Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utan invandrare skulle sjukvården braka samman

Clara Block Hane.Foto: Johanna Åkerberg Kassel.
Foto: Shutterstock.

Utan invandrare i Sverige skulle sjukvården på riktigt braka samman. Säg gärna det om du skulle bli intervjuad på tv, i Tjeckien, i Sverige eller någon annan stans, skriver journalisten och författaren Clara Block Hane.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag har en vän som säger att pensionärer svälter ihjäl för att Sverige tar emot för många flyktingar. Därför vill jag berätta om min pappas sista år i livet. Ett knappt år innan Pappa dog ramlade han och bröt höftbenet. Han hade hjärtproblem och var redan skör, men nu kunde han inte ens resa sig själv.

Han fick hemtjänst beviljad och det fanns 48 utövare att välja emellan. Jag gjorde en första gallring och sa sedan till Pappa att han måste engagera sig, hjälpa till att välja.

Det var inte lätt, för både de som jag valt och valt bort marknadsförde sig med samma adjektiv – de var pålitliga, lojala, personliga och flexibla allihop. 
Men en utövare hade en specialitet: de kunde erbjuda hemtjänst på farsi. Vi är svenskar sedan många hundra år och ingen i släkten talar ett ord farsi, men Pappa sa: "Dem tar vi. Det är aldrig för sent att lära sig ett nytt språk".


LÄS MER: Räkna med att ta hem era gamla föräldrar

 

Alltså kom en ung bilmekaniker från Iran hem till Pappa flera gånger om dagen. Han hjälpte Pappa upp ur sängen och in i badrummet. Han handlade, städade, tvättade och lagade frukost, lunch och middag – nylagad mat på färska grönsaker, med smak och kryddning, precis som Pappa ville ha det.

Under en period, när Pappa var bättre, kunde de ta små promenader och Pappa kunde till och med följa med och handla. Under tiden pratade de om krig och politik, om fysik och lyrik, om maträtter och tillagningsmetoder, om familj och religion.  

Pappa lärde sig lite farsi, mannen lärde sig desto mer svenska. Det var hans första jobb i Sverige. Han var stark, han kunde lyfta Pappa och han kom oavsett väderlek, veckans alla dagar, i många månader.

 Inte en enda dag var han sjukskriven. Vår pappa blev fint vårdad och mina systrar och jag kände oss trygga och avlastade. Jag kan inte tro att det hade blivit lika fantastiskt med en svensk hemtjänst. Eller jag vet att det inte hade blivit lika bra, för det hade vi provat förut.

 

Och jag vet också, alldeles säkert, precis som du, att utan invandrare skulle svensk sjukvård och svensk äldrevård falla samman som ett korthus. Utan dem skulle pensionärer på riktigt svälta ihjäl, sjukvården skulle på riktigt braka samman. Säg gärna det om du skulle bli intervjuad på tv, i Tjeckien, i Sverige eller någon annanstans.

För det är klart att vi ska säga sanningen.

 

Clara Block Hane

Författare och journalist