Clara Block Hane. Foto: Johanna Åkerberg Kassel.Clara Block Hane. Foto: Johanna Åkerberg Kassel.
Clara Block Hane. Foto: Johanna Åkerberg Kassel.
Foto: Shutterstock.Foto: Shutterstock.
 Foto: Shutterstock.

Utan invandrare skulle sjukvården braka samman

Publicerad

Utan invandrare i Sverige skulle sjukvården på riktigt braka samman. Säg gärna det om du skulle bli intervjuad på tv, i Tjeckien, i Sverige eller någon annan stans, skriver journalisten och författaren Clara Block Hane.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag har en vän som säger att pensionärer svälter ihjäl för att Sverige tar emot för många flyktingar. Därför vill jag berätta om min pappas sista år i livet. Ett knappt år innan Pappa dog ramlade han och bröt höftbenet. Han hade hjärtproblem och var redan skör, men nu kunde han inte ens resa sig själv.

Han fick hemtjänst beviljad och det fanns 48 utövare att välja emellan. Jag gjorde en första gallring och sa sedan till Pappa att han måste engagera sig, hjälpa till att välja.

Det var inte lätt, för både de som jag valt och valt bort marknadsförde sig med samma adjektiv – de var pålitliga, lojala, personliga och flexibla allihop. 
Men en utövare hade en specialitet: de kunde erbjuda hemtjänst på farsi. Vi är svenskar sedan många hundra år och ingen i släkten talar ett ord farsi, men Pappa sa: "Dem tar vi. Det är aldrig för sent att lära sig ett nytt språk".


LÄS MER: Räkna med att ta hem era gamla föräldrar

 

Alltså kom en ung bilmekaniker från Iran hem till Pappa flera gånger om dagen. Han hjälpte Pappa upp ur sängen och in i badrummet. Han handlade, städade, tvättade och lagade frukost, lunch och middag – nylagad mat på färska grönsaker, med smak och kryddning, precis som Pappa ville ha det.

Under en period, när Pappa var bättre, kunde de ta små promenader och Pappa kunde till och med följa med och handla. Under tiden pratade de om krig och politik, om fysik och lyrik, om maträtter och tillagningsmetoder, om familj och religion.  

Pappa lärde sig lite farsi, mannen lärde sig desto mer svenska. Det var hans första jobb i Sverige. Han var stark, han kunde lyfta Pappa och han kom oavsett väderlek, veckans alla dagar, i många månader.

 Inte en enda dag var han sjukskriven. Vår pappa blev fint vårdad och mina systrar och jag kände oss trygga och avlastade. Jag kan inte tro att det hade blivit lika fantastiskt med en svensk hemtjänst. Eller jag vet att det inte hade blivit lika bra, för det hade vi provat förut.

 

Och jag vet också, alldeles säkert, precis som du, att utan invandrare skulle svensk sjukvård och svensk äldrevård falla samman som ett korthus. Utan dem skulle pensionärer på riktigt svälta ihjäl, sjukvården skulle på riktigt braka samman. Säg gärna det om du skulle bli intervjuad på tv, i Tjeckien, i Sverige eller någon annanstans.

För det är klart att vi ska säga sanningen.

 

Clara Block Hane

Författare och journalist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag