Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utan Natomedlemskap riskeras Sveriges säkerhet

Réka Tolnai, förbundsordförande CUF.
Foto: Lucas Persson
Nike Örbrink, förbundsordförande KDU.
Romina Pourmokhtari, förbundsordförande LUF.
Foto: Hamid Ershad Sarabi
Matilda Ekeblad, förbundsordförande MUF.

Det är dags för Socialdemokraterna att vakna upp och inse att man inte både kan äta kakan och ha den kvar. Sverige behöver ansluta till Nato fullt ut för att kunna stå rustade inför Rysslands fortsatta hot. 

Allt annat riskerar Sveriges säkerhet, skriver ordförandena för CUF, MUF, KDU och LUF.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. President Putin har under en längre tid visat att han inte accepterar grunderna i den europeiska säkerhetsordningen. Det har blivit extra tydligt de senaste veckorna i och med Rysslands aggressiva retorik gentemot Ukraina, men även mot Sverige och Finland. Putins oacceptabla agerande klargör att Sveriges säkerhet garanteras bäst genom ett fullvärdigt medlemskap i Nato. Men trots den allvarliga säkerhetspolitiska situationen verkar Socialdemokraterna prioritera att blidka sina egna Natokritiker före Sveriges långsiktiga säkerhet. 

Yrvaken regering

Redan för ett år sedan beslutade riksdagen om en Nato-option. Detta mot Socialdemokraternas vilja. Utrikesminister Ann Linde (S) menade att beslutet dock bidrog till ”osäkerhet” och kom ”out of the blue”. Näst intill yrvaket reagerar nu regeringen på det allt spändare läget mellan Väst och Ryssland och nyligen hänvisade försvarsminister Peter Hultqvist (S) till just den Nato-option hans, och utrikesministerns, parti motsatt sig. Men ett allt mer aggressivt Ryssland kommer inte ”out of the blue”. De senaste veckornas utveckling visar att Sveriges limbo-relationer till Nato är betydligt mer osäkra, än vad ett konkret medlemskap vore. 

Socialdemokraternas höga svansföring gentemot Nato riskerar att lämna Sverige utan skydd vid en upptrappning.

Rysslands omtalade krav på en ny säkerhets­ordning hade lett till förödande konsekvenser för Sverige. Överbefälhavaren Micael Bydén konstaterade i veckan att ett genomförande av de ryska kraven skulle rasera grunden för den svenska säkerhetspolitiken. Kraven förbjuder Sverige att ansluta sig till Nato såväl som att ta emot trupp och materiel från Natoländer. Det enda svenska försvarssamarbetet som inte skulle påverkas direkt är det med Finland. Det försätter Sverige i en situation där det blir svårt till omöjligt att samarbeta med alla andra länder, vilket är grunden i den svenska säkerhetspolitiken. 

Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY/TT

Inga försvarsgarantier i dag

Det verkar vara värt att påminna om skillnaden mellan ett partnerskap och ett medlemskap i Nato. Sverige omfattas, likt Ukraina, inte av de gemensamma försvarsgarantierna i dag. Denna aspekt borde vara avgörande för Sveriges säkerhetspolitiska vägval då försvarsalliansen tydligt har deklarerat att man inte kommer att försvara Ukraina från en rysk invasion med militära medel. Detta eftersom landet inte omfattas av de gemensamma försvarsgarantierna. 

Vid en kris är det tydligt att Nato alltid kommer att prioritera försvaret av sina medlemmar före sina partners. 

Sverige lämnas utan skydd

Socialdemokraternas höga svansföring gentemot Nato riskerar därmed att lämna Sverige utan skydd vid en upptrappning. Ett Natomedlemskap hade också inneburit att Sverige får en plats vid Natobordet och att vi kan få inflytande och påverkans­möjligheter över frågor som är avgörande för vår egen säkerhet. Påverkansmöjligheter som i dag är begränsade.

Sveriges strategi är att bygga säkerhet tillsammans med andra. I detta läge kräver det ett fulländat Natomedlemskap. Det första steget i denna riktning är att genomföra riksdagens uppmaning och anta en svensk Nato-option likt Finland. 

De senaste veckorna har visat att säkerhetsläget i omvärlden kan förändras snabbt. Det är dags för Socialdemokraterna att vakna upp och inse att man inte både kan äta kakan och ha den kvar. Sverige behöver ansluta till Nato fullt ut för att kunna stå rustade inför Rysslands fortsatta hot. Allt annat riskerar Sveriges säkerhet. 


Av Réka Tolnai

Förbundsordförande CUF

Nike Örbrink

Förbundsordförande KDU

Romina Pourmokhtari

Förbundsordförande LUF

Matilda Ekeblad

Förbundsordförande MUF