelbar och oåterkallelig.

Avarter som gängkriminalitet hör inte hemma här. Den som ägnar sig åt och stöder sådan verksamhet göra sig icke besvär. Den som förespråkar blodshämnd torde ha mer att hämta, och trivas bättre, i andra länder än Sverige.

Farligt ond cirkel måste brytas

Gängkriminaliteten är inget påhitt. Om detta vittnar sprängningarna i Malmö. Om detta vittnar avrättningarna på Göteborgs gator. Om detta vittnar gängkrigen i Stockholms förorter. Om detta vittnar blodsutgjutelsen i Rannebergen, Rinkeby och Rosengård.      

Gängkriminaliteten drabbar framför allt våra medmänniskor i de särskilt utsatta områdena. Det vill säga alla de hederliga medborgare som inget hellre önskar än att jobba, göra rätt för sig och leva sina liv i fred och frihet. På så vis gör gängkriminaliteten dessa områden än mer utsatta – än mer marginaliserade. Det är en farligt ond cirkel som snarast måste brytas.    

Förbjud allt samröre

Mot de gängkriminella hjälper inga nya fritidsgårdar. Mot de gängkriminella hjälper ingen välvillig naivitet. Mot de gängkriminella hjälper inga silkesvantar.

Mot de gängkriminella krävs kraftfulla, repressiva åtgärder. I tillägg till fler poliser måste vi: 

Förbjuda allt samröre med organiserad kriminalitet.

Införa hårdare straff för den som attackerar blåljuspersonal, sjukhus eller socialkontor. 

Slopa de så kallade straffrabatterna, inklusive mängd- och ungdomsrabatten.     

Oåterkallelig utvisning

Dessa åtgärder är alldeles nödvändiga. Mer måste dock göras. En åtgärd som snarast måste till är att göra livstids utvisning för de gängkriminella som saknar svenskt medborgarskap – uppskattningsvis 500–700 av landets omkring 5000 gängkriminella – till norm. För all gängrelaterad kriminalitet så ska verkställigheten av utvisningarna vara omedelbar och oåterkallelig. I syfte att säkerställa att så kan ske, utan fördröjning, ska berörda myndigheter tillskjutas adekvata resurser.    

För mig är detta en fråga om värderingar – våra svenska värderingar. För mig handlar detta om demokratin och Svea rikes lag. För mig handlar detta om de fri- och rättigheter som våra förfäder offrat så mycket blod, svett och tårar för. 

Dessa rättigheter är dina. Oavsett vem du är, hur du ser ut, eller vad eller vem du tror på. Så länge du lever upp till dina förbaskade skyldigheter. Det gör du inte genom att begå gängbrott. Då är det respass som gäller. Punkt.     


Av Filip Haugland (KD)

Kandidat till riksdagen 2022