Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utvecklingen inom polisen är allvarlig och farlig

Carina Bäck
Foto: Privat
På utryckningssidan fattas så mycket personal att hela verksamheten går runt på övertid, skriver Carina Bäck.
Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Jag tror att riktningen med fler civilanställda med ökade befogenheter inom polisen kommer att leda till att någon skadas allvarligt eller dör, skriver polisen Carina Bäck.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Man blir alldeles häpen över arbetsgivaren och politikernas släpphänta inställning till Polismyndighetens förfall. I min verklighet är polisyrket förknippat med en hel del risker. Vi blir spottade på, slagna, sparkade och man hotar oss med kniv och skjutvapen. Vi är kraftigt underbemannade i hela organisationen, ärenden läggs på hög och det uppmanas att fler och fler ska skrivas av. Varje avskrivet ärende innebär en människa som inte får upprättelse. När man skär med bred kniv finns risken att vissa saker med substans följer med i farten.

På utryckningssidan fattas så mycket personal att hela verksamheten går runt på övertid. I förlängningen kommer det innebära så lite återhämtning att man riskerar långvarig sjukdom. Fler och fler poliser väljer att sluta på grund av usla löner och arbetsvillkor samt en organisation som i sig själv motverkar en bra verksamhet.


LÄS MER: Egoistisk personal en orsak till polisbristen 


Lösningen på problemet har varit att pumpa in civilanställda i myndigheten. Det är ofta duktigt folk med lång utbildning i bagaget. Problemet har varit att inga högutbildade akademiker vill jobba i myndigheten till samma slavlöner som poliserna. I Stockholm är den "marknadsmässiga lönen" 35-39 000 kronor i månaden. Den lönen kan man alltså få, trots att man i de flesta fall saknar all kännedom om polisiära system, relevant lagstiftning eller förhörsmetodik i brottsutredningar och behöver en polisiär handledare för att komma in i arbetet. Handledaren tjänar i sämsta fall 25 000 kronor i månaden, och i bästa fall någon tusenlapp under den civilanställde som vederbörande ska handleda. Hur är det möjligt att civila som har lägre befogenhet än samtliga poliser i myndigheten kan kliva in på en lön som ligger 14 000 kronor över vad en ny polis tjänar?

Det finns en iver till att använda civil personal i nya sammanhang i myndigheten. Man har även ändrat lagstiftning för att kunna tillgodose behovet av att andra än poliser ska kunna utföra polisiära arbetsuppgifter. Jag tror att den här riktningen kommer att leda till att någon skadas allvarligt eller dör. Det finns en anledning till att polisutbildningen är flerårig med tillhörande praktik. Det krävs en hel del utbildning och erfarenhet för att hantera de situationer vi möts av varje dag i vår vardag och den kan man inte återskapa på några timmar eller veckor. Vill man arbeta som polis bör man söka polisutbildningen. Hur är det möjligt att arbetsgivare och politiker inte ser de risker som finns med att civila tar över mer och mer polisiära arbetsuppgifter och dessutom arbetar i riskmiljöer som arrester och liknande?


LÄS MER: Alla har fattat utom du, Dan Eliasson


I yttre tjänst är det viktigt med gradbetäckningar, det är lätt att se bara genom att titta på en kollegas axelklaffar ungefär vilken erfarenhet man har. I den nya organisationen har det blivit ännu viktigare eftersom vi åker över halva länet och biträder varandra och den personkännedom som finns på en station inte kan användas. Tidigare blev man inspektör efter sex års anställning och fick då en del extra ansvar och befogenheter. Men i dag är det ingen som blir inspektör mer än den som får en gruppchefstjänst. Hur är det möjligt att någon som aldrig har arbetat i polisuniform får och kan fatta beslut om att vi poliser inte får bli inspektörer trots att det finns en tydlig verksamhetsnytta med det?

När tänker någon ta ansvar för detta? När tänker man stoppa problematiken med att erfarna kollegor lämnar myndigheten för att de inte längre står ut? När tänker någon ta ansvar för att allmänheten inte får den hjälp och service de kan förvänta sig?

Hur är det möjligt att detta får fortgå? Agera och gör det nu!


Carina Bäck

Ordförande Polisförbundet Förbundsområde Stockholm Syd