Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utspelet visar vilka SD egentligen är

Caroline Rhawi, Liberala ungdomsförbundet.
Kent Ekeroth (SD) Foto: Cornelia Nordström.
Jörgen Fogelklou. Foto: SD Göteborg.

Det spelar ingen roll om du sitter i TV4 och talar om skolsystemet med Gustav Fridolin eller på en arbetsintervju – Kent Ekeroth (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) anser ändå att den etniska bakgrunden definierar ditt beteende och dina handlingar, skriver Caroline Rhawi.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverigedemokraterna har de senaste åren bidragit till ett förändrat politiskt klimat, där skandal efter skandal förbises av både partiledningen och väljare. Från läckta filmer med rasistiska uttalanden till Egor Pulitov och anonyma Flashbackkonton. Finns det inga gamla skandaler på lager så ser partiföreträdare till att starta nya.

Det visar lördagens utspel då sverigedemokraterna Kent Ekeroth, riksdagsledamot samt ledamot i justitieutskottet, och Jörgen Fogelklou, Göteborgföreningens ordförande, helt omotiverat hänger ut en 15-årig pojke med utländsk bakgrund på sociala medier och antyder att pojken ljuger om sin ålder. Båda lägger ut en bild på fem högstadielever som deltar i TV4:s "Nyhetsmorgon" för att diskutera skolan med utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

En av eleverna är större än de övriga och har skäggväxt. Tillsammans med bilden publicerar de texten “klasskompisar” inom citationstecken, som för att ifrågasätta huruvida den här pojken verkligen är jämngammal de andra.

Den pojken är min lillebrors kompis. 15 år gammal. Jag försöker föreställa mig hans förväntan inför sin medverkan. Spänningen inför att få vara med i tv, ställa frågor till Sveriges utbildningsminister och bli tagen på allvar. Efter sändningen föreställer jag mig hur han läser Ekeroth och Fogelklous inlägg med tillhörande kommentarer. Inlägg som misstänkliggör honom. Kommentarer som kallar honom parasit. Jag föreställer mig hur det får honom att känna sig.

 

LÄS MER: SD måste sparka ut Kent Ekeroth nu

 

Den här typen av påhopp krossar drömmar och ambitioner. Det krossar viljan att delta i samhället. Det krossar viljan att vara en del av Sverige. Kommer den här killen någonsin ställa upp på en intervju igen eller ha modet att engagera sig i skolpolitiska frågor i framtiden? Vilka signaler skickar det till alla barn som ser på programmet, fyllda med drömmar om framtiden?

Att partiföreträdare helt utan grund misstänkliggör ungdomar med utländskt påbrå på detta sätt är ohederligt, olämpligt och långsiktigt även skadligt för individer och för samhället som helhet.

Efterspelet, som sträcker sig långt utanför programmets soffa, blir enormt. Hur ska vi få ungdomar med invandrarbakgrund att vilja integrera sig i samhället om riksdagsledamöter sprider en bild i Sverige för att misstänkliggöra, misstro och förlöjliga dem och deras utseende?

Utspelet visar inte enbart på det olämpliga i att sverigedemokrater hänger ut ett barn. Det handlar inte bara om det olämpliga i att andra ledande sverigedemokrater som Linus Bylund, riksdagsledamot, retweetar och därmed uppmuntrar det beteendet.

 

LÄS MER: Kent Ekeroth, låt mig tala till dig på ditt eget språk

 

Utspelet målar upp en bild av vilka Sverigedemokraterna är. Det spelar ingen roll om du sitter hos TV4 och talar om skolsystemet med Gustav Fridolin, eller om du sitter på en arbetsintervju - Ekeroth och Fogelklou anser att den etniska bakgrunden definierar ditt beteende och dina handlingar.

I ljuset av detta efterspel drabbas samhället av utanförskap, fördomar och segregering. En retorik, som efter utseendet positionerar “vi” mot “dem” skapar inte bara fördomar och verklighetsfrånvända normer - utan bidrar i stort till ett samhällsproblem där integrationen och mångfalden blir lidande.

Den här pojken är 15 år gammal. Vardagsrasismen som blir mer normaliserad krossar inte bara drömmer och ambitioner hos barn. Det krossar ett Sverige som varje dag arbetar med mångfald och integration. Den frågan jag ställer mig efter detta är: Kommer den här killen någonsin ha modet att engagera sig i skolpolitiska frågor i framtiden?

 

Caroline Rhawi

Liberala ungdomsförbundet Storstockholm

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!