Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utse Björn Ranelid till Sveriges officiella vigselförrättare

En politisk konflikt har blossat upp kring Björn Ranelids vigselförrättande i Tomelilla.
Foto: OLLE SPORRONG
Journalisten Viggo Cavling hade för två år sedan Björn Ranelid som vigselförrättare.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sveriges statsminister kan ta sina partikollegor i örat och deklarera att Björn Ranelid är en nationell tillgång av rang. 

Författaren borde av regeringen utses till hela nationens officiella vigselförrättare fram till sin död, skriver Viggo Cavling.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I Kvällsposten läser jag att det finns socialdemokrater i Tomelilla som vill att Björn Ranelid ska sluta som vigselförrättare. Argumenten är lika grumliga som korkade. 

– Normalt blir man förordnad där man bor. Han kan väl bli förordnad i Stockholm så får han ändå viga i hela landet, här också. Det är bakvänt att lyfta honom från Tomelilla, säger Tina Bergström Darrell (S) enligt tidningen.

Alltså, när jag läser detta blir jag så arg och ledsen.

För det första, varför ska det ”normala” styra allting. 

För det andra, att byta plats och miljö är ofta det mest utvecklande en människa kan göra. Att Ranelid som sommartid är bosatt i Kivik av olika anledningar har sökt sig till grannkommunen Tomelilla är bara ett styrkebesked för Tomelilla. Alla kommuner borde väl sträva efter att locka till sig unik talang. Speciellt om den gör entré utan kostnad såsom en stekt sparv flyger in i munnen. 

Ranelid gjorde ett fantastiskt jobb

Den största anledningen till att jag blir upprörd är att jag och min hustru själva har haft Björn Ranelid som vigselförrättare och han gjorde ett fantastiskt jobb – helt gratis.

Någon tror kanske att kändisen Björn Ranelid glider in två minuter före, river av vigseln i ett ordmoln och sen försvinner lika snabbt som en avlöning.  

Inget kunde vara mer felaktigt. 

Att Björn är en våra främsta ordmagiker vet alla, men att han också kan sluta i tid är inte lika känt.

Björn Ranelid som vigselförrättare är lika väl förberedd som en fotbollsspelare inför en VM-final. Precis som jag och Anna såg på vårt bröllop som ett av livets viktigaste ögonblick förstod Björn Ranelid stundens allvar. Han kom högtidsklädd, påläst om vår bakgrund och samtidigt ödmjuk inför uppgiften. Vårt bröllop blev inte en Björn Ranelid-show utan vår gemensamma föreställning.

Allt annat än diva

Nämnas ska också att Björn Ranelid var på plats i mina blivande svärföräldrars soffa i god tid före vigseln. Han är så långt från en diva det går att komma, trots att han är en av Sveriges mest uppburna författare. Björn är en genuint nyfiken människa.

Själva bröllopet var utomhus under bar himmel och förutom de ord som alltid sägs på bröllop kom några från Björn. Det var precis lagom många. Att Björn är en våra främsta ordmagiker vet alla, men att han också kan sluta i tid är inte lika känt. 

Björn Ranelid viger Viggo Cavling och frun Anna.
Foto: Liisa Eelsoo

Kärnan i hans budskap är ofta att kärleken är det mest värdefulla som finns i universum, men den kan ändå inte köpas med pengar. Detta bekräftas av att Björn Ranelid arbetar ideellt som vigselförrättare. 

Löfven borde gripa in mot vansinnet

Att det i ljuset av detta finns politiker och makthavare som inte vill att han ska sprida denna generositet är sanslöst. 

Ja, det gränsar till vansinnets yttersta rand.

Som tur är förstår jag att den politiska majoriteten i Tomelilla vann med siffrorna 17-7. Socialdemokraternas vansinne förlorade och kommunen röstade för att Björn Ranelids förordnande förlängs. 

Men detta räcker inte.

Jag tycker att Sveriges statsminister Stefan Löfven borde ta sina partikollegor i örat och deklarera att Björn Ranelid är en nationell tillgång av rang. Björn Ranelid borde av regeringen utses till hela nationens officiella vigselförrättare till sin död.

Jag och min älskade fru Anna är nu gifta sedan knappt två år. När vi den 1 juni firar bröllopsdag vill vi skicka ett varmt tack till Björn Ranelid. Vi vill även tacka Margareta Ranelid som lånade ut sin man till oss. 

Tack.


Av Viggo Cavling

Journalist, chefredaktör Travel News