Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utekläderna är mer som prydnad på förskolan

Karin Ericson.
Foto: Privat
Karin Ericson tillsammans med sin son.
Foto: Privat
Karin Ericson med sin son.
Foto: Privat

Under de dagar som jag skolar in min son på förskolan står en ettåring och gråter oavbrutet utan att få tröst. Och efter fyra månader på förskolan har min sons overall fortfarande inte en fläck.

Det finns ingen tid och personalen går på knäna, skriver småbarnsmamman Karin Ericson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Barn som inte får komma utomhus på veckor, blöjor som inte byts, bebisar som inte får hjälp att få i sig mat, personal som gråter över situationen. Efter ett nedslag i förra veckan framkom allvarliga brister på en av Malmös förskolor, Klangen. Utbildningschef Peter Wahlström säger i en intervju till SVT att det är första gången han hör detta. Det är nog dags för Peter Wahlström att inskolas i verkligheten. Detta är inte ett isolerat problem till en förskola. Detta är ett problem i hela Malmö och situationen som framkommit borde resultera i en seriös översyn.

Min första dag i förskolan med min son är förskolläraren upprörd. ”De lovade 15 barn men fyller bara på med fler och fler. Nu är vi 17. Vi hinner inte”. Min son är det sjuttonde barnet. Vi sitter på golvet ihop. Under de dagar som jag skolar in står en ettåring och gråter oavbrutet utan att få tröst. Det finns ingen tid. En stund är jag själv med alla barnen och vet inte var personalen är, och under de två första veckorna på förskolan är de små barnen inte ute en enda gång. Jag tänkte att det kanske var en tillfällighet för att det var inskolning. Men jag fick fel.

”Det har hänt att barn inte kommit ut på hela dagen, men det är historia nu”, säger Peter Wahlström, angående förskolan Klangen. När jag läser detta vill jag personligen placera utbildningschefen i förskoleklass.


LÄS MER: Vi behöver inte rädda barnen från förskolan


Efter fyra månader på min sons förskola har overallen fortfarande inte en fläck, hällorna är intakta. Den nya regnkappan som inhandlades på begäran från förskolan hänger i kapprummet som en prydnad. Aldrig använd. På tre månader kan vi räkna på tio fingrar de gånger de små barnen varit utomhus, trots att det finns regler om utevistelse. Anledningen sägs vara personalbrist. Ofta har de varit två förskolelärare på 17 blöjbarn och det är brist på vikarier. Föräldrar till barn på andra förskolor vittnar om samma sak. Jag förstår att personalen kämpar på för att lösa situationen för barnen, men de går på knäna. Häromdagen kom meddelandet att köket på vår förskola stängts omedelbart efter en oanmäld livsmedelskontroll på grund av stora brister, sopor, skadedjur samt att kökspersonalen saknade kunskap i allmän livsmedelshygien. Man har lovat sanera lokalen, men nämner inget i personalfrågan.

Det går inte att bygga nya förskolor, sätta in bussförskolor och akuta avdelningar om det inte finns tillräckligt med personal för att ge den omvårdnad och hålla den nivå som behövs.


LÄS MER: Till alla egoistiska, separerade föräldrar


Rose-Marie Carlsson, förskolenämndens ordförande, beklagar situationen den dag media gjorde ett nedslag på Klangens förskola. Vilket hån mot föräldrar och personal som slagit larm i månader om brister och behov av hjälp. Vilket hån mot oss föräldrar och våra barn som har plats på andra förskolor och som känner igen problemen.

Upp med huvudet ur sandlådan Rose-Marie. Gör något för de 17 000 barn du är ansvarig för i kommunen.

Det finns även fantastiska kommunala förskolor. Men det är stora skillnader och trygghet för små barn ska inte vara ett lotteri. Min son är glad och trygg på sin förskola, personalen kämpar även när det är tufft och håller humöret uppe – vilket värmer ett mammahjärta. Men systemet fallerar.

Så länge Malmö inte tar sitt ansvar och gör ett krafttag som inte bara innefattar en förskola utan alla kommunala förskolor har jag ett råd till blivande föräldrar. Så fort du har personnumret i hand, innan de ens hinner komma in med den där brickan med cider och flagga på BB - ställ ditt barn i kö till alla privata förskolor som finns i staden. Det må kännas långt bort då, men just nu står 1 655 barn i Malmös kommunala kö för att byta förskola. Det är anmärkningsvärt många missnöjda föräldrar. 


Karin Ericson

Småbarnsmamma, jobbar som copywriter och matskribent