Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

USA:s ambassadör: Vi måste förenas i kampen mot corona

Varje nation har en skyldighet att omgående dela sina lärdomar om covid-19. Att hålla på information kan få förödande konsekvenser, skriver Kenneth A Howery.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Kenneth A Howery, USA:s ambassadör i Sverige.

Precis som vår globala kamp mot terrorismen efter 11 september-attacken, är samarbete länder emellan det enda sättet att övervinna en utmaning som inte känner några gränser.

I det rådande läget är det olyckligt att Kinas kommunistiska parti försöker lägga skulden för corona på andra, skriver USA:s ambassadör Kenneth A Howery.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. För 19 år sedan förändrades världen. Terrorattackerna mot USA den 11 september var en chock som satte punkt för ett decennium som präglats av optimism efter kalla kriget. I dess ställe kom rädsla och osäkerhet. I dag förändras vår värld igen. Den snabba spridningen av det nya coronaviruset och dess dödlighet bland samhällets mest sårbara har chockat världen på nytt. Efter 11 september förenades det internationella samfundet i gemensamma ansträngningar mot en ny utmaning. Precis som vår globala kamp mot terrorismen är samarbete länder emellan det enda sättet att övervinna en utmaning som inte känner några gränser.  

USA hjälper globalt

Även om USA, som så många andra länder, kämpar mot virusutbrottet på hemmaplan, förblir vi engagerade i det globala arbetet att möta covid-19-pandemin. Den 26 mars tillkännagav USA ett bidrag på 274 miljoner dollar i akutbistånd för att hjälpa 64 av världens mest utsatta länder bekämpa pandemin och göra det möjligt för FN att hjälpa några av världens mest utsatta. Det är ett tillskott utöver de 1,6 miljarder dollar som vi kommer att distribuera under de kommande månaderna för att stötta sjukvården internationellt. 

US Airforce levererar en hjälpsändning till Italien.
Foto: Rebeccah Woodrow/US Airforce

Den 22 mars levererade USA en mobil sjukmottagningsenhet och medicinsk utrustning till Italien. Dagen efter levererade vi medicinska förnödenheter, utrustning, mat och vatten till Bosnien och Hercegovina. 

Det amerikanska folket och den privata sektorn bidrar de med, och har hittills samlat in över 1,5 miljarder dollar för att bekämpa covid-19. Välgörenhetsorganisationen Samaritan's Purse öppnade nyligen ett specialiserat fältsjukhus i Lombardiet, komplett med 70 läkare och sjuksköterskor, för att avlasta vården i den hårt drabbade regionen. Samtidigt kämpar amerikanska företag med att hitta ett vaccin och ett botemedel. 

Iran tackade nej till vår hjälp

När vi erbjuder hjälp gör vi det för att lindra lidande, oavsett politiska meningsskiljaktigheter. I början av februari levererade vi 17 ton medicinsk utrustning till Kina, erbjudanden om ytterligare stöd avvisades av den kinesiska regeringen. 

Vi erbjöd också hjälp till det iranska folket, som regimen vägrade ta emot. Jag vill understryka att de amerikanska sanktionerna mot den iranska regimen inte förhindrar nödinsatser för det iranska folket. Sanktionerna har undantag som möjliggör försäljning av mat, medicin och medicinsk utrustning till Iran. 

USA kommer att fortsätta hjälpa sina vänner och värna de mest utsatta

Redan långt innan den nuvarande krisen var USA ledande när det gäller att stötta andra länder att förbättra folkhälsan. Sedan 2009 har USA bidragit med 100 miljarder dollar – långt mer än någon annan nation – i globalt bistånd för att hjälpa nationer att motverka hot från pandemier och hantera andra akuta hälsoutmaningar. 

Sverige är ledande i bistånd

2019 överskred USA:s bidrag till WHO 400 miljoner dollar, vilket är nästan dubbelt så mycket som det näst största bidraget. Samma år bidrog USA med mer än 700 miljoner dollar till Unicef. Båda dessa organisationer har skickat tonvis med medicinsk utrustning till dussintals länder, inklusive Kina. 

Sverige är, liksom USA, ledande i arbetet att främja global hälsa och bidrar varje år med miljarder svenska kronor i bistånd för att förbättra sjukvården i utvecklingsländerna. Förra veckan kunde USAID, USA:s motsvarighet till Sida, stolt meddela ett utökat partnerskap med Sida för att tillsammans använda vetenskap, teknik och innovation för att främja internationell utveckling. 

Kinas bortförklaringar försvårar 

Som i alla kriser är öppenhet och informationsdelning avgörande. Varje nation har en skyldighet att omgående dela sina lärdomar om covid-19. Att hålla på information kan få förödande konsekvenser. 

Officiellt hävdar den kinesiska regeringen att covid-19-utbrottet började i Wuhan i december 2019. I stället för att direkt informera sitt folk och det internationella samfundet, mörkade Kinas styrande parti information om viruset och straffade visselblåsande forskare och läkare. Det resulterade i en missad möjlighet att begränsa spridningen av viruset och förhindra den sociala och ekonomiska förödelse som den fortsätter att orsaka. 

Statsminister Löfven bad i sitt tal svenskarna att agera ansvarsfullt i denna kris, delvis genom att inte sprida rykten. På samma sätt måste även regeringar agera ansvarsfullt. I det rådande läget är det olyckligt att Kinas kommunistiska parti valt att försöka lägga skulden på andra i stället för att ta sitt ansvar och arbeta för att undvika framtida misstag.  Det försvårar bara våra gemensamma ansträngningar att hitta ett globalt svar på covid-19-pandemin.  

Vi hjälper våra vänner

Det ligger på oss alla – individer och regeringar – att fokusera på det som är konstruktivt. Denna kris har gett oss möjlighet att stå upp för våra värderingar – öppenhet, medmänsklighet och uthållighet – och för det globala samhället. USA kommer att fortsätta hjälpa sina vänner och värna de mest utsatta, och vi kommer stödja våra innovatörer, forskare och vårdpersonal för att lösa den utmaning vi alla nu möter. 


Av Kenneth A. Howery

USA:s ambassadör i Sverige