Utöka rutavdraget för mer familjetid

Foto: Olle Sporrong

En utveckling av rutavdraget med tvättabonnemang skulle ge mer tid för familjerna att spendera tillsammans, och för viktig värdeöverföring mellan vuxna och barn, skriver Jakob Forssmed (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Udda strumpor, rosafärgad vittvätt och ett ständigt plock från golv. Sortering innan tvätt, sortering efter tvätt, sträckta klädsömmar, strykta skjortor och svettpärlor framkallade av torktumlarens framgångsrika kamp mot torr luft och vettig tvättstugetemperatur. Varje vecka kämpar varenda förälder i landet med att se till att de själva och barnen är hela och rena. En del ser det som en avkoppling – andra som ett ständigt stressmoment.

Kraven på landets familjer är i ett modernt samhälle höga. I Sverige är det i princip en ekonomisk förutsättning att båda föräldrarna arbetar, samtidigt som man vill få tid tillsammans med sina barn – tiden för kärlek, uppfostran och den goda samvaron känns för många allt för begränsad.

Samtidigt vet vi att många unga går omkring och känner sig otillräckliga, osedda och utsatta i en omvärld som snurrar allt snabbare och där förväntningarna och kraven är höga. Sociala medier och mobilernas sms skapar för många en miljö där man ständigt är synlig och ständigt blir bedömd.

Jag tror att värdeöverföringen mellan vuxna och barn har blivit allt mer viktig. Att känna sig ovillkorligt älskad och att ha vuxna som ser och förstår den unges vardag är något jag önskar varje person som växer upp. Att få ha någon som är en förebild och markerar mot det som handlar om att ständigt bli värderad för hur man ser ut eller vad man gör, inte för den man är. Som får unga att förstå att mobbning och trakasserier inte är något naturligt och något som man helt enkelt bara får stå ut med.

Det är där tvätten kommer in. Kristdemokraterna var tidigt ute med den idé som i dag är rutavdrag och som av många används för att göra livet lite lättare att leva. Som ger mer tid för familjen.

Jag vill se en utveckling av rutavdraget. Inte en förminskning och framtida avveckling. Rutavdraget kan i dag bara användas för tjänster som utförs i hemmet eller i direkt anslutning. Det innebär att hjälp med tvätten blir onödigt dyr och ineffektiv. Om en firma fick erbjuda ruttjänster för att hämta tvätten hemma hos dig, ta den till ett tvätteri och lämna tillbaka den tvättad, struken och vikt några dagar senare, skulle tjänsten bli möjlig att använda för långt många fler än i dag.

Rutavdragen har även möjliggjort en helt ny arbetsmarknad med vita jobb. Tre av fyra som får ett jobb i rut-sektorn kommer från arbetslöshet eller uppsägning. Av dem är hälften utrikes födda. Tjänster som i vårt högskattesamhälle försvunnit från marknaden har med avdraget åter gjorts möjliga – och skapat nya jobb med nya möjligheter för den som använder tjänsterna. Trots det är rutavdraget föraktat och baktalat av de rödgröna partierna.

En utveckling av rutavdraget med tvättabonnemang skulle skapa jobb, minska stressen och frigöra mer tid för landets föräldrar att spendera med sina barn och unga. Det skulle kunna fila bort ytterligare några av de hörn som skaver och irriterar i ett samhälle som har allt för lite tid för vila och samvaro.

Sverige behöver en konkret politik för starkare ekonomi, starkare välfärd och starkare gemenskaper.

Jakob Forssmed,

riksdagsledamot, partiledarkandidat Kristdemokraterna