DEBATT. En human, rättssäker, effektiv migrationspolitik är visst på ingång i sommar. I motsats till den nuvarande, där de som ansöker om uppehållstillstånd hos Migrationsverket möts av en helt obegriplig lagstiftning, en långdragen process och av beslut som är lika oförutsägbara som godtyckliga.
Hundratusentals utlandssvenskar med en utomeuropeisk partner fastnade i denna mardröm 2016, då vi inkluderades i en lag ämnad att hämma asylinvandringen, den tillfälliga lagen. Efter 25 års äktenskap och två barn med min kanadensiske make, beslöt vi att flytta till Sverige för min demenssjuka mors skull. På grund av den tillfälliga lagen var jag tvungen att flytta hit ensam, för att visa Migrationsverket att jag kan försörja min make om/när han får uppehållstillstånd och får komma hit. Upp till två år tar det att få svar.
Oacceptabelt lång väntetid
Riksrevisionen och JO har båda nyligen riktat kritik mot Migrationsverket. Det rör sig bl a om oklarheter om handläggarna besitter tillräcklig kompetens, långsam handläggning och passivitet. Resultatet är inte bara en oacceptabelt lång väntetid, utan ofta rent felaktiga beslut som riskerar att förstöra familjers liv.

Ytterst ansvarig för detta är Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Intervjuad av SR påstår han att handläggningen går fort, det är tiden i kön som är lång. För de som väntar på ett beslut är väntetiden lika lång oberoende om ärendet ligger i en hög i väntan på handläggare eller om handläggaren utför sitt jobb saktfärdigt. Samtidigt säger Migrationsverket upp personal, verksamheter läggs ned pga arbetsbrist. Logiken lyser med sin frånvaro.
Migrationsverket underfinansieras
JO riktade även kritik mot regeringen som underfinansierar Migrationsverkets verksamhet. TT har rapporterat att Migrationsverket inför sin budgetförfrågan 2022–2024 har bett om en minskad budget. Pengar löser naturligtvis inte allt men kanske skulle det förbättra Migrationsverkets chanser att uppfylla sitt uppdrag.
Sveriges muslimska råd, Ensamkommandes förbund och Asylrättscentrum fick ge sina synpunkter. Samtidigt bjöds ingen in som representerar utlandssvenskarna.
Innan den tillfälliga lagen klubbades 2016, och även innan dess förlängning 2019, så påtalade både Migrationsverket och Lagrådet att den skulle drabba utlandssvenskarna. Detta ignorerade regeringen. I en intervju med SR i februari medgav Morgan Johansson att vi hade ”kommit i kläm”, detta trots att han i en intervju med SR några månader tidigare sa: ”är det då rimligt att ta hit anhöriga och sedan räkna med att skattebetalarna i Sverige ska betala för dem?” Varför tror Morgan Johansson att vi flyttar hem för att leva på bidrag?
Migrationskommitténs betänkande gick i höstas vidare till olika remissinstanser, inbjudna av regeringen för att ge sina synpunkter. T ex Sveriges muslimska råd, Ensamkommandes förbund, Asylrättscentrum. Samtidigt bjöds ingen in som representerar utlandssvenskarna. Vet regeringen ens om att vi inkluderas i denna lag, eller bryr de sig inte?
Ge oss en egen ansökningskategori
Nu talas det slutligen om kommande lättnader, att vi troligen undantas försörjningskravet. Det är positivt, men inte nog.
Jag har fyra förslag:
En egen ansökningskategori.
Ansökan inifrån, för att undvika en familjeseparation.
Handläggare tilldelas ärendet vid ansökningstillfället, med högst tre månader till beslut.
Permanent uppehållstillstånd i etablerat förhållande. Vilket bidrar till en smidigare etablering i det svenska samhället, ökad trygghet och minskad administrativ börda för Migrationsverket.
Välkomna oss hem
I konversation med riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) uttrycker han förvåning över att vi inte redan besitter en egen ansökningskategori, och lägger till: ”ni hamnar verkligen i kläm”.
Maria Malmer Stenergard (M) reagerar också starkt på hur Migrationsverkets regelverk har drabbat utlandssvenskarna: ”det är sjukt, det är sjukt!”, sa hon nyligen.
Det är dags att ta utlandssvenskarna ur ”kläm”. Det är dags att regeringen och riksdagen utarbetar en lag som välkomnar oss hem igen – och att Migrationsverket förverkligar den.
Av Lena Wickman
Hemvändande utlandssvensk