Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utnyttja inte corona för att attackera mig

Coronakrisen har slagit stenhårt mot SAS och resten av flygbranschen.Foto: MAXIM THORE/BILDBYRÅN
Lorentz Tovatt är klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet.Foto: Tomas Melin
Jan Ericson, riksdagsledamot (M).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Lars Beckman, riksdagsledamot (M).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Min kritik mot Moderaterna handlade om min oro för att föraktet mot klimatforskning börjat få fäste i M. Istället för att bemöta den oron utnyttjar Lars Beckman och Jan Ericson coronaepidemin för att attackera mig, något som motståndare till klimatomställningen gjort på andra håll också, skriver Lorentz Tovatt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Det är en orolig tid just nu. Människor oroar sig inte bara över att anhöriga ska bli allvarligt sjuka, utan också för att förlora sin försörjning. De senaste veckorna har vi sett många rapporter om stora permitteringar och varsel. Det är allvarligt att så många företag och arbetstillfällen hotas till följd av coronaepidemin. När stormen drar in över svensk ekonomi är det de utsatta i samhället som drabbas först och hårdast. Regeringens stödpaket på upp till 300 miljarder är viktigt för att trygga människors vardag och det är bra att riksdagens samtliga partier har slutit upp bakom detta.

Ett nytt lågvattenmärke

Det är allvarligt att delar av den omställningsfientliga högern börjar använda viruset som ett slagträ i klimatdebatten. Det stämmer att Miljöpartiet, till skillnad från M, inser att arbetsmarknaden förändras i takt med att samhället utvecklas. Men att antyda att den utveckling vi nu ser skulle vara önskvärd är ett nytt lågvattenmärke. Beckman och Ericson missförstår medvetet den gröna politiken. Det är nämligen stor skillnad på en ordnad omställning till ett klimatsmart samhälle och en kris till följd av en pandemi.

Folk ska byta jobb – inte förlora dem

Den omställning som Miljöpartiet arbetar för innefattar absolut mindre flygande – men inte på ett sätt som resulterar i att tiotusentals människor från en dag till en annan förlorar sin försörjning, bara för att efterfrågan på nöjesflyg senare ska komma upp i samma nivåer igen när pandemin är över. Människor ska ha möjlighet att byta jobb, inte förlora dem.

Samtidigt som hela Sverige förbereder sig på ett otroligt tufft år gör Beckman och Ericson politik av en internationell kris. Det är ovärdigt.

 

Av Lorentz Tovatt

Klimatpolitisk talesperson (MP)

 

Anders Borg: Det kommer ta tid innan ekonomin läker